Oczywiście możesz mieć zimówki na 19".
Oczywiście możesz mieć zimówki na 19".
Na tą zimą w Veloce na sprężynach RWD będę miał 19x8 + 19x9, na lato wskoczyły felgi z Q kute 19x8.5 + 19x10.
PS, jakby ktoś szukał felg 18, to mam komplet 4szt 18x8 ET33 PSW Dubai antracite z którymi mogę się rozstać za 1300zł przy odbiorze osobistym - stan proste ale mają trochę obtarć na rancie + przy otworach/dekielkach już są utlenienia alu (niestety, wada felg z maszynowo obrabianym frontem w zimie po latach) - nie wygląda źle ale też nie pięknie - ewentualnie do odmalowania jak ktoś ma tanio dojście.
Jakby co mam też dystanse Eibach 15mm które stosowałem na tyle żeby fajnie wyglądało, oraz odpowiednio dłuższe śruby - możemy się dogadać jakoś.
![]()
![]()
![]()
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Co prawda jest też info nt. łańcuchów ale w tym przypadku nie o to chyba chodziło. Najpewniej źle zinterpretowałem zapis bowiem zdanie wcześniej które zacytowałem jest napisane że cyt
"UWAGA Alfa Romeo, we współpracy z firmą Pirelli, opracowała specjalnie dla modelu Alfa Romeo Giulia gamę opon zimowych, które można odróżnić dzięki oznaczeniu „AR”. Opony z oznaczeniem „AR” zapewniają lepsze osiągi i bezpieczeństwo samochodu. Alfa Romeo nie może zapewnić zgodności opon niezatwierdzonych, które mogą prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania samochodu."
Zatem najpewniej chodzi tu tylko o wspomnianego producenta Pirelli, więc może być tak że inni producenci produkują opony zimowe w wymiarze 19" które można zastosować. Być może samo Pirelli ma już dedykowane opony zimowe w tym rozmiarze. sprawdzę to.
Ostatnio edytowane przez tomekna ; 13-07-2025 o 12:46
Podsumowując, jeśli ostatecznie można mieć opony zimowe na takich samych oryginalnych 19" felgach, to według rekomendacji mogę kupić opony tego samego producenta czyli Pirelli. Z tego co przeglądam byłyby to takie opony:
- przód Winter Sottozero 3 225/40 R19 93H RF XL cena 873
- tył Pirelli Winter Sottozero 3 255/35 R19 96H RF XL cena 1444zł
- - - Updated - - -
Jeśli można zapytać a jakie zakładasz nabyć felgi i jakie myślisz kupić opony?
i tak trochę OT w jaki sposób wrzucasz zdjęcia? Pytam bo próbowałem już nie raz i za każdym razem wyskakuje jakiś błąd i nie mogę nic wrzucić jedynie zdjęcie z linkiem do strony na którym go można zobaczyć.
Jeśli chcesz, to napisz w kwestii kół - wyjaśnię, dobiorę, dam ofertę. alfa-autopon@wp.pl
Felgi już mam, takie same jak ori miałem, tylko kupiłem nówki (srebrne "koniczyny").
Opon jeszcze nie szukałem, jest na to czas. Raczej kupię bez runflata, spodziewam się że z opon premium lub wyższej średniej będzie jakiś wybór.
CO do wrzucania zdjęć - ileś miesięcy mi nie działało to, zgłaszałem ja i wielu, ale teraz się udało - nawet się zdziwiłem bo lecę z jakiegoś kampingowego otwartego WiFI któe ogólnie muli, ale się udało
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Dlatego że nie lubię, letnie setupy (19" 8/9" mix a teraz 8.5/10" mix) już mam 3 parę opon bez runflata, zimowe miałem dotychczas w Giulii bez (na 18)
Tak na szybko looknąłem, na zimówki może wezmę Vredestein-y albo Hankooki - obie wysoko oceniane i nie rujnują porfela, a w tym sezonie mam jeszcze do kupienia komplet opon lato 21" do Ghibli (+felgi jakieś lżejsze) i komplet zimówek 20", do tego Giulia 19 zimowe (a już kupiłem do Giulii 2 komplety felg i letnie opony) tak wiec choć częściowo trzeba jakieś drobne oszczędności włączyć![]()