Spoiler o czym jest post:
1) wadliwe liczenie do do serwisu w Giuli MY24 i co się dowiedziałem w serwisie,
2) aktualizacja softu silnika w ramach akcji serwisowej i jej skutki (moim zdaniem jeśli lepiej).
Ad. 1
Problem znikających dni do serwisu głównego, opisywany już wcześniej (dni odliczają się szybciej niż wynika to z kalendarza). Różne koncepcje były początkowo w serwisie, w tym, że robić serwis lub wymieniać olej. Ostateczna diagnoza jest taka, że - zgodnie z przewidywaniami - liczy źle i nic nie trzeba serwisować. Na ten moment nie ma do tego updatu, problem dopominania się samochodu o serwis rozwiązuje się zresetowaniem jego wykonania. Wgrano mi wszystkie możliwe akcje serwisowe - tego problemu nie rozwiązały.
Ad. 2
Na MY24 jest akcja serwisowa - soft silnika - na oryginalnym sporadycznie wyrzuca błędy (taki jest oficjalny powód akcji). Odnoszę wrażenie, że samochód jeździ teraz lepiej, tj. jest bardziej żywiołowy, mniej zamula, skrzynia sensowniej reaguje. Różnicę czuć na pewno w N. A nie używam, na D póki co za mało jeździłem. Mam też ciut niższe spalanie, ale to może być akurat przypadek. Na forum pojawiały się głosy, że starsze Giulie jeździły lepiej - być może jest to rozwiązanie.