Strona 169 z 169 PierwszyPierwszy ... 69119159160161162163164165166167168169
Pokaż wyniki od 1,681 do 1,689 z 1689

Temat: Wbudowana nawigacja

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świętokrzyskie, Staszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Kris7 Zobacz post
    No tez sie zastanawiałem własnie czy trzeba przerabiać wiązke, bo u mnie wszystkie drzwi zamykaja sie poprawnie i nie ma błedów w BCM. Kraj mam zmieniony na PL i byte 160 na 01.
    Pendrive exFAT i dwa pliki. Lincencja 5x spacja i mapa MAP50435. Sprobuje jeszcze za jakiś czas.
    Sorry że odkopuję ale mierzę się z podobnym tematem... Giulia 2021r USA

1. Zamki potwierdzam działają ale po pierwszym naciśnięciu pilota otwiera drzwi kierowcy i chyba wlew paliwa, trzeba kliknąć jeszcze raz aby otworzyły się pozostałe drzwi. Można to zmienić?
    2. W jakim celu zmiana byte 160 na 01 ?
    3. Skąd wziąłeś mapy ? TBM póki co mam podpięty i co jakiś czas wywala komunikat o Alfa Connect box ale to ogarnę w późniejszym czasie

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    to też dobry trop, kolega nie napisał czy tak jest wszędzie. Faktycznie u mnie było tak że odleciał GPS o 1-2km jak w zimie przejeżdżałem przy lotnisku w Balicach, to samo jak wracałem za 2 dni - tak było na fragmencie A4 przy Balicach, potem na S52 i dopiero na S7 wrócił mi fix.
    Jest permanentnie ciągle przesunięcie o jakieś 2km, jutro rozbiore tunel i poruszam tymi kablami fakra i przejściówka. Jak nie to tak jak mówicie pewnie antena wyzionela ducha. Rozumiem ze ona jest w płetwie rekina i dostęp jedynie od strony podsufitki ?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał albert51 Zobacz post
    Sorry że odkopuję ale mierzę się z podobnym tematem... Giulia 2021r USA

1. Zamki potwierdzam działają ale po pierwszym naciśnięciu pilota otwiera drzwi kierowcy i chyba wlew paliwa, trzeba kliknąć jeszcze raz aby otworzyły się pozostałe drzwi. Można to zmienić?
    2. W jakim celu zmiana byte 160 na 01 ?
    3. Skąd wziąłeś mapy ? TBM póki co mam podpięty i co jakiś czas wywala komunikat o Alfa Connect box ale to ogarnę w późniejszym czasie

1. to chyba da sie zmienic w ustawieniach zamków w menu
    2 w poliftach oprócz zmiany kraju na Polska w MES jeszcze musisz zmienić byte 160 na 01 (to zmienia region) i dopiero proxy, choć nie wiem czy to jest wymagane tak w 100% do zaktualizowania map. Zeby zmienic "bajty" to ctrl+alt+c, szukasz 160 i zmieniasz na 01.
    3. Mapy linki sa w tym wątku na wcześniejszych stronach. Szukaj 2024.09

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Jest permanentnie ciągle przesunięcie o jakieś 2km, jutro rozbiore tunel i poruszam tymi kablami fakra i przejściówka. Jak nie to tak jak mówicie pewnie antena wyzionela ducha. Rozumiem ze ona jest w płetwie rekina i dostęp jedynie od strony podsufitki ?

- - - Updated - - -

2 w poliftach oprócz zmiany kraju na Polska w MES jeszcze musisz zmienić byte 160 na 01 (to zmienia region) i dopiero proxy, choć nie wiem czy to jest wymagane tak w 100% do zaktualizowania map. Zeby zmienic "bajty" to ctrl+alt+c, szukasz 160 i zmieniasz na 01.
    nie słyszałem żeby komuś w giulii/stelvio ona wyzionęła ducha. tak płetwa. nie rozbierałem tam, ale pewnie podsufitka w dół - bez sensu to dotykać - kup antenę na próbę za 40zł na allegro i sprawdź sobie podłączając ją bezpośrednio do radia - jak dokładałem to za licznikiem nad duktem, jak najbliżej środka auta i początku szyby żeby mieć widoczność jak największą satelitów.

Ja raczej myślę że masz problem z odbiorem - jak miałem raz rzuconą antenę dokładaną (na chwilę, czyli stało się permanentne) uszkodził mi się kabel - fix był słaby i nie aktualizowało czasu z GPS mimo ustawienia. Po naprawie kabla, tip top. Możliwe (choć nie znam standardu GPS), że na bieżąco są jakieś korekty wysyłane - na pewno od danych pierwotnych jakieś przesunięcie czasu chyba już kilkanaście sekund (coś takiego mi się obiło o uszy z rozmowy dwóch inżynierów w firmie w której pracowałem wiele lat temu - że dopiero po odbiorze jakiś danych jest dobry czas a wcześniej offset właśnie chyba 13 sekund czy coś), może podobnie z pozycją (lub jest to skutek też braku odbioru właściwego czasu (stąd offset?) - takie luźne gdybanie - nie podpisuję się pod tym bo standardu GPS nie znam w ogóle nawet w podstawowych sprawach - tylko jestem użytkownikiem
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Świętokrzyskie, Staszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 200KM

Domyślnie

- - - Updated - - -

Ok, dzięki bardzo za pomoc!
    Zmieniałem kraj ale bajtów nie przestawiałem, PL język mam i chyba wszystko działa jak należy, oprócz tego że uruchamia sygnał dźwiękowy przy zamykaniu " klakson" strasznie to irytujące.

Co do anteny to mam odkręcony schowek od strony pasażera i widziałem że tam jest dość spora antena przykręcona zaraz poniżej poduszki. Jak chcesz mogę dzisiaj zrobić zdjęcie.
    Ale może to antena GSM dla modułu TBM ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    nie słyszałem żeby komuś w giulii/stelvio ona wyzionęła ducha. tak płetwa. nie rozbierałem tam, ale pewnie podsufitka w dół - bez sensu to dotykać - kup antenę na próbę za 40zł na allegro i sprawdź sobie podłączając ją bezpośrednio do radia - jak dokładałem to za licznikiem nad duktem, jak najbliżej środka auta i początku szyby żeby mieć widoczność jak największą satelitów.

Ja raczej myślę że masz problem z odbiorem - jak miałem raz rzuconą antenę dokładaną (na chwilę, czyli stało się permanentne) uszkodził mi się kabel - fix był słaby i nie aktualizowało czasu z GPS mimo ustawienia. Po naprawie kabla, tip top. Możliwe (choć nie znam standardu GPS), że na bieżąco są jakieś korekty wysyłane - na pewno od danych pierwotnych jakieś przesunięcie czasu chyba już kilkanaście sekund (coś takiego mi się obiło o uszy z rozmowy dwóch inżynierów w firmie w której pracowałem wiele lat temu - że dopiero po odbiorze jakiś danych jest dobry czas a wcześniej offset właśnie chyba 13 sekund czy coś), może podobnie z pozycją (lub jest to skutek też braku odbioru właściwego czasu (stąd offset?) - takie luźne gdybanie - nie podpisuję się pod tym bo standardu GPS nie znam w ogóle nawet w podstawowych sprawach - tylko jestem użytkownikiem
    Rozebrałem tunel, wyglada tam wszystko ok. podłaczyłem to na sztywno nawet i dalej to samo. Chodzi o niebieski i brązowy kabel. Nawet ja je rozłącze to nawigacja aktualizacuje pozycje, ale tak jak mówie 2km dalej. Jakies pomysły ?

@epsonix w radiu jest złacze fakra na tą antene GPS?
    Ostatnio edytowane przez Kris7 ; Wczoraj o 13:39

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Podłączyć drugą antenę żeby się dowiedzieć czy problem jest w antenie czy w module.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Taki mam plan, z tylu radia jest złącze fakra?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Taki mam plan, z tylu radia jest złącze fakra?
    Piszesz i piszesz bylo to tyle razy wystarczy zobaczyc zdjecie radia wszedzie tego pelno. fakra i nie ty pierwszy masz blad anteny po przerobce .Antena na pewno dobra.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    Piszesz i piszesz bylo to tyle razy wystarczy zobaczyc zdjecie radia wszedzie tego pelno. fakra i nie ty pierwszy masz blad anteny po przerobce .Antena na pewno dobra.
    Kolego z tego co wiem to forum jest od tego, żeby dzielić się wiedzą. Staram się zawsze szukać zanim napisze. Faktycznie mogłem poszukać fotek radia z tylu, ale to nie powód żeby mi dogryzać. Tak jak pisalem wczesniej odlaczylem connecr boxa i zastosowalem przejściówkę. Z tego co udalo mi sie ustalic to nie jest przyczyną mojego prorblemu. Skoro twierdzisz ze znasz problem to może podasz rozwiazanie, a jak nie masz nic do powiedzenia to może lepiej się nie wypowiadać?