Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: MES nie łączy z ABS na szarym adapterze

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia MY2020 RWD/ USA

Domyślnie MES nie łączy z ABS na szarym adapterze

Cześć,

Chciałbym zrobić proxy i zakodować lampy EU, ale na próbę zanim to przekoduję chciałem sprawdzić czy wszystko działa i się połączyć przy pomocy szarego adaptera z ABS-tak żeby uniknąć problemów i zaskoczenia przy wykonywaniu proxy. Czy spotkał się ktoś z takim problemem że nie można połączyć MES z modułem ABS? Wyskakuje błąd "ECU connection failed, can bus error". Tak to ze wszystkimi modułami komp się normalnie łączy. MES wersja 5.2, kabel Viaken. Kabel szary sprawdzałem na przejście i jest poprawnie wykonany zgodnie ze schematem na Viaken. Błędów aktywnych brak a samochód normalnie jeździ i przebieg nie miga. Jest odczytywany jeden błąd przez MES:
    C141C-86 - Prywatny CAN między HALF i DASM - Nieprawidłowy sygnał/wiadomość (ale nie ma aktywnych błędów i ABS działa OK)
    Komp jest podłączony do samochodu poprzez adapter SGW a nie przez oryginalne OBD- jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie.
    Ktoś miał coś podobnego? Od czego zacząć- nowy adapter zamówić na próbę czy gdzie indziej szukać przyczyny?

Użytkownik Świeżak Avatar marco_radik
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Giulia my21

Domyślnie

Czasami wszystko jest ok a nie ruszy, złośliwość rzeczy martwych Jak nie masz gdzie pożyczyć to najlepiej zamówić choćby się przekonać. Z aledrogo zamówisz i sprawdzisz, zawsze możesz zwrócić. W ABS są 4 pozycje do łączenia. 1,3,4 jest na szarym, 2 bez adapteru.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia MY2020 RWD/ USA

Domyślnie

No właśnie zamówiłem drugi kabel szary i dalej nie działa. Zastanawiam się może to wina tego czerwonego adaptera wpiętego w SGW?Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20250521_194723.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	56.6 KB
ID:	290540

- - - Updated - - -

Tak to wszystko inne dziala bez problemu, może jest ktoś z Piaseczna lub Warszawy i pomoże?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Czasem jak się wtyka te złącza męskie stosowane w Alfie to któryś pin potrafi się podwinąć zamiast wejść w żeński slot. Szczególnie chińskie - mam takie na stole to widzę, są miękkie jak g*. Wypnij i sprawdź je uważnie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał marco_radik Zobacz post
    Czasami wszystko jest ok a nie ruszy, złośliwość rzeczy martwych Jak nie masz gdzie pożyczyć to najlepiej zamówić choćby się przekonać. Z aledrogo zamówisz i sprawdzisz, zawsze możesz zwrócić. W ABS są 4 pozycje do łączenia. 1,3,4 jest na szarym, 2 bez adapteru.
    super podejście: kup, rozpakuj i zwróć bo masz prawo. nie pomyślałeś że sprzedawca musi opłacić przesyłkę, spakować ją (zapłacić pracownikowi i za pudełko + wygenerować śmieci opakowaniowe), że wystawia Ci paragon który potem musi dać księgowemu aby ten wycofywał ręcznie (bo druk paragonu kasą online to od razu w ministerwstwie na serwerze obowiazek zapłaty, niestety online już się nie wycofuje jednym klikiem), że przyjdzie mu towar który jest otwarty, może zarysowany, może jakoś inaczej nadwyrężony którego nie powinien dać innemu klientowi, że musi odbić Ci płatność.
    To prawo unijne do zwrotu bez podania przyczyny jest idiotyczne - to zaraza, strata czasu, pieniędzy, towaru i opakowań. Zmień podejście - nie cierpię takich klientów co tak robią - zwykłe pasożytnictwo na czasie i pieniądzach sprzedawców - kupić np bypass, przekodować i zwrócić, albo kupowali na zapas części bo im auto płynęło z USA a jak przypłynęło i okazało się że nie potrzebują to zwrot - patologia. Aha, i do tego prowizja za płatność tu już bank nie zwraca 1.4% sprzedawcy...
    Tak wiec naprawdę proszę o refleksję - intencja kupna powinna być uczciwa, a taką nie jest "kupie żeby tylko sprawdzić czy mój obecny jest sprawny czy to coś innego, i najpewniej zwrócę". Rozumiem przypadki że jakość Cię nie zadowala, że coś nie działa, okazało się że nie pasuje np do auta czy coś (a wydawało się że pasuje) - poważne podejście do zakupu ale nie zagrało - to jest OK - taka zapewne była intencja prawodawców w UE - niestety zrobili jak zrobili. W mojej opinii powinno być wymaganie podania sensownej przyczyny zwrotu, jak również potrącenie kosztów przesyłki do klienta i opłat systemów płatności - trochę by to patologię nadużywania powstrzymało.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; Dzisiaj o 07:41
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.