Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Ciężki wybór.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 1.8

Domyślnie Ciężki wybór.

Witam.
    Przymierzam się do zakupu Alfy. W salonie zaproponowano mi czerwoną Giulię Sprint RWD 200KM, rok 2021, przebieg 105 tys. albo Stelvio Sprint 2020, 200KM, przebieg 96 tys w kolorze Stromboli. W dużym skrócie prosiłbym Was o radę co wybrać. Oba auta prezentują się zacnie, Giulia ma jeszcze prawie rok gwarancji ale Stelvio niższy przebieg.
    Lat temu 12 miałem 159 1.8 benzyna i sentyment do Alfy został stąd wracam do tej marki z dość dużym jak dla mnie budżetem i oczekiwaniami. Początkowo myślałem o Giulii ale salonowy doradca pokazał również Stelvio. No i mam dylemat.
    Czy ktoś mógłby opisać w skrócie wrażenia z jazdy tylnonapędową Giulią albo może ktoś używał obu tych modeli. Czy różnica w spalaniu będzie duża? Czy Stelvio nie jest za duża do tej jednostki i nie będzie trochę "żółwiem"? YT przejrzany (najwięcej tam tych 280 konnych), forum również ale z chęcią posłucham alfaholikowych ekspertów. Pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

Taka różnica przebiegu to żadna różnica, ważniejszy jest stan i.. no właśnie, potrzeby i upodobania. Co do mocy, chiptuningiem bez problemu podniesiesz do tych 280KM.
    Mam Giulię RWD, ale nie jeździłem stelvio - na pewno opory powietrza robią różnicę w spalaniu, ale to zależy od rodzaju trasy czy te dodatkowe % spalania to dużo czy mało.
    Osobiście, wizualnie, nie zamieniłbym się na SUVa.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Stelvio

Domyślnie

Stelvio 280HP 11,5 w mieszanej, miasto 12,5 łatwo, trasa do 120km/h około 9-10l/100km. Patrz lepiej na wyposażenie, nie bierz golasa bo nic nie będzie warty za kilka lat. Minimum blind spoty, aktywny tempomat, grzana kiera i dupa. Reszta pomijalne. Trochę za ciężki jak na 2.0, czuć przy ruszaniu.

Użytkownik Świeżak Avatar Paszczak
    Auto
    była Giulietta 1.4 120 KM 2012r, Giulia RWD Ti Sport 2018r

Domyślnie

Wszystko zależy jak będziesz użytkował auto. Jeśli dla przyjemności z jazdy i max 2 osób, to Giulia, jeśli masz rodzinę i myślisz o wakacyjnych wyjazdach to Stelvio. Mam Giulię i dla 2 osób jest wystarczająco miejsca na bagaże. Kwestia spalania w Giulii RWDl 8l i poniżej to nie problem.
    Ostatnio edytowane przez Paszczak ; Dzisiaj o 10:00

Użytkownik Świeżak Avatar kuzon
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Stelvio '18/280 KM PL

Domyślnie

Nie jestem pewien, ale z lektury forum wynika chyba, że bezproblemowe podniesienie mocy z 200 na 280 KM może być w tym roczniku już... bardziej problemowe ze względu na różnice w osprzęcie silnika. Ale to musiałbyś doczytać/dopytać.

Wysłane z mojego Power Armor 18T przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Ghibli'20, Giulia'18, Tonale'23, Spider'99

Domyślnie

Jeśli w zimie użytkujesz auto w terenach z górkami i śniegiem/lodem częściej, boczne, nieodśniezone, nieposypane, dojazd do domu pod górkę jakąś prywatną drogą to RWD sobie odpuść (stelvio jest AWD czy RWD, były niektóre 200HP RWD też o ile kojarzę - choć już nie śledziłem po swoim zakupie aż tak pełnej oferty/możliwości) - ja tak mam, testowałem przed zakupem różne auta z salonu AR i dostałem Giulię Super 200HP RWD i utknąłem pod domem teściów i 2 gości mnie wypychało (nowe opony były zimowe GY). Stelvio jeśli nie potrzebujesz gabarytów/klapy to ja bym nie brał - auto prowadzi się super jak na SUVa (i lepiej niż większość aut niskich na rynku), ale różnica wg GIulii jakaś jednak jest - fizyki nie oszukasz (dodatkowa masa, wyżej środek ciężkości). Giulia to taki trochę gokart dający mega frajdę.
    200HP takie z GPF programem zrobisz bezpiecznie na jakieś 275HP/450Nm.

Jak pisali inni, różnica w przebiegu obu żadna, liczy się bardziej stan, jak był użytkowany, jak dbany (np wymiany oleju częstsze). Gwarancja oczywiście na plus do Giulii, tym bardziej że potencjalnie oba auta zbliżają się do możliwych problemów z multiairem (a może któryś miał już zmieniany - poproś o historię serwisową). Kupując w salonie nawet jeśli nie ma już ori gwarancji, to masz rękojmię chyba rok?
    Co do osiągów jeszcze, to jak miałeś wcześniej 159 1.8 (MPI tak 140HP) to 200HP nawet w Stelvio będzie rakietą.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.