Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: bluetooth - problem z dźwiękiem

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4 120KM, Giulia Veloce 2,0 Q4 '24

Domyślnie bluetooth - problem z dźwiękiem

Cześć
    od pewnego czasu mam problem z połączeniem bluetooth, a mianowicie braku dźwięku podczas rozmowy (wszystko pozostałe działa). W telefonie nie można wybrać funkcji alfa connect, w samochodzie jak wybieram dźwięk przez bluetooth to przerzuca na telefon. Sprawdzałem ustawienia w telefonie i samochodzie ale nie za bardzo widzę jakieś nieprawidłowości. Ponownie parowałem bluetooth oraz android ale też nie pomaga.
    Gdzie może być problem?
    Dzięki za pomoc.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia Veloce MY24

Domyślnie

Podłączę się pod ten wątek, bo tytuł dobry a być może i chodzi o to samo...

Paruję telefon z samochodem za pomocą bluetooth lub łączę kablem z aktywnym AA, mogę słuchać muzyki, działa nawigacja, robot w gmaps gada, ale jak przyjdzie sms to dźwięku brak. Samochód wyświetla, że przyszedł sms, mogę go odczytać, ale nie ma dźwięku powiadomienia, podobnie dla np. kalendarza. Przeszukałem ustawienia w samochodzie i w telefonie, głośności w telefonie na max - na nic to. Upierdliwe, bo jak człowiek akurat patrzy na drogę a nie na ekrany, to może nie zauważyć.

Coś mi umknęło? Jakieś zakopane ustawienie? Wszystkim pewnie działa? Telefon Moto G85, Android 15, Giulia MY24.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

U mnie też nie ma dźwięku sms, ale nie próbowałem zmienić. Poczytuję to za zaletę.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał wirtold Zobacz post
    Podłączę się pod ten wątek, bo tytuł dobry a być może i chodzi o to samo...

Paruję telefon z samochodem za pomocą bluetooth lub łączę kablem z aktywnym AA, mogę słuchać muzyki, działa nawigacja, robot w gmaps gada, ale jak przyjdzie sms to dźwięku brak. Samochód wyświetla, że przyszedł sms, mogę go odczytać, ale nie ma dźwięku powiadomienia, podobnie dla np. kalendarza. Przeszukałem ustawienia w samochodzie i w telefonie, głośności w telefonie na max - na nic to. Upierdliwe, bo jak człowiek akurat patrzy na drogę a nie na ekrany, to może nie zauważyć.

Coś mi umknęło? Jakieś zakopane ustawienie? Wszystkim pewnie działa? Telefon Moto G85, Android 15, Giulia MY24.
    a nie masz w telefonie włączonego trybu samochodowego który po połączeniu wycisza pewne dźwięki (mimo ich ustawienia na max). Dźwięki w aucie są odbiciem ustawień telefonu - ja mam wyciszone połączenia ogólnie, ale wybrane numery mają dzwonek i tak to też działa w samochodzie.

Auto
    Giulia Veloce MY24

Domyślnie

O!
    Znalazłem takie coś:
    https://9to5google.com/2022/06/02/ho...-driving-mode/
    O ile mam te ustawienia jak jeżdżę do pracy i w inne miejsca, to nie mam tych poniżej, czyli 'Notifications' i 'Driving mode'. Więc nawet nie wiem, czy jakiś driving mode mi się włącza czy nie, i nie mogę tego wyłączyć.

A jak patrzę na to:
    https://www.androidcentral.com/apps-...-and-use-modes
    To w ogóle nie mam Driving mode. W ogóle nie widzę Modes, ani dodawania własnego trybu.

Dzięki! Hesus, gdzie oni to zakopali...

Za to, jeżeli dla połączenia BT z Alfą, wyłączę dźwięk multimediów, to dźwięki powiadomień dobiegają z telefonu. Nie działa muzyka, być może coś jeszcze, ale da się z tym żyć, bo i tak słucham mp3 z pendrajwa.
    ALE gdy mam telefon podłączony kablem z AA, to... dźwięków powiadomień nadal brak. Mimo wyłączonego dźwięku multimediów.

Czyste szaleństwo.

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

dopiero dziś miałem okazję sprawdzić, u mnie dźwięk sms działa (mam android auto bezprzewodowo na carlinku ale to raczej nie ma znaczenia
    Oczywiście mówię o sytuacji w której ustawienia dźwięku w telefonie też mają powiadomienia dźwiękowe

Auto
    Giulia Veloce MY24

Domyślnie

Więc tak:
    - Po wyczyszczeniu w telefonie danych Android Auto (wygooglane), rzeczywiście jakby się lepiej wszystko zgrało od nowa, teraz w trybie AA mam dźwięk smsa w samochodzie.
    - Gdy telefon jest sparowany tylko po BT (bez AA), dźwięku smsa nie ma. Jest tylko wtedy, gdy w tel wyłączę dla połączenia BT z AlfaConnect 'Dźwięki multimediów'.

A ten AA to straszna kicha - ale to temat na inna dyskusję

Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

co to znaczy tylko sparowany ? w sensie auto jako zestaw głośnomówiący ? a dałeś wszystkie uprawnienia przy parowaniu ?

Ja na AA nie narzekam, działa bardzo dobrze, właściwie cały czas z niego korzystam.

BTW w telefonie po połączeniu się z AA są dodatkowe ustawienia dla AA.

Auto
    Giulia Veloce MY24

Domyślnie

'Tylko sparowany' oznacza dla mnie połączenie przez BT, bez kabla (czyli nie działa AA, nie używam bezprzewodowego adaptera AA). Czyli coś ala zestaw głośnomówiący z dodatkami (smsy, multimedia z telefonu po a2dp). Wszystko włączone co chciał - nie mam dźwięku smsa. Jak zablokuję 'dźwięk multimediów', to nie mogę słuchać muzyki z telefonu, ale za to telefon wydaje dźwięk smsa.

Android Auto co do zasady jest fajne, ale te same apki w trybie AA są mocno wykastrowane - nie wiem ile tu zależy od apki. No i nie wszystkie apki działają na AA. Szkoda, że to nie jest po prostu taki 'remote desktop' ze wszystkimi funkcjami.
    Ostatnio edytowane przez wirtold ; 25-06-2025 o 09:06