Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czy taka zgnilizna to norma?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie Czy taka zgnilizna to norma?

Powiem szczerze, że jak to zobaczyłem, to mnie to powaliło. Gnijące aluminiowe zwrotnice i zaciski hamulcowe po 5 latach?

https://youtu.be/ZTzUZCLOrVk?si=YNxsYmGKMc1yDM3o

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał mareksz159 Zobacz post
    Powiem szczerze, że jak to zobaczyłem, to mnie to powaliło. Gnijące aluminiowe zwrotnice i zaciski hamulcowe po 5 latach?

https://youtu.be/ZTzUZCLOrVk?si=YNxsYmGKMc1yDM3o
    Wymieniałem u siebie tarcze i klocki w tamtym roku i nie zaobserwowałem takich kwiatków. Zaciski po umyciu jak nowe, brak oznak korozji i nic nie spuchło, osłony tarcz bez zarzutów, to samo z piasta. Przebieg w tamtym roku około 70tkm, rocznik 2017. Może ten z filmu to jakiś podtopek albo przebieg znaczny.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 TBi 280KM Q4 Imola Titanium

Domyślnie

Cytat Napisał bronek90 Zobacz post
    Wymieniałem u siebie tarcze i klocki w tamtym roku i nie zaobserwowałem takich kwiatków. Zaciski po umyciu jak nowe, brak oznak korozji i nic nie spuchło, osłony tarcz bez zarzutów, to samo z piasta. Przebieg w tamtym roku około 70tkm, rocznik 2017. Może ten z filmu to jakiś podtopek albo przebieg znaczny.
    Bardziej obstawiam agresywną chemię do czyszczenia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

może parkuje na trawce czy ażurach z trawką, może własnie stosuje mocną chemię często, może robi duże przebiegi, może nad morzem mieszka blisko wody. albo dużo jeździ w zimie i za każdym razem hyc do ogrzewanego garażu a sól/woda wtedy szaleją?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    może parkuje na trawce czy ażurach z trawką, może własnie stosuje mocną chemię często, może robi duże przebiegi, może nad morzem mieszka blisko wody. albo dużo jeździ w zimie i za każdym razem hyc do ogrzewanego garażu a sól/woda wtedy szaleją?
    Ja od 2017 roku użytkuję i jeszcze z usa i nic takiego nie ma. Wręcz przeciwnie po czyszczeniu jak nowe.

Zakładam, że to widziało trochę wilgoci, sól i ciepło z drogi swoje zrobić mogą i chemia też.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

widziałem ten filmik-po prostu Auto myte niemal od święta albo wcale popatrzcie na zaciski- wszystko obłazi- w życiu czegoś takieogo nie widziałem - po prostu nikt nie nie dbał- nie spotkałem się z takim syfem- u mnie po 7 latach i 135 tkm wszystko wygląda jak nowe. Auto trzeba myć po zimie i i w czasie zimy częściej. Nie dotyczy to tylko AR ale każdego samochodu.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Co nie zmienia faktu ,że dzisiaj auta są robione z gównolitu.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

A tam, wystarczy parkowac kilka lat na trawce, nie musi to być gównolit. Każde auta bedzie ładnie "zakonserwowane" przez rdzę

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

To nie jest kwestia ani gównolitu, ani parkowania na trawce, ani mycia po soli. Jeśli skorodowane są powierzchnie, które nie mają za bardzo kontaktu z solą drogową, czy inną chemią przy myciu - jedyna opcja - musiało stać w wodzie i to raczej nie czystej, ale ze żrącymi dodatkami.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Z moich doświadczeń - poprzedni pojazd od dołu trzymał się całkiem dobrze, drobna korozja była na bieżąco zwalczana. Przyszła pandemia, wszystko było online i łącznie spędził z 9 miesięcy nad Bałtykiem - w zasadzie dosłownie, bo ok. 1 km od morza, stojąc na trawie, śniegu itd. Wilgotność w miesiącach niewakacyjnych sięga tam 100%. Bardzo mu się pogorszyło z korozją na zawieszeniu i sankach po tym epizodzie - przy czym był starszy od pacjenta z filmiku (kilkanaście lat). Mam do teraz inny egzemplarz tego samego modelu, ten sam rocznik, tyle że nieużywany w zimie i garażowany 95% eksploatacji - z wielkim trudem da się wypatrzeć jakieś drobne, punktowe ogniska korozji.