Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Kontrolka "spiralka"

Użytkownik Świeżak Avatar werter81
    Mieszka w
    Świrlandia(podkarpacie)
    Auto
    156,2.4JTD & 159,2.4JTDm SW

Domyślnie Kontrolka "spiralka"

Mam pytanie odnosnie jednej kontrolki,zawsze po przekreceniu zaplonu wszystkie kontrolki gasly po ok 3sek czyli tak jak powinno byc,dzisiaj po odpaleniu silnika przez okolo 10sek swiecila pomaranczowa kontrolka w postaci spiralki po czym zgasla,co sygnalizuje ta kontrolka?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ta kontrolka sygnalizuje nagrzewanie świec żarowych, potrzebne jest to do odpalenia na zimnym silniku.
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

z tego co piszesz to silnik odpaliłeś nim ta spiralka zgasła. silnik odpalasz dopiero po zgaszeniu tej spiralki. sygnalizuje ona nagrzewanie świec żarowych. pewnie dziś było chłodniej z rana i więcej czasu potrzebowała ona by się nagrzać.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Mieszka w
    Świrlandia(podkarpacie)
    Auto

Domyślnie

Moze zle opisalem problem,moja wina,wiec tak po przekreceniu zaplonu wszystkie kontrolki gasna a po odpaleniu silnika zaswieca sie spiralka i miga przez ok 10sek po czym gasnie,moze to byc wina swiec??

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Prawdopodobnie któraś ze świec do wymiany. W instrukcji jest to opisane, że jak miga po odpaleniu to świeca lub układ żarowy może byc uszkodzony. Prawdopodobnie świeca. Mi tez tak migała, miałem jedną spaloną.

Mieszka w
    Świrlandia(podkarpacie)
    Auto

Domyślnie

majster,a jaki jest koszt nowej swiecy i wymiany? i czy beda jakies nastepstwa tego problemu jak pojezdze jeszcze z tym ok2 miesiecy? bo po takim czasie dopieo bede w Polsce.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jedni piszą, że trudniej się taką świece wymienia, ale ja tak jezdziłem az 3 miechy i wykręciła się bez niczego. No ale pewnego zimnego poranka mogą byc problemy z rozruchem.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Hamburg, Niemcy
    Auto
    156 3.2 V6 GTA

Domyślnie

Nic sie nie stanie jesli pojeździsz 2 miesiące... poza tym, że w ostrzejszy mróz nie odpalisz auta ^^ może akurat 2 świece sę już niesprawne, może nawet 3... kontrolka nie powie ci ile swiec jest niesprawnych, informuje o conajmniej jednej, fakt narazie auto odpala ale jak temp. spadnie to bedziesz musiał iść na autobus bo silnik nie odpali.

Możesz sam sobie pomierzyć i ustalic ile świec ci padło...

Z silnikiem nic złego sę nie stanie jesli 2 miesiące pojeździsz, sprawność świec ma tylko swoje znaczenie przy rozruchu.

Wymień komplet swiec bo za chwile poleci kolejna świeca i kolejna...

pozdr

MaxiCaas
    Gość

Domyślnie

Ja z migającą spiralką jeździłem ponad rok - AR zawsze paliła "na dotyk". Dopiero przy wymianie rozrządu postanowiłem sprawdzić świece i okazało się że 2 nie działały - żadnych problemów z wykręceniem ich.

Nie zachęcam do takiego postepowania bo czasem mozna przy wykręcaniu ukręcić część świecy a pozostałość moze być usunięta jedynie po demontażu głowicy - a to juz koszta panie, koszta

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lesio80
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Narazie Fiat Panda 1.2 i 60 szalonych chabet , AR będzie za jakiś czas

Domyślnie

Wymieniaj świece w komplecie , ja wymieniałem w swoim bo też mrygała kontrolka i okazało się że jedna nie działała, jak wymienisz tylko jedną to za chwile przestanie działać kolejna, dlatego lepiej zaoszczędzić sobie roboty i wymienić wszystkie.
    Jak wymieniasz sam to zacznij odręcać na ciepłym silniku (probowałem na zimnym i ni cholery nie ruszyłem żadnej). potrzebne ci będzie klucz 10 nasadowa rurkowa , przedłużka ok 20cm i płaska 10 do odkręcenia osprzętu. Dojście jest tylko w jednej pozycji i jeśli nie chcesz tracić nerwow to oddaj do mechanika i daj mu zarobić.