Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Temat: Wymiana tarczek prędkościomierza

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

W końcu dzisiaj się zabrałem że wymianę tarczek, trochę z duszą na ramieniu.
    Zdjęcie zegarów- ściągacz do plastiku będzie potrzebny i śrubokręt torx, przed odpieciem zegarów odpialem zasilanie.
    Zegary skręcone na kilka małych torx- ów, po odkręceniu mamy świetny dostęp do tarczek, o ile zdejmiemy wskazówki.
    Podgrzewalem je suszarką i obracając w lewo ciągnąłem do siebie- zeszły ładnie.
    Wycinanie poszło ok, wklejanie też (pilnowałem by 0 stare i nowe było w tym samym miejscu).
    Wymieniłem obie tarczki bo jednak te z moman-u minimalnie się różnią.
    Efekt końcowy- jest ok choć trochę jaśniej świecą te zamienniki no i minimalnie wieczorem prześwitują kontrolki.
    Dobrze ale nie jest to jakość premium.
    Szkoda też że moman nie zrobił całych tarcz, oszczędziło by to "druciarskiego" wycinania. I tak się je ściąga więc robota była by łatwiejsza.
    Minus u mnie- wskazówka prędkościomierza schodzi nieco poniżej 0 przez co zaniża prędkość o 2-3km, w sumie nie wiem dlaczego, bo wkleiłem tarcze dokładnie 0 do 0.
    Cóż, szału niema...
    Edit- rozebrałem raz jeszcze i poprawiłem ustawienie wskazówek. Jest dobrze, choć kosztowało mnie to dobra godzinę i bieganie garaż- samochód i testowanie czy jest ok czy jednak nie jest. Obie są niemal idealnie na 0. Dociskając dobrze wskazówki poprawiło się "przeswitywanie" i teraz wkurzają tylko grafiki symboli, bo jednak nie są idealnie jak w ori.
    Tak więc abstrahując od jakości tarczek, mocno upierdliwe jest złapanie "0" dla wskazówek.
    Ostatnio edytowane przez juhass ; 02-03-2025 o 20:47

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał juhass Zobacz post
    W końcu dzisiaj się zabrałem że wymianę tarczek, trochę z duszą na ramieniu.
    Zdjęcie zegarów- ściągacz do plastiku będzie potrzebny i śrubokręt torx, przed odpieciem zegarów odpialem zasilanie.
    Zegary skręcone na kilka małych torx- ów, po odkręceniu mamy świetny dostęp do tarczek, o ile zdejmiemy wskazówki.
    Podgrzewalem je suszarką i obracając w lewo ciągnąłem do siebie- zeszły ładnie.
    Wycinanie poszło ok, wklejanie też (pilnowałem by 0 stare i nowe było w tym samym miejscu).
    Wymieniłem obie tarczki bo jednak te z moman-u minimalnie się różnią.
    Efekt końcowy- jest ok choć trochę jaśniej świecą te zamienniki no i minimalnie wieczorem prześwitują kontrolki.
    Dobrze ale nie jest to jakość premium.
    Szkoda też że moman nie zrobił całych tarcz, oszczędziło by to "druciarskiego" wycinania. I tak się je ściąga więc robota była by łatwiejsza.
    Minus u mnie- wskazówka prędkościomierza schodzi nieco poniżej 0 przez co zaniża prędkość o 2-3km, w sumie nie wiem dlaczego, bo wkleiłem tarcze dokładnie 0 do 0.
    Cóż, szału niema...
    Edit- rozebrałem raz jeszcze i poprawiłem ustawienie wskazówek. Jest dobrze, choć kosztowało mnie to dobra godzinę i bieganie garaż- samochód i testowanie czy jest ok czy jednak nie jest. Obie są niemal idealnie na 0. Dociskając dobrze wskazówki poprawiło się "przeswitywanie" i teraz wkurzają tylko grafiki symboli, bo jednak nie są idealnie jak w ori.
    Tak więc abstrahując od jakości tarczek, mocno upierdliwe jest złapanie "0" dla wskazówek.
    No cóż o tym już kilka lat temu pisałem, że szału nie ma na tych zamiennikach i mi to się wcale nie podobało. No wydając prawie 400zł na te tarczki zamienniki wolałem dopłacić kolejne 300zł i zakupić zupełnie nowy licznik i problemów i nerwów sobie znacznie oszczędziłem.
    Pozdr