Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Tonale - jaka jest naprawdę?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Aachener Zobacz post
    produkty VAG odrzucają mnie skupieniem funkcji wszelakich na tablecie.
    Nie jest tak źle jak na pierwszy kontakt się wydaje. Najpotrzebniejsze rzeczy są na kierownicy. Z własnego doświadczenia - przyzwyczajenie się do tabletu trwało u mnie ok. miesiąca, po ok. 3 miesiącach obsługa jest intuicyjna. Podobno nowy infotainment '24 jest bardziej "friendly". Taka rada - 4 palce na górną obudowę tabletu i klikamy kciukiem. Inaczej zbyt dużo uwagi poświęca się stabilizacji palca żeby w cokolwiek trafić. Jedno co faktycznie dyskwalifikuje to dotykowe pola zamiast przycisków na kierownicy... na szczęście wprowadzili to na chwilę do niektórych modeli i szybko się z tego wycofali.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Cytat Napisał Phoryn Zobacz post
    U mnie sytuacja wyszła tak, że w międzyczasie dostałem atrakcyjną ofertę wynajmu elektrycznego Ford`a, której nie mogłem nie przyjąć (zwłaszcza, że elektryki zawsze mnie intrygowały i świetnie mi się nimi jeździło).
    Jednak w przyszłym roku dalej planuję wziąć Tonale 160 bo na ten moment nie widzę konkurencji. (Chyba, że elektryk tak mnie przekona, że wezmę PHEV`a lub poczekam na w pełni zelektryfikowaną wersję)

Forda Explorera?
    Też śledzę te najmy elektryków z nowym programem dofinansowań. Wziąłem e-C3 MAX za grosze. Fajna sprawa

Ale ten elektryk na ten moment to dla nas jako drugi samochód. Stąd może być mały lub niedoskonały. Jeśli chodzi o pierwszy samochód to wolę jednak hybrydę. Bez problemu w trasie i jest to jednak pewnego rodzaju dywersyfikacja
    Ostatnio edytowane przez lukech ; 18-03-2025 o 20:49
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Być może Tonale 160KM

Domyślnie

Dokładnie.
    No u nas miał być jako drugi samochód bo miała być pierwotnie Alfa junior ale teraz jak będzie to już większych rozmiarów auto ze świetną mocą i wystarczającym zasięgiem to ciekawe czy nie zmienię zdania.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał Phoryn Zobacz post
    Dokładnie.
    No u nas miał być jako drugi samochód bo miała być pierwotnie Alfa junior ale teraz jak będzie to już większych rozmiarów auto ze świetną mocą i wystarczającym zasięgiem to ciekawe czy nie zmienię zdania.
    Pozwolicie że się wypowiem.
    Jeżdżę Giulia już 5 rok 2.0 310 KM też miałem dylemat co do drugiego auta. Ale jak przejechałem się Tonale
    Podziękowałem. Wygląd zewnętrzny jak alfa jest dobrze. W środku to już coś nie do końca ….. Opel peugeot alfa. Napęd jeździłem 1.5 nieporozumienie. Cena nieporozumienie.
    Ostatecznie Giulia została bo drugiej takiej alfy już nie będzie ( szatan) jako drugie wjechał formentor.
    Jest to naprawdę dobrze skonstruowany samochód a przy tym bardzo nowoczesny.
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

To wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od samochodu. Giulia to zupełnie inne auto niż Tonale, pod prawie każdym względem.
    Ja po wcześniejszej jeździe AR 159 Sportwagon 2.0 JTDM 170 KM, z rodziną 2+2 gdzie bagażnik i uniwersalność auta są ważne, przesiadkę na Tonale z podobnym bagażnikiem i mocą, traktowałem jako naturalną. Szybko się przyzwyczailiśmy a komfort, wyciszenie i wyposażenie Tonale Veloce są jednak dużo większe. Mam też odcinek drogi szutrowej do siebie do domu i chciałem SUVa czy crossovera. Giulia w tej sytuacji po prostu odpadła z kilku powodów. Stelvio by nie odpadło, ale z kolei spalanie jest w porównaniu do Tonale tak duże, a do tego nowsze Tonale ma gwarancję (jeśli tak jak autor porównujemy nowe Tonale do kilkuletniego Stelvio żeby zmieścić się w cenie), że Stelvio po prostu finansowo wyszło źle.

No więc, to zawsze zależy od tego czego szukasz.
    Ostatnio edytowane przez lukech ; 19-03-2025 o 07:26

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Podpisuję się obiema rękami pod tym co napisał @lukech - zależy czego oczekuje się od auta.

Nie zgodzę się z jedną rzeczą jaką napisał @Michal94 - że w środku jest niewiadomo co Peugeot/opel itp - nic z tych rzeczy - kierowca widzi normalnie Giulię//Stelvio MY23, lewarek jak to w grupie FCA było Giulietty czy Jeepy do skrzyń TCT (nie za piękny). Materiały typu tunel/deska/dół drzwi na minus względem Giulii/Stelvio, no ale to auto niższego segmentu (choć przesadzili - widzę tu jakość Giulietta/Fiat Bravo).

Żona jest zachwycona Tonalką (przesiadka z Giulietty 1.4TB), ja ją uwielbiam na trasy - jest cicha, komfortowa i pakowna a i do tego dzięki MHEV auto jest oszczędne. Po prostu kwestia oczekiwań - nie potrzebujemy Tonalki na szaleństwa - od tego mam Giulię zrobioną na 310HP ze szperą, obniżonym zawiasem, customowym wydechem 4-o końcówkowym z klapami, racem itp. dzięki czemu sobie moge mały drifcik zrobić czy poszaleć na torze.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-03-2025 o 09:41
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Wnętrze Tonale i jego wykonanie jest absolutnie plusem tego auta. Styl Alfy jest zachowany - nie da rady w środku pomylić się z inną marką, co w Juniorze już jest możliwe i jest dużo elementów wprost skopiowanych z innych brandów Stellantisa.
    Jakość jest powyżej segmentu C, do którego przynależy, moim zdaniem lepiej jest tylko w Lexusie. Jest oczywiście więcej plastiku niż w Stalvio, czy Gulii, ale to auta segment wyżej więc nie ma się co dziwić. Nawet odpowiedniki w segmencie Mercedesa, BMW czy Audi nie są lepiej wykonane. Czy jest ładniej - kwestia gustu, zwłaszcza, w Mercedesie, który idzie w kierunku wnętrza "wieś tańczy, wieś śpiewa" - chyba po to, żeby Turasy nie musiały same dokładać świecidełek do środka, bo fabryka już nakładła wszędzie gdzie się da ledów. Plus do tego dwa od czapy przyklejone prostokątne tablety jeden zamiast zegarów, drugi jako konsola środkowa. W BMW to samo... fuj. Do Peugeota można Tonale porównywać, ten mocno poprawił design wnętrza i jakość materiałów i 3008 w środku też wygląda bardzo zacnie. Nissan w pakiecie skóranym też ma porównywalne wnętrze. No i Skoda z opcją Laurin Klement, ale to dalej skoda....
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 19-03-2025 o 11:21

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał lukech Zobacz post
    To wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od samochodu. Giulia to zupełnie inne auto niż Tonale, pod prawie każdym względem.
    Ja po wcześniejszej jeździe AR 159 Sportwagon 2.0 JTDM 170 KM, z rodziną 2+2 gdzie bagażnik i uniwersalność auta są ważne, przesiadkę na Tonale z podobnym bagażnikiem i mocą, traktowałem jako naturalną. Szybko się przyzwyczailiśmy a komfort, wyciszenie i wyposażenie Tonale Veloce są jednak dużo większe. Mam też odcinek drogi szutrowej do siebie do domu i chciałem SUVa czy crossovera. Giulia w tej sytuacji po prostu odpadła z kilku powodów. Stelvio by nie odpadło, ale z kolei spalanie jest w porównaniu do Tonale tak duże, a do tego nowsze Tonale ma gwarancję (jeśli tak jak autor porównujemy nowe Tonale do kilkuletniego Stelvio żeby zmieścić się w cenie), że Stelvio po prostu finansowo wyszło źle.

No więc, to zawsze zależy od tego czego szukasz.
    Ja jeżdżę 159 Ti i właśnie przymierzam się do przesiadki na Tonale Veloce. Jak zużycie opon wygląda w Tonale? 159 Ti cierpiała na przyspieszone ścieranie się wewnętrznej strony opon. Możesz wypowiedzieć się jak wygląda jakość rozmów przez system głośnomówiący? W 159 to był dramat.
    Osobiście waham się czy iść w minimalizm i kupić Renault Clio Alpine czy jednak Tonale Veloce, tym bardziej że Stellatis kusi zniżką w rozliczeniu przy oddaniu im mojej 159.
    Always Loking For A drive

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał michuw81 Zobacz post
    Ja jeżdżę 159 Ti i właśnie przymierzam się do przesiadki na Tonale Veloce. Jak zużycie opon wygląda w Tonale? 159 Ti cierpiała na przyspieszone ścieranie się wewnętrznej strony opon. Możesz wypowiedzieć się jak wygląda jakość rozmów przez system głośnomówiący? W 159 to był dramat.
    Osobiście waham się czy iść w minimalizm i kupić Renault Clio Alpine czy jednak Tonale Veloce, tym bardziej że Stellatis kusi zniżką w rozliczeniu przy oddaniu im mojej 159.

1. Zużycie opon: mam Tonale z 2022 na letnich od nowości. Założyłem je w sobotę na trzeci sezon i wygląda na to, że to nie ostatni. Przebieg 74000 łącznie (na letnich i zimowych razem). Ocena? Nie ma się czego obawiać

2. Jakość rozmów - bardzo dobra. Tonale ma od początku super wyposażenie z Android Auto i Apple CarPlay - obydwa bezprzewodowe. Ładowanie indukcyjne. Veloce ma głośniki Harman Kardon - grają super. Pod tym kątem samochód jest wyjątkowo wygodny.

3. Renault Clio - rozumiem dylemat, ale jednak Alfa to będzie zupełnie inne doznanie Sam w tej sytuacji kupiłem Tonale Veloce a jako drugi mały samochód (powiedzmy, że konkurencja do Clio) właśnie odbieram Citroena e-C3 za 178 zł netto miesięcznie na 2 lata z OCAC za 1 zł i wallboxem gratis, gdzie wpłata własna jest z dofinansowania NaszEAuto. W ten sposób wilk syty i owca cała, bo Tonale jest wyjątkowo wygodne dla nas z super wyposażeniem, a do jazdy po okolicy będzie drugie mniejsze auto za grosze.
    Ostatnio edytowane przez lukech ; 16-04-2025 o 06:24

Użytkownik Rowerzysta Avatar michuw81
    Mieszka w
    Manchester - Nysa
    Auto
    159 SW 2.0 170 Ti

Domyślnie

Dzięki za info. Czy w Tonale jest jak podłączyć kamerkę?
    Always Loking For A drive