Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: MES nie łączy z ABS na szarym adapterze

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia MY2020 RWD/ USA

Domyślnie MES nie łączy z ABS na szarym adapterze

Cześć,

Chciałbym zrobić proxy i zakodować lampy EU, ale na próbę zanim to przekoduję chciałem sprawdzić czy wszystko działa i się połączyć przy pomocy szarego adaptera z ABS-tak żeby uniknąć problemów i zaskoczenia przy wykonywaniu proxy. Czy spotkał się ktoś z takim problemem że nie można połączyć MES z modułem ABS? Wyskakuje błąd "ECU connection failed, can bus error". Tak to ze wszystkimi modułami komp się normalnie łączy. MES wersja 5.2, kabel Viaken. Kabel szary sprawdzałem na przejście i jest poprawnie wykonany zgodnie ze schematem na Viaken. Błędów aktywnych brak a samochód normalnie jeździ i przebieg nie miga. Jest odczytywany jeden błąd przez MES:
    C141C-86 - Prywatny CAN między HALF i DASM - Nieprawidłowy sygnał/wiadomość (ale nie ma aktywnych błędów i ABS działa OK)
    Komp jest podłączony do samochodu poprzez adapter SGW a nie przez oryginalne OBD- jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie.
    Ktoś miał coś podobnego? Od czego zacząć- nowy adapter zamówić na próbę czy gdzie indziej szukać przyczyny?

Użytkownik Świeżak Avatar marco_radik
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Giulia my21

Domyślnie

Czasami wszystko jest ok a nie ruszy, złośliwość rzeczy martwych Jak nie masz gdzie pożyczyć to najlepiej zamówić choćby się przekonać. Z aledrogo zamówisz i sprawdzisz, zawsze możesz zwrócić. W ABS są 4 pozycje do łączenia. 1,3,4 jest na szarym, 2 bez adapteru.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia MY2020 RWD/ USA

Domyślnie

No właśnie zamówiłem drugi kabel szary i dalej nie działa. Zastanawiam się może to wina tego czerwonego adaptera wpiętego w SGW?Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20250521_194723.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	56.6 KB
ID:	290540

- - - Updated - - -

Tak to wszystko inne dziala bez problemu, może jest ktoś z Piaseczna lub Warszawy i pomoże?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Czasem jak się wtyka te złącza męskie stosowane w Alfie to któryś pin potrafi się podwinąć zamiast wejść w żeński slot. Szczególnie chińskie - mam takie na stole to widzę, są miękkie jak g*. Wypnij i sprawdź je uważnie.