Strona 247 z 247 PierwszyPierwszy ... 147197237238239240241242243244245246247
Pokaż wyniki od 2,461 do 2,464 z 2464

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Świeżak Avatar Tirag
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa romeo 159 SW TI 2.4JTD Q4 **** Alfa 156 SW 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał NieWitek Zobacz post
    Witam chciałem się dołączyć do tematu, posiadam Alfę 159 od trzech lat i w sumie od początku coś się działo, przy zakupie zauważyłem wyciek z węża wysokiego ciśnienia, z krótkiego odcinka nad pompą wspomagania, pikuś zakuje sobie w pracy pomyślałem (wcześniej nie czytałem tego forum po zakuciu i uzupełnieniu płynu przez dłuższy czas było Ok, aż do momentu kumulacji awarii.... Pewnego dnia zauważyłem plamy na podjeździe okazało się że leje się z drugiej części przewodu tej idącej za silnikiem, ok no to jadę do sąsiada mechanika co by mi odkręcił ten wąż jeszcze raz i znów go zakuję, zabrakło może 100 metrów, rozsypała się pompa oleju uszkadzając rozrząd, Alfa została zcholowana (pomijając wydatki i szczegóły zostało to zrobione) wąż zrobiłem u siebie w pracy i od tamtej pory jest efekt "gumowania" [Zrobiliśmy mnóstwo takich węży do wspomagania i tylko z Alfami jest taki problem {choć nie wszystkimi} i czasem z Audi, oryginalny wąż jest ciśnieniowy ale ma wtopiony oplot bawełniany albo tekstylny, my nie mamy dostępu do takich węży więc używamy hydraulicznych z oplotem stalowym, jak by coś to zawsze przekładamy dławik i ustawiamy go we właściwym miejscu, wydaje mi się że hydrauliczne są zbyt sztywne i przenoszą drgania/rezonans.]
    Zdemontowałem zbiorniczek wyciągnolem sitko wszystko wyczyściłem, przepłukałem i zalałem układ Mobil ATF 320 - bez zmian, teraz jeszcz doszło buczenie na zimnym silniku zwlaszcza przy skęcie w lewo albo na łuku drogi w lewo czasem zdaży się na prostym odcinku drogi albo przy starcie w garażu, tylko nie wiem czy to pompa wspomagania czy też znowu kończy się pompa oleju, mechanik obstawia wspomaganie. Prawdopodobnie w najbliższym czasie będę wymieniał przewód na zamiennik z WRC (ciekaw jestem jego wykonania, a za oryginał nie dam 1300zł) no i z pompą wspomagania też coś zrobię tylko jeszcze nie wiem co. W każdym razie dam znać jak się ta historia potoczy
    Witam jeżdżę na zamienniku przewodu firmy WRC chyba od roku , żadnych problemów

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 jtdm 16v 136KM 2011r

Domyślnie

Hej, moja Włoszka Alfa Romeo 159 2.0 Jtdm 136KM ma problem z wyciekającym płynem z okolic gwintu, który wchodzi do pompy wspomagania. Układ kierowniczy przeszedł gruntowną naprawę ze względu na to, że wymieniony został magiel i przewód (na oryginał). Przy gwincie zostały wymienione oringi ale niestety nie dało to nic. Czy jest coś jeszcze co uszczelnia gwint z wspomaganiem? Jeśli tak to co to może być? Jeśli nie to jaki inny problem mógłby być możliwy? Z góry dziękuje za pomoc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał Brzozo Zobacz post
    Hej, moja Włoszka Alfa Romeo 159 2.0 Jtdm 136KM ma problem z wyciekającym płynem z okolic gwintu, który wchodzi do pompy wspomagania. Układ kierowniczy przeszedł gruntowną naprawę ze względu na to, że wymieniony został magiel i przewód (na oryginał). Przy gwincie zostały wymienione oringi ale niestety nie dało to nic. Czy jest coś jeszcze co uszczelnia gwint z wspomaganiem? Jeśli tak to co to może być? Jeśli nie to jaki inny problem mógłby być możliwy? Z góry dziękuje za pomoc.
    Przecież przewód z tego co pamiętam, to nie wymieniałeś na nowy i oryginalny ???

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Błagam. Potrzebuje pomocy. Mieszkam w UK. Mam wersję angielską Alfy. 159 1750tbi, 2009.
    Zużyła mi się mgławica, to mi mechanik wymienił na jakiś zamiennik, który jest jeszcze gorszy... W dodatku powiedział że pompa oryginalna nie współgrała bo wyła jak szalona.
    Więc wymienili na jakieś dziadostwo które nie dość że ciężko kręci, to jeszcze doprowadza do zgaśnięcia samochodu kiedy przekręce kierownicę do końca.
    Chcę kupić wszystkie części oryginalne. Pompę, mgławice i wężyki. Gdzie mogę to kupić?