Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: [Stelvio} Montaż oryginalnego haka w ASO - po miesiącu walki się poddali i demontują

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Mito 155 Stelvio 200

Domyślnie

Tzn przycisk do świateł używa się ten co jest w samochodzie - jak coś jest podpięte do wtyczki, to wtedy powinny wskakiwać przeciwmgielne na bagażniku rowerowym a nie w samochodzie. W poniedziałek 1.09 wszystko działało w samym aucie, po pracy podpiałem na wyłączonym aucie bagażnik i wtyczkę. Odpaliłem, wszystkie światła działały, tylko po włączeniu przeciwmgielnego wyskoczył błąd i tak już został. Ale bagażnik reaguje na włączenie/wyłączenie tego przeciwmgielnego mimo błędu na desce. Tylko sam samochód je całkiem stracił. Wszystko inne działa, przy czym w tym momencie nie będę już tego dotykał żeby jeszcze raz sprawdzić. Rozumiem, że poza tym błedem i brakiem światła nic innego nie wybuchnie? Dojedzie w poniedziałek do serwisu?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wyjścia zwykle są jakoś zabezpieczone, do tego bezpieczniki jakieś przeciez też są, więc ja bym się nie obawiał - czy tam coś marnie złożyli (szczególnie tą część kabli gdzie o ile pamietam przecina się kabel p/mgielnych i lutuje swój), jakiś błąd popełnili w podłączeniach czy wadliwy moduł - pieron wie.

tu masz instrukcję do Westfalii, podejżewam że masz idento moduł:
    https://www.westfalia-automotive.com...6451391101.pdf

zweryfikować przede wszystkim instrukcje ze strony 21 - przecięcie i podłączenie linii od p/mgielnych.

co do auto wyłączania PAM - niby pokazują procedurę na str 27 z Witecha - w mojej starej instrukcji jak podłączałęm Giulię to czegoś takiego nie było, a może mój program nie obsługiwał (ja próbowałem z MES w proxi grzebać wg map i nic to wtedy nie dało) - robili to co pokazują ?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Mito 155 Stelvio 200

Domyślnie

A dobra, bo ja to gdzies musiałem pominąć - to NIE JEST wiązka z westfalii. Nie ma w niej kabla do PAM. To wiązka z MOPAR do alfy/jeepa/etc - https://www.alfaromeo.pl/mopar/akcesoria. Hak natomiast to faktycznie westfalia, A40V.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Założyłem że westfalia bo przynajmniej ileś lat temu, właśnie z katalogu akcesoriów kupowało się zarówno hak jak i wiązkę westfalii, tyle że za 2x tyle co z netu Może coś się zmieniło.
    Natomiast czy to westfalia czy inne (słowacki hak-system jaki zakładałem u żony w Tonale), to właśnie i STOP i tylne p/mgielne rozcinało się kable i podłączało tak jak tu w instrukcji westfalii do stelvio, stąd pewnie w każdym innym jest podobnie.
    jeszcze jedno mi się przypomniało z czasu jak montowałem westfalię w giulii - coś tam było na kabu do przepinania właśnie chyba od tylnych p/mgielnych typu zworka - może tu jest jakiś problem, że np jedziesz z przyczepą to masz ręcznie wyłączyć te na aucie, ale jedziesz bez to zmieniasz zworkę i świecą te na aucie? tak tylko spekuluję - najlepiej dorwać się do instrukcji od tego który Ci zamontowali czy nie ma tam czegoś na ten temat - może zrobiony projekt wiązki/modułu tak, że trzeba przełączać coś ręcznie a jak nie przełączysz to błąd? takie luźne myśli - w każdym razie powinni to rozwiązać a nie demontować czy za chwilę raczej na 99.9% bez potrzeby jeszcze BCM wymieniać - dla mnie to głupota, bzdura i działanie na oślep.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Mito 155 Stelvio 200

Domyślnie

Nie dostałem od nich żadnej instrukcji od wiązki, tylko od samego haka. Jeżeli ja miałbym teraz jeszcze dodatkowo coś grzebać przy przestawianiu "zworek" przy każdym podpinaniu bagażnika - to to jest serio komedia. Czyli podsumowując - wprowadzili mnie w błąd z tym odpinaniem czujników - ok, machnąłem ręką, straciłem czas i przepłaciłem za usługę. Teraz wywaliło mi światła w aucie, czekam na naprawę. Znając życie, "naprawią" to, wrócę z ASO, podepnę bagażnik i znowu coś wywali Mam umówiony demontaż i zwrot kosztów, bo to jest komedia. A i tak najlepsze jest to, że musze na to czekać 3 tygodnie, bo osoba która to pierwotnie montowała jest na urlopie. Nikt inny tego nie umie zrobić, włącznie z demontażem i montażem zderzaka To, że ja straciłem urlop, czas i pieniądze na dojazdy się nie liczy. Poziom tego ASO zostawiam do oceny forumowiczom, ale tu chyba nie ma co komentować.