Strona 74 z 207 PierwszyPierwszy ... 24646566676869707172737475767778798081828384124174 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 2065

Temat: Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Użytkownik Rowerzysta Avatar olek_jaw
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 156, AR 155

Domyślnie

pytanie do bubu321 (ze względy na bardzo dużą wiedzę w temacie elektryki Alfy) ale trochę z innej beczki chodzi o 155 silnik 2,0 Twin Spark 8 zaworowy za łańcuchu, 143 KM.

Problem jest następujący samochód zimny chodzi na jak należy, silnik kręci się do odcięcia w miarę nagrzewania (od ok. 50 st C) zaczyna przerywać (odcinać zapłon) przy ok. 4500 obrotów, gdy osiągnie 90 st C zaczyna szarpać już przy ok. 4100 obrotów i nie idzie przekroczyć tej magicznej cyfry. Jest to uciążliwe przy wyprzedzaniu ;/

Do tej pory wymieniłem cewki (niestety nie Bosch ale inne nowe, stare odmówiły posłuszeństwa) sondę lambda, czujnik położenia przepustnicy, czujnik położenia wału (wg eper 560 ohm). Po zagrzaniu silnika i gdy silnik zbliża się do w/w obrotów zaczyna "przerywać, ginąć" sterowanie modułami zapłonu (wzmacniaczami zapłonu - nie wiem dokładnie jak to nazwać). Do tych obrotów silnik chodzi idealnie jak i na PB tak i na LPG (instalacja sekwencyjna Zenit). Świece nowe, kable wymienione kilka dni temu.

Silnik w super stanie zrobione ok. 2 tyś km po remoncie generalnym, szlify, dotaczanie tulei do wymiarów tłoków + regeneracja głowicy, rozrząd idealnie na znakach ustawiany z czujnikiem zegarowym.
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to przepływomierz ale czy on powodowałby wypadanie sterowania po rozgrzaniu?
    Podmieniane również z innej sprawnej Alfy czujniki, komputer tylko nie przepływka.
    "Przedzwoniłem" już instalacje sterowania silnikiem i szczerze mówiąc zgupiałem trochę.
    Temat poruszyłem na elektrodzie dostałem odpowiedź aby sprawdzić wykresy na oscyloskopie (miałem taki zamiar ale oscyloskop sprawny będę miał ok. wtorku bo jest w naprawie) tak też zrobię, uszkodzony mam zawór par paliwa (jest spalona cewka zaworu) ale ona chyba nie miała by wpływu na takie zachowanie.

Czekam na wszelkie porady. Błędów brak (błyska 4444 czyli brak błędów).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- gorąca prośba na przyszłość, umieszczaj takie tematy w dziale głównym, to jest temat alfadiaga.
    - w przeciwnym wypadku będę musiał prosić admina o usuniecie podobnego tematu.

- zawór par paliwa przy braku napiecia jest w stanie wyłączonym, przelot jest zablokowany.
    - przpływomierz nie ma takiego wpływu na pracę silnika, uszkodzony nie pozwala na rozwiniecie maksymalnej mocy.
    - raczej tylko pomiary oscyloskopowe wyjasnia zagadkę.
    - zwykle jak jest problem tylko po nagrzaniu silnika, to wine za to ponosi obwód zapłonowy, moduły w tym przypadku.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 14-11-2009 o 09:52
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Ogier Avatar mati7700
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtd 115

Domyślnie

Bubu zerknij pare postow wyzej jak mozesz

Użytkownik Ogier Avatar sQun49
    Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

Użyłem Ecu 7.3.1 aby pokazać że nie jest możliwe zbadanie tych parametrów o których pisał minciu. Jest ono dedykowane dla innego auta a le z ciekawości uruchomiłem go ze swoim.

Niestety pod ecu dedykowanym czyli 3.1EOBD nie mam żadnej sinusoidy napięcia dla sond lambda... Może spróbuję pod jakimś innym tylko nie wiem w którym coś takiego znajdę...
    Wreszcie fabryczna navigacja w 166 mówi do mnie po polsku...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- diagnostyka nigdy nie była łatwa, zwłaszcza jak coś żle idzie.
    - dlatego aby wykluczyc pomyłki diagnosty zawsze nalezy poczekać na zdanie drugiego diagnosty.

@mati7700
    - widziałem, ale czekam na odpowiedz kogoś, kto zna się na duecie gaz-benzyna.
    - zawsze z moich obserwacji wynikało , że winna była regulacja gazu.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Ogier Avatar mati7700
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtd 115

Domyślnie

Juz sie umowilem i jade w poniedzialek na regulacje . Dzieki wielkie bubu

Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

Spróbowałem połączyć się z ECU 2.1 w poszukiwaniu odpowiedniego parametru - chyba w tym temacie znalazłem informację że 2.1 jest również odpowiednie do mojego modelu? Obroty pokrywały się ze wskazówką obrotomierza ale niestety nie było tego czego szukamy czyli trzech sinusoid sond lambda.....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

kurcze.... to nie dobrze że nie możesz pooglądać sinusoid. Ale... masz LPG czyli możesz jeszcze połączyć się z ECU gazowym gdzie gazownicy powinni byli podłączyć Ci napięcia z sond lambda. Tam będziesz mógł zobaczyć czy i jak Ci się zmieniają napięcia na sondach oraz czy mieszanka jest bogata czy uboga. Jest jeszcze opcja podpięcia zwykłego multimetra we wtyczke sond lub jakieś specjalistyczne urządzonko w OBD? A zerkałeś może w UniDiaga czy nie ma tam tych napięć?
    Tutaj masz opis jak to zrobić bez komputera: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...dy_lambda.html
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

właśnie miałem pytać czy jest jakiś sposób aby zbadać napięcie na sondach miernikiem W unidiagu dla definicji mojego auta też nie ma tego czego poszukuję... Co do gazownika i podpinania pod komputer to przypomniało mi się że kiedy zakładał mi instalację to okazało się że alfa na trzech cylindrach ma opóźniony wtrysk paliwa - na gazie było nawet lepiej niż na benzynie. Chodziło o jakieś naprawdę małe opóźnienia ale czuć to było trochę na siedzeniu - może ta informacją się przyda w trafnej diagnozie... Oczywiście jak tylko wrócę w poniedziałek do domu to zmierzę napięcie - rozumiem że bez rozpinania kostek mam wcisnąć miernik do czarnego przewodu? A później mogę sobie sprawdzić napięcie jakie jest podawane przez Ecu - to już na odpiętej sondzie?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

nie trzeba odpinać sond. I chyba nawet nie powinno się miernik spokojnie powpinasz w kostki. A nie masz kabla do instalacji gazowej? Tam prawdopodobnie też możesz podejrzeć napięcia z sond
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG