Witam
Mam problem z Giulią 2018 Q4 2.0 280 - wydaję się na dość nietypowy, nie wiem czy wynika ze źle przeprowadzonej wymiany oleju w skrzyni czy inną usterką
Mianowicie, zmieniany był profilaktycznie przy przebiegu 80k olej w skrzyni (statycznie) - nic złego się nie działo, po wymianie oleju samochód 1 dzień zachowywał się całkowicie normalnie
Po którymś uruchomieniu samochodu od wymiany pojawił się problem - nie mogłem odpalić Alfy. Wyświetlił się komunikat - skontroluj elektroniczny ręczny oraz ustaw skrzynię biegu na P - samochód nie rozpoznawał pozycji wyjściowej, dzwignia zmiany biegów nawet się nie zaświecała. Pierwszą rzeczą, sprawdzenie Aku i decyzja o jego wymianie - Samochód odpalił natomiast pojawiła się cała masa innych błędów np. ESC, skontroluj silnik, Start Stop, Wspomaganie na czerwono (mimo że w mojej opinii wspomaganie chodziło) Samochód trafił do mechanika o niezłej opinii, - po tygodniu odebralem samochód, mechanik mówił że powinno być ok, stwierdził że Akumulator jest ok, ale nie był pewny do tego czy samochód jest na 100 procent naprawiony, bawił się raczej w elektrykę, nie wiem co dokładnie, zasugerował że jak błędy wrócą posprwadzałby raz jeszcze jakość wykonanej usługi wymiany oleju. Przejechałem z 600/700 km w przeciągu tygodnia, wszystko ok. Nagle wróciły dokładnie te same błędy co wcześniej - silnik, skrzynia, komunikat o przegrzanym oleju skrzyni - mimo ze samochód przejechał 100metrów, tryb awaryjny, esc, start stop, wspomaganie, wyłaczony radar ... Udało mi się potem jeszcze raz czy dwa odpalić samochód z błędów po ponownych uruchomieniach świecił się tylko check, 3 podejście zakończyło się niepowodzeniem urochomienia - błędy Skontroluj elektorniczny P i brak łączności z dźwignią zmiany biegów oraz komunikat ustaw samochód na P lub coś bardzo podobnego. 4 dni nie mogłem urchomic samochodu, 5 dnia samochód uruchomił się z błędami ale przejechałem 2km na lepsze miejsce - pojawił się kolejny komunikat który wcześniej nie wystąpił - odcięcie dopływu paliwa. Mechanicy od skrzyni wysyłają mnie do elektryka, elektrycy do skrzyniowców. Zaznaczam że w okresie między błędami samochód działał bardzo dobrze, zero jakichkolwiek niepokojących sygnałów czy odczuć związanych ze skrzynią. Elektroniczny ręczny działa, skrzynia póki nie wpadnie w awaryjny również. Inny mechanik zasugerował że może padł cały komp, zwłaszcza że odpalił w bardzo wilgotny dzień. Miał ktoś tak dziwne problemy Giulia ?
Samochód Alfa Romeo Giulia 2018
Przebieg; 80 tys km