http://img265.imageshack.us/i/kab2.jpg/ jescze raz druga fotka. Do każdego pinu przychodzi jedna żyła. (6 żył)
dodam jeszcze że jest włącznik na pedale sprzęgła taki jak na rysunku
http://img265.imageshack.us/i/kab2.jpg/ jescze raz druga fotka. Do każdego pinu przychodzi jedna żyła. (6 żył)
dodam jeszcze że jest włącznik na pedale sprzęgła taki jak na rysunku
Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 16-11-2009 o 18:51
jest to zupełnie inne złącze od tego ze schematu /chodzi o jego kształt/ , a czy na nim jest jakieś oznaczenie styków gdzie jest pierwszy i ostatni
Ostatnio edytowane przez agentzo ; 16-11-2009 o 19:10
Oj czyli lipa z moich planów. Ciekawe co to za złącze. Ma on ponumerowane piny od 1-6, na kostce ledwo widoczne jest oznaczenie E3
Ostatnio edytowane przez agentzo ; 17-11-2009 o 12:55
Ok, 40 zł nie dużo, ale co z tego ..nawet jeśli się okaże że sterownik(instalacja) jest przystosowany do tempomatu to zostanie mi spory problem jak podłączyć tą nieszczęsną manetke.. To złącze pewnie jest od czegoś innego.. Mogłbym to też zlecic ASO ale pewnie koszty będą potworne:/
Mimo wszystko dziękuje bardzo za pomoc, przynajmniej nie wydałem kasy na nieprzydatną manetke . A w przyszłości jeszcze podrąże ten temat..
Nie poddałem się. Popytałem trochę tu i tam okazało się że manetki od tempomatów mają różne złącza. Znalazłem na allegro taką:
http://img46.imageshack.us/img46/7108/dsc07005n.jpg
Ona pasuje do mojego złącza. Niestety po podpięciu i włączeniu kontrolka tempomatu nie załącza sie. Manetke sprawdziłem miernikiem, co prawda kolejność przewodów jest inna niż w prostokątnej kostce ale wygląda na to że manetka jest sprawna, prawidłowo zwiera odpowiednie styki (on, off, +, i i RES). Do złącza przychodzi 12V, co jescze mogę sprawdzić? Nie poddam sie
Jeszcze 3 pytnia:
1. Czy po przekreceniu kluczyka pojawia w aucie z tempomatem pojawia sie na chwilę kontrolka na blacie tak jak pozostałe kontrolki?
2. Jesli auto jest zapalone, a przełącznik na manetce jest na ON, to czy od razu zaświeci sie kontrola tempomatu czy dopiero jak auto osiagnie 30km/h ? Czytalem w instrukcji ale nie jest to jednoznacznie wyjasnione.
3. Gdzie moge znaleźć te schematy bardziej czytelne?
Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 04-12-2009 o 20:34
Mam jescze jedno pytanie o eLarn. Wszystko fajnie, znalazłem schematy, kable są oznaczone symbolami C, ZN, CB, R itp. Gdzie w tym programie jest legenda jakie to kolory? Szukam szukam i nie moge znaleźć;/
a czy wogóle jeździłeś już z podłączoną manetką tempomatu???
w mojej alfie w po podłączeniu po raz pierwszy manetki i włączeniu tempomatu nic się nie zaświeciło.też straciłem nadzieję...
dopiero po rozpędzeniu się do ok 60km kontrolka zaświeciła się i tempomat zaczął działać.
potem zrobiłem wycięcie w dolnej części obudowy kierownicy no i mam wszystko "oryginał".
moja druga ulubienica...
próbowałem jechać ale bezskutecznie. Sprawdziłem kolejne rzeczy: 1.Wyświetlacz jest wyposazony w diode do tempomatu.
2.Włącznik sprzęgła działa prawidłowo
3.Włacznik hamulca działa prawidłowo
4.Wszystkie bezpieczniki sprawne
Zastanawia mnie tylko fakt że kostka pasuje do mojej manetki, jednak do mojego złącza przychodzi +12V (pin 5) w innym miejscu niż powinno, i dodatkowo +5V(pin 4) . Próbowałem nawet sztucznie włączyć tempomat zwierając różne styki i nic.
Zaczynam się zastanawiać czy to aby napewno kostka do tempomatu.. lokalizacja by się mniejwięcej zgadzała.