Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: 2.4 JTD MR04 Gaśnie podczas jazdy!

LukasL
    Gość

Domyślnie 2.4 JTD MR04 Gaśnie podczas jazdy!

Hej, witam Was wszystkich.

Mam wielki problem z silnikiem 2.4 JTD w mojej 166. Rocznik 2006, kupiona miesiąc temu od polskiego klienta z polskiego salonu.

Silnik gaśnie podczas jazdy. Raz zgasł podczas hamowania przed światłami, ale cztery razy przy przyspieszaniu, podczas wyprzedzania. Examiner wykazał błąd: "P2295 Ciśn. Paliwa (regulat. wyjscie pompy wys. cisn. lub rurka) przerywany. Cisnienie zbyt wysokie"

Początkowo w serwisie zalecono zatankowanie innego paliwa i jeśli problem się powtórzy, to zwrócić się z powrotem na wymianę regulatora ciśnienia paliwa. Problem się powtórzył, regulator wymieniono, chłopaki z serwisu zainkasowali 1200 złotych.

Problem w tym, że po kilku dniach sytuacja się powtórzyła. Wyprzedzałem dzisiaj kolumnę samochodów i silnik zgasł na lewym pasie!Nie muszę wspominać, że to niebezpieczne i frustrujące.

Bardzo proszę o porady, sugestie i pomoc. Macie może jakieś myśli odnośnie tej sytuacji?

Dzięki z góry!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Czujnik położenia kątowego wału korbowego masz pewnie do wymiany. A regulator ci wymienili czy tylko wyczyścili. Może masz zanieczyszczenia w zbiorniku paliwa - wlej jakis środek czyszczący np. STP i zatankuj lepszego ON np. na Shellu lub Statoil
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

LukasL
    Gość

Domyślnie

Problem w tym, że zaczęło się od "lepszego" ON na Shellu. Tankuję tylko Shell i BP paliwa. W serwisie powiedziano mi, że jeśli byłoby coś nie tak z czujnikiem położenia kątowego wału korbowego, to nie mógłbym odpalić samochodu przez 20-30 minut po zgaśnięciu, a ja mogę już po 30 sekundach. Coś nie tak jest ze zbyt wysokim ciśnieniem paliwa (tak 'mówi' Examiner).

Jakie serwisy w Warszawie i okolicach polecacie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

To masz kłopot z cisnieniem paliwa na listwie - pewnie regulator cisnienia do czyszczenia
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

g.fu
    Gość

Domyślnie

Tylko, że jak udało mi się doczytać regulator został wymieniony, za co ASO skasowało kolegę na 1200PLN.
    Chyba, że ściemniali i tylko wyczyścili, a klientowi powiedzieli, że płaci za wymianę

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

hm wymien sobie lepiej czujnik polozenia walu. mialem identycznie ten sam blad a jednak po wymianie czujnika wszystko wrocilo do normy. auto rowniez po kilku sekundach od zgasniecia odpalalo.

PIetro
    Gość

Domyślnie

Mialem ten sam problem w 156 2.4 JTD ale to byla wina paliwa, na szczescie)

LukasL
    Gość

Domyślnie

Możliwe, że to paliwo. Od tamtego czasu leję mu tylko V-Power albo Ultimate, dodałem STP i odpukać, do trzech dni nie gaśnie. Wizyta w serwisie jutro, zobaczymy, co tam powiedzą...

Dzięki za odpowiedzi Panowie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Maja Alutka nieczekiwanie gasła, gdy przytkał się wtryskiwacz (ciś. w układzie paliwowym odbiegało od normy).Koszt regen. 4 szt. równierz 1200pln.

LukasL
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie!

Minęło trochę czasu, lecz problem powraca, niestety. Niedawno regenerowana była turbosprężarka, bo siadła. Od czasu regeneracji auto spisywało się bez zarzutów i nie gasło.

Dzisiaj jednak dwa razy zgasła, przy przyspieszaniu. Specjalnie ostre nie było, powiedziałbym, że pedał w położeniu środkowym. Bez szaleństw, ot wyprzedzanie na spokojnie. Na pewno nie jest to EGR, ani też regulator ciśnienia paliwa. Bład ten sam, co w pierwszym postcie.

Zauważyłem, że auto się "przytyka", czyli podczas przyspieszania nagle, na ułamek sekundy, przestaje i znowu. A później gaśnie.

Mam niewymieniony filtr paliwa, czy to możliwe, że on jest odpowiedzialny? Czy zasyfiony filtr paliwa może wpływać na takie mało płynne przyspieszanie i gaśnięcie? Co jeszcze może być przyczyną?

Cholerka, troche to męczące...