Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Woda w grodzi silnika

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie Woda w grodzi silnika

Dzień dobry,

W moim aucie został odkryty nowy problem, a mianowicie woda w grodzi silnika. Zbiera się za miejscem wskazanym strzałką i wypływa po wyjęciu korka trzymającego przednie prawe nadkole. Potrafi jej tam być sporo nawet jeśli auto kilka tygodni nie widziało deszczu...

Pytanie skąd woda w tym miejscu i jak się jej pozbyć, jest tam jakiś odpływ? Spotkał się ktoś z czymś takim?

Przejrzałem zdjęcia ćwiartek i wygląda na to, że to te miejsce. Swoją drogą, na zdjęciu te miejsce wygląda na mocno zasyfione, czyżby każda Giulia miała tam akwarium?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Nie odpowiem na Twoje pytanie bo nie znam problemu ale pamiętam jakiś czas temu test długodystansowy stelvio w niemieckim auto świat i jako jeden z niewielu problemów była wilgoć w profilach zamkniętych powstała w wyniku kondensacji. Kolejna sprawa to kiedyś była akcja serwisowa bo na łączeniu blach przy zawiasach maski był jakiś przeciek i woda dostawała się do wnętrza zalewając body, naprawiali to przez napackanie jakiegoś uszczelniacza. Zerknij czy masz to u siebie, może to jest przyczyna i leci ci gdzieś po profilach. Ogólnie warto temat drążyć bo za jakiś czas może to być zaczątek problemów z korozją.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Wracam do tematu. Osuszyłem to miejsce dość dokładnie, a po umyciu auta udało mi się odessać wężykiem po kilka(naście) cm3 wody po obu stronach... Więc coś jest ewidentnie nie tak. Fajnie gdyby ktoś sprawdził, czy u niego jest podobnie. Wystarczy ręką sięgnąć w nadkole i kołek o którym mowa można wyjąć.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

U mnie było podobnie. Podejrzewam, że kołek mocujący nadkole przepuszcza wodę do środka. U siebie zaślepiłem to miejsce i nie wkładałem tam kołka.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

U mnie też wody było sporo, mimo tego że od kilku dni nie padało. Pozbyłem się jej wężykiem ze spryskiwaczem, wpuściłem tam wosk do profili zamkniętych i zalepiłem otwór od strony koła. Dzięki za cynk!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał p11k Zobacz post
    U mnie też wody było sporo, mimo tego że od kilku dni nie padało. Pozbyłem się jej wężykiem ze spryskiwaczem, wpuściłem tam wosk do profili zamkniętych i zalepiłem otwór od strony koła. Dzięki za cynk!
    Witam, ściągaliście koło do tej operacji ? Zaglądałem u siebie ale ciasno tam żeby coś kombinować.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Czyli jednak to powszechniejszy problem, ciekawe. Natomiast wydaje mi się, że sam kołek nie jest przyczyną, bo u mnie woda wyleciała po jego wyjęciu, a auto wtedy nie widziało wody 2 tygodnie.
    Znalazłem też temat na giuliaforums, gdzie parę osób miało ten problem, chociaż do żadnego konkretnego wniosku nie doszli: https://www.giuliaforums.com/threads...on-issue.61446

Cytat Napisał Michal94 Zobacz post
    Witam, ściągaliście koło do tej operacji ? Zaglądałem u siebie ale ciasno tam żeby coś kombinować.
    Zależy czy masz ściągacz do kołków i czy będzie ciasno siedział. Ściągając koło jest łatwiej, ewentualnie możesz tylko podnieść podnośnikiem.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Ja nie ściągałem, skręć koło tak, żeby tylna część schowała się we wnęce i powinieneś mieć dość miejsc żeby sięgać tam ręką. Woda i tak będzie się tam zbierać, trzeba by zakleić matą butylową otwory z obu stron, ale to już trzeba auto dawać na podnośnik. Wypełnienie tej wnęki woskiem powinno załatwić sprawę, bo woda nie będzie miała gdzie się zbierać.
    Ostatnio edytowane przez p11k ; Dzisiaj o 03:52

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

To ile Ty tego wosku tam wpierniczyłeś że nie ma miejsca na wodę??
    Aż sprawdzę u siebie w Stelvio czy też ten problem występuje....

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał p11k Zobacz post
    Ja nie ściągałem, skręć koło tak, żeby tylna część schowała się we wnęce i powinieneś mieć dość miejsc żeby sięgać tam ręką. Woda i tak będzie się tam zbierać, trzeba by zakleić matą butylową otwory z obu stron, ale to już trzeba auto dawać na podnośnik. Wypełnienie tej wnęki woskiem powinno załatwić sprawę, bo woda nie będzie miała gdzie się zbierać.
    Ten profil idzie wszerz całego auta, a po bokach nie wiem jak się kończy, ale wężyka można wsadzić bardzo dużo, więc nie ma opcji, żeby całość wypełnić woskiem.

Ostatnio edytowane przez andrzejek ; Dzisiaj o 11:06