Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: uszkodzona opona - wymieniać na 1 osi czy na 2?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie uszkodzona opona - wymieniać na 1 osi czy na 2?

Witam
    Jak w tytule - mam mocno uszkodzoną letnią oponę - nie nadaje się do użytku.
    Przebieg auta 44000, pewnie na letnich zrobione 25000.

W różnych serwisach ( obdzwoniłem kilka ) twierdzą różnie - jedni, że zmiana tylko na jednej osi, inni że koniecznie na obu osiach. Ci drudzy argumentują, że centralka od napędu będzie generować błędy ( różne średnice kół na osiach ) i powodować dziwną głośną pracę napędu prowadząc docelowo do jego zniszczenia.

Ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?

EDIT:
    Jestem właściwie blisko zakupu całego kompletu dla bezpieczeństwa. W tej sytuacji będę miał na sprzedaż 2 lub 3 opony goodyear 235/55/r18 eagle f1 z homologacją Alfa romeo stelvio ( jeśli ktoś zainteresowany oddam w dobrej cenie )

EDIT #2:
    Przeliczyłem: dla moich opon różnica głębokości bieżnika pomiędzy tyłem a przodem rzędu tylko 1mm daje na 100m przejechanych aż 27cm różnicy długości przebytej drogi. To może być traktowane jako poślizg jednej osi i dlatego pewnie dołączana jest druga. A to powoduje przedwczesne zużycie napędu. Tak to przynajmniej tłumaczą w serwisach.

Tak czy siak - opony zamówione. Jeśli ktoś chce nabyć dwie używki to zapraszam do kontaktu.
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 09-04-2025 o 16:56
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Rowerzysta Avatar woockush
    Auto
    Giulia Q4ERTY

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Jak w tytule - mam mocno uszkodzoną letnią oponę - nie nadaje się do użytku.
    Przebieg auta 44000, pewnie na letnich zrobione 25000.
    Jestem słaby z trygonometrii więc nie wyliczę jak bardzo masz zużyte opony. Byłoby łatwiej gdybyś podał wysokość bieżnika przodu i tyłu.

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Przeliczyłem: dla moich opon różnica głębokości bieżnika pomiędzy tyłem a przodem rzędu tylko 1mm daje na 100m przejechanych aż 27cm różnicy długości przebytej drogi. To może być traktowane jako poślizg jednej osi i dlatego pewnie dołączana jest druga. A to powoduje przedwczesne zużycie napędu. Tak to przynajmniej tłumaczą w serwisach.
    Po 20.000km przebiegu miałem różnicę w głębokości bieżnika przod-tył 2mm. Samochód jeździł poprawnie, nie wybuchł i ma się dobrze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał woockush Zobacz post
    Jestem słaby z trygonometrii więc nie wyliczę jak bardzo masz zużyte opony. Byłoby łatwiej gdybyś podał wysokość bieżnika przodu i tyłu.

Po 20.000km przebiegu miałem różnicę w głębokości bieżnika przod-tył 2mm. Samochód jeździł poprawnie, nie wybuchł i ma się dobrze.
    1. To nie trygonometria.
    2. Po co mam podawać różnicę tył/przód, skoro tylne idą na śmietnik? Mogę podać różnicę przód/nowe opony. Ale nowe będę miał jutro.
    3. Smochody wybuchają zwykle wtedy, kiedy ktoś pod nimi podkłada bomby.

Różnica w obwodzie kół na osiach powoduje ciągłe nadmierne zużycie napędu 4x4. Tak twierdzą w serwisach i tak piszą w netach. Nie będę sprawdzał na własnym samochodzie, czy przypadkiem się nie mylą.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.