Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Wadliwe liczenie dni, aktualizacja oprogramowania silnika

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie [Giulia MY24] Wadliwe liczenie dni, aktualizacja oprogramowania silnika

Spoiler o czym jest post:
    1) wadliwe liczenie do do serwisu w Giuli MY24 i co się dowiedziałem w serwisie,
    2) aktualizacja softu silnika w ramach akcji serwisowej i jej skutki (moim zdaniem jeśli lepiej).

Ad. 1
    Problem znikających dni do serwisu głównego, opisywany już wcześniej (dni odliczają się szybciej niż wynika to z kalendarza). Różne koncepcje były początkowo w serwisie, w tym, że robić serwis lub wymieniać olej. Ostateczna diagnoza jest taka, że - zgodnie z przewidywaniami - liczy źle i nic nie trzeba serwisować. Na ten moment nie ma do tego updatu, problem dopominania się samochodu o serwis rozwiązuje się zresetowaniem jego wykonania. Wgrano mi wszystkie możliwe akcje serwisowe - tego problemu nie rozwiązały.

Ad. 2
    Na MY24 jest akcja serwisowa - soft silnika - na oryginalnym sporadycznie wyrzuca błędy (taki jest oficjalny powód akcji). Odnoszę wrażenie, że samochód jeździ teraz lepiej, tj. jest bardziej żywiołowy, mniej zamula, skrzynia sensowniej reaguje. Różnicę czuć na pewno w N. A nie używam, na D póki co za mało jeździłem. Mam też ciut niższe spalanie, ale to może być akurat przypadek. Na forum pojawiały się głosy, że starsze Giulie jeździły lepiej - być może jest to rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 04-03-2025 o 22:19

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Ad1. To znaczy o co chodzi? Trudno sprawdzić licznik kilometrów albo kiedy wypada okrągły rok na zrobienie serwisu? To naprawdę takie trudne?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Cytat Napisał Nelson Zobacz post
    Ad1. To znaczy o co chodzi? Trudno sprawdzić licznik kilometrów albo kiedy wypada okrągły rok na zrobienie serwisu? To naprawdę takie trudne?
    Nie wszyscy są tak inteligentni i biegli w matematyce jak ty, musisz mieć tego świadomość. Myślę, że możesz zrobić dobry biznes na liczeniu ludziom ile zostało do przeglądu, a jak jeszcze wprowadzisz dodatkową usługę - odpalanie rano auta i kasowania komunikatów o przeglądzie to w ogóle zostaniesz polskim Muskiem .

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Tu raczej chodzi o fakt, że nawet coś takiego potrafili zepsuć. To jest ogólnie śmiesze , że tłuką auto 9 lat, po 4 nawet w miarę ogarnęli a po 8 dodali nowe błędy, które bedą teraz przez 3 lata udawali, że poprawiają. Co tam było, matrixy na początku, nie rusza z łopatek, gorsze spasowanie, zamulanie skrzyni, kalendarz, soft silnika itp itd

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio

Domyślnie

Ciekawe kiedy w koncu ogarną to nieszczęsne ładowanie aku

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    była 156 1,8TS, jest 159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Adass Zobacz post
    Ciekawe kiedy w koncu ogarną to nieszczęsne ładowanie aku
    Nie ogarną. Wydaje się "im", że w ten sposób oszczędzają środowisko. Według "nich" jedyny czysty prąd jest w gniazdku ładowarki albo w garażu.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał flyinghipo Zobacz post
    Ad. 2
    Na MY24 jest akcja serwisowa - soft silnika - na oryginalnym sporadycznie wyrzuca błędy (taki jest oficjalny powód akcji). Odnoszę wrażenie, że samochód jeździ teraz lepiej, tj. jest bardziej żywiołowy, mniej zamula, skrzynia sensowniej reaguje. Różnicę czuć na pewno w N. A nie używam, na D póki co za mało jeździłem. Mam też ciut niższe spalanie, ale to może być akurat przypadek. Na forum pojawiały się głosy, że starsze Giulie jeździły lepiej - być może jest to rozwiązanie.
    Ciekawe, co oni wgrywają i gdzie konkretnie. Ktoś ma więcej informacji na temat tej aktualizacji? Jakieś przecieki z serwisu?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Nie bronię "ich" bo mnie też denerwuje permanentne niedoładowanie akumulatora (co rozwiązałem w ten sposób, że zawsze któryś z samochodów wisi na ładowarce po parę-kilka dni), ale warto zwrócić uwagę na to że w sporym zakresie SOC/SOH hamowanie (nieważne czy hamulcami, czy silnikiem) powoduje lepsze ładowanie akumulatora, więc można trochę dostosować do tego styl jazdy (przy hamowaniu silnikiem należy pamiętać, że samo hamowanie powinno jednak być zainicjowane pedałem hamulców).

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    Nie bronię "ich" bo mnie też denerwuje permanentne niedoładowanie akumulatora (co rozwiązałem w ten sposób, że zawsze któryś z samochodów wisi na ładowarce po parę-kilka dni), ale warto zwrócić uwagę na to że w sporym zakresie SOC/SOH hamowanie (nieważne czy hamulcami, czy silnikiem) powoduje lepsze ładowanie akumulatora, więc można trochę dostosować do tego styl jazdy (przy hamowaniu silnikiem należy pamiętać, że samo hamowanie powinno jednak być zainicjowane pedałem hamulców).
    u mnie wystarczy zdjąć nogę z gazu...
    Kolega ma passata, twierdzi, że mechanik mu zmienił próg poniżej którego ma normalne ładowanie na 90%... Może w Alfach też się da odszukać ten parametr..

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Grunt to nie używać start&stop.
    Miałem dwie Giulietty, teraz Giulię i zero problemów z akumulatorami.