Cześć,
Chciałbym zrobić proxy i zakodować lampy EU, ale na próbę zanim to przekoduję chciałem sprawdzić czy wszystko działa i się połączyć przy pomocy szarego adaptera z ABS-tak żeby uniknąć problemów i zaskoczenia przy wykonywaniu proxy. Czy spotkał się ktoś z takim problemem że nie można połączyć MES z modułem ABS? Wyskakuje błąd "ECU connection failed, can bus error". Tak to ze wszystkimi modułami komp się normalnie łączy. MES wersja 5.2, kabel Viaken. Kabel szary sprawdzałem na przejście i jest poprawnie wykonany zgodnie ze schematem na Viaken. Błędów aktywnych brak a samochód normalnie jeździ i przebieg nie miga. Jest odczytywany jeden błąd przez MES:
C141C-86 - Prywatny CAN między HALF i DASM - Nieprawidłowy sygnał/wiadomość (ale nie ma aktywnych błędów i ABS działa OK)
Komp jest podłączony do samochodu poprzez adapter SGW a nie przez oryginalne OBD- jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie.
Ktoś miał coś podobnego? Od czego zacząć- nowy adapter zamówić na próbę czy gdzie indziej szukać przyczyny?