Mam pytanko:
Da się przerobić panel USA, aby można było cały czas jeździć na dziennych (jakbym chciał nawet w nocy), czy trzeba kupić panel EU i go mimo wszystko przerabiać ?
Mam pytanko:
Da się przerobić panel USA, aby można było cały czas jeździć na dziennych (jakbym chciał nawet w nocy), czy trzeba kupić panel EU i go mimo wszystko przerabiać ?
panel EU jak i USA jeśli chodzi o przełączanie świateł są identyczne, to komputer w autach USA inaczej interpretuje pozycje (stąd nawet jak założy się panel EU, to funkcjonalność zastaje jak w wersji USA). w aucie USA chyba nie ma takiej pozycji odpowiednika naszych 0. nie wiem czy to kwestia zaprogramowania/skonfigurowania czegoś na sztywno dla aut USA, czy tylko coś w proxi -raczej nikt na to nie narzekał szczególnie z moich klientó, stąd też nie było motywacji żeby siedzieć nad tematem (auta z USA robiłem zawsze na poczekaniu, więc nie było czasu żeby coś popróbować na spokojnie np po pracy)
pewnie coś dałoby się ulepić, kombinując dodatkowo z czujnikiem oświetlenia (i stosować pozycję Auto)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Hmm, ale nawet po zakupie panelu EU da się zrobić opcje 0 czyli DRL na stałe ?
W USA jest opcja 0, ale ona wyłącza całkowicie światła i to tylko przez ten czas jak się trzyma przełącznik w tej pozycji, bo jest tam sprężynka czy coś, która powoduje powrót do pozycji auto.
Wkurza mnie to, bo jak wjadę do krótkiego(króciutkiego) tunelu, to szybko załączają się xenony. Wiadomka, że to skraca ich żywotność
Czułość czujnika mam ustawioną na 1.
Zmiana pozycji przełącznika powoduje zmianę rezystancji na jego wyjściu. Można go przerobić tak, aby pod dowolnym ustawieniem była dowolna opcja. Z tego co pamiętam w przełączniku USA pod pozycją 0 jest albo zwarcie do masy albo rozłączenie obwodu - być może to jest trop. Ale generalnie: to ustawienie komputera w tryb "USA" wymóg świecenia się jakichkolwiek świateł.
pozycje dalej jak w panelu USA,przeglądnąłem raz na szybko wnętrze obu i było idento (część od przełączania świateł), z resztą podmiany to samo pokazują.
w USA wyłączy Ci na 0 jak jest wystarczająco jasno, inaczej wróci automatycznie (bezpieczeństwo?)
nie słyszałem żeby komukolwiek padł xenon (tzw palnik) w Giulii/Stelvio a w końcu niektórzy jeżdżą już 4 lata. bez przesady
- - - Updated - - -
tak, ale kolega chce żeby dzienne świeciły cały czas, a takiego ustawienia nie ma w aucie USA, więc przerabianie panelu chyba nic nie da - trzebaby je osiągnąć robiąc trick z ustawieniem AUTO i kombinowaniem z czujnikiem (albo czujnikami, nie sprawdzałem jak to jest zorganizowane) światła raczej. przerwanie obwodu w autach EU daje wymuszone mijania (bezpieczne rozwiązanie), pewnie w aucie z USA też tak jest (choć nie sprawdzałem). pozycja 0 kolegi nie interesuje bo ona przecież wyłącza światła jak jest jasno, więc takiego nie chce używać.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dobrze rozumie, zakładając wersje przełącznika od wersji z halogenami będzie wszystko normalnie działać w xenonie 25w? Niestety nigdzie nie ma wersji eu pod xenon.
Podejrzewam, że będzie działać jak w wersji EU- halogen nie będzie po prostu obsługiwany.
Poczekaj może i poszukaj jeszcze wersju EU (rozumiem chodzi Ci o ręczną regulację świecenia?), ja też rok temu szukałem i nigdzie nic nie było, udało mi się dostać na ebay za śmieszne pieniądze używkę.