Pobrałem i pooglądałem, ale nie instalowałem. Wydaje mi się, że na forum pojawiła się nowsza wersja (50447?).
U mnie sytuacja była bardziej skomplikowana, bo samochód się zmienił, może pierwszego nie musiałem ręcznie dodawać, nie pamiętam... Żeby do nowego pobierać mapy dodałem samochód podając VIN (jest tam 'add vehicle').
Sam, jak pisałem, mam jakąś starą wersję ale działa w niej nieźle wybieranie głosowe - mówię "nawiguj do Wrocław" i nawiguje. Słyszałem, że w nowszych wersjach jest z tym jakiś kłopot, jak to jest? W każdej nowej nie działa? A może nie działa tylko coś bardziej skomplikowanego (dokładne adresy, ulice cy cuś)?
Zawsze było okienko na podanie VIN po zalogowaniu. Tylko wcześniej było chyba do niczego nie potrzebne.
@wirtold, jeżeli masz aktywną subskrypcję to pobierz tą mapę, jaka by nie była beznadziejna, wraz z plikiem licencji i prześlij mi przynajmniej tą licencję jeżeli możesz. Ciekaw jestem jak ona teraz wygląda na tle starej i czy można z niej wywnioskować jakąś zależność z VIN-em. A jak masz starą mapę 2023 to możesz sobie pobrać z download.tomtom mapę 24.0.0 z połowy 2024. Co prawda nie wiadomo czy Ci będzie działało wybieranie głosowe ale drogi będziesz miał aktualniejsze.
EDIT:
zobacz priv
Ostatnio edytowane przez netzmark ; 04-08-2025 o 09:47
Nic się nie zmieniło, plik licencji to 5 spacji. Na moje oko coś tam nadal nie do końca działa - daty z opisu nie zgadzają się z wystawioną (przynajmniej mi) mapą.
ok. to nic nie przesyłaj. Wygląda że jak mówisz dalej jest jakaś kaszana. Pewnie wystawiają jakąś starą mapę działającą bez personalizowanej licencji.
Ale zainstaluj i zobaczymy czy pójdzie. Za specjalnie chyba nic nie ryzykujesz. Może ta 25.0 co była wcześniej dostępna to była jakaś uszkodzona i coś poprawili?
Ewentualnie - czy masz zdolność otworzenia wystawionej Ci mapy hex edytorem żeby zobaczyć w środku jaki jest rzeczywisty numer wersji?
Ostatnio edytowane przez netzmark ; 04-08-2025 o 09:55
Ok, zaglądając w plik MAP50444.bin, widać:
Potem XML, i w tym XMLu kilka charakterystycznych wartości:Kod:CG-TT-FCA.MY2020.U-MAP.EURW.NDS-25.0.0.meta.xml
Choć potem pojawiają się teżKod:generationDate="2025-07-10T11:25:53" releaseDate="2025-07-10T11:25:53" targetProduct="MY2020" version="25.0.0"
Kod:identifier="CI-TT-FCA.MY2020.U-POI.SC.EURW.SAR-19.0.3" version="19.0.3"Zakręcone...Kod:<tns:geoCoverage>AUT BEL BGR CZE DNK ESP EST FIN FRA GRC HRV HUN IRL ITA LTU LUX LVA MLT NLD NOR POL PRT ROU SRB RUS SWE SVN SVK UKR GBR</tns:geoCoverage>
Wcześniej podałem linka bezpośredniego, może rozgryziesz z tego coś więcej...
Ciekawe.. bo wg tego co ustaliłem z InfoLinią: głosowe wprowadzanie adresu (oraz wyszukiwanie POI) działa w ten sposób, że wysyła głos na serwer, gdzie go analizuje, po czym odsyła dane do nawigacji. Na przełomie roku coś zmienili w tym procesie po stronie serwera i przestało działać... Powiedzieli mi, że od czerwca będzie nowa wersja map, która wszystko naprawi ... Ale mam sobie kupić abonament na mapy (wygasł mi w grudniu). W samochodzie mam zainstalowaną v23.0.1, release: 4.11.2024. W ostatnich dniach grudnia działało mi z tą wersją głosowe wybieranie adresu, w styczniu przestało...
A zobacz w nawigacji jaką masz wersję.. Ta "moja" przedstawia się: "23.1.2024.06 Europe"
Mam "Mapa 19.0.2023.06 Europe".
Tez mi sie pojawiło w maps.mopar, pobierać, działa to? Wygląda raczej mało obiecująco.
Map available
New map!
Expiry date: 2025-11-30
Geographic area: Europe
Latest version: 19.0.3
Release date: 2025-07-10
Size: 13.4GB
Last downloaded map
Version: 24.0.0
Download date: 2025-03-09
Ostatnio edytowane przez netzmark ; 04-08-2025 o 12:32