Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: MES nie łączy z ABS na szarym adapterze

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Masz radar i kamerę to ACC i TSR powinny ruszyć. Tylko lewe przyciski na kierze do wymiany dla ACC.
    Nie do końca tylko wiem czym w MES różni się ACC od ACC+ ale chyba wszyscy wrzucają z plusem.

Po pierwsze LDW bez LKA to nie do końca jestem przekonany. No ale kiera z czujnikami.
    No i bez manetki też słabo bo to często wkurza i szybki wyłącznik jest przydatny.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

LDW włącza się na manetce, w menu co najwyżej czułoś i ewentualnie LKA na to, tak przynajmniej na 95% mi się wydaje - bezsensem byłoby mieć LKA bez LDW. Zapraszam jakby co do mnie po nowe manetki, wymiana w sumie prosta. LKA na bardziej przekonanego czuja powiedziałbym że wymaga czujnika w kierownicy - te systemy aktywnego skrętu z zasady wymagają obecności rąk na kierownicy - takie jakby założenie że są, niby super, ale nie dajemy gwarancji że reakcja dobra/adekwatna i to kierowca dalej kieruje.

@netzmark ACC używamy potocznie, w MES to ACC+. opcja ACC to chyba jakaś wcześniejsza specyfikacja do niższej prędkości i wydaje mi się z bardzo starych postów na forach, że nawet nie rusza. co do manetki z przyciskiem - nigdy nie wyłączam asystentów, wcale nie wkurzają (mnie), choć czasem trochę przesadzaja jak ciut powariuję na mieście.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No ja akurat większy sens LDW/LKA widzę za miastem, w trasie, noc, zmęczenie - wtedy może być naprawdę na wagę życia.
    W mieście głównie włączam to dla fanu żeby zobaczyć jak elektronika zareaguje (a czasem nie wykrywa jednak) i skoryguje albo nie :-). Natomiast do normalnej jazdy częściej mam na OFF niż na ON.

W MES wiem, że ACC+, tylko widząc tam opcję bez plusa zastanawiałem się do czego to-to. Z ciekawości luknąłem na krótko w googlach ale też nic specjalnie sensownego.

BTW: po wczorajszym proxi gaz bez wspomagacza i race2 - super. Szkoda, że tyle czekałem żeby się za to wziąć.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia MY2020 RWD/ USA

Domyślnie

Ok a do TSR coś jest konieczne oprócz kamery? Bo jeśli tylko kamera potrzebna to bym sobie to uruchomił w alfaOBD

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Edit: Kamera i 159 bajt, bit 6 na 1 (ten drugi od lewej...).
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 31-05-2025 o 11:57