Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Woda i dziwny świst

mj3
    Gość

Question Woda i dziwny świst

Witam

Wiem, że temat wody w kabinie był już poruszany ale po przeczytaniu kilku postów nie do końca jestem pewny za co się zabrać. Od jakiegoś czasu (krótko) w aucie pojawił się świst, tak jakby dostawało się powietrze (nie wiem dokładnie gdzie ale jak dla mnie okolice drzwi lub same drzwi chociaż to 2gie raczej wykluczam), a po ostatniej ulewie centralnie pod nogami kierowcy stała woda, najdziwniejsze jest to, że w koło było sucho (tzn. woda zbiera się jedynie właśnie w wyżej wymienionym miejscu, tak jakby spływała od pedałów) Wcześniej nic takiego się nie działo, wydaję mi się że jedno z drugim jest powiązane. Z góry dzięki za ewentualne pomysły.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

najczęściej woda do wnętrza dostaje się przez drzwi,przyczyną jest brak wyklejki piankowej na szkielecie drzwi.to ona zatrzymuje wodę ściekającą do wnętrza drzwi.bardzo łatwo sprawdzić w których drzwiach nie ma tej pianki.
    po większej ulewie lub po myciu auta będą krople wody na nakładce progu i uszczelce a spód drzwi w okolicach tapicerki będzie mokry.

moja druga ulubienica...

kshaq
    Gość

Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem w swojej 147, u P. Żyły dowiedziałem się, że do sprawdzenia przyczyny potrzebują dużo czasu i ładnego dnia, bo trzeba rozkręcić wszystko i lać wodą patrząc, którędy cieknie . Poza tym troche to będzie kosztować, więc narazie odpuściłem. Czekam też na jakiś pomysły.

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    najczęściej woda do wnętrza dostaje się przez drzwi,przyczyną jest brak wyklejki piankowej na szkielecie drzwi.to ona zatrzymuje wodę ściekającą do wnętrza drzwi.bardzo łatwo sprawdzić w których drzwiach nie ma tej pianki.
    po większej ulewie lub po myciu auta będą krople wody na nakładce progu i uszczelce a spód drzwi w okolicach tapicerki będzie mokry.
    Też obstawiam, tak jak opisał kolega andro34, to samo miałem w Lagunie mojej żony. Woda dostawała się z lewej strony z tyłu, ściągnąłem tapicerkę z drzwi i okazało się, że pianka/folia owszem jest, ale odklejona na całej długości od dołu, przyklejona była czymś podobnym do gumy do żucia. Niewiele się namyślając złapałem klej do misek olejowych, bo akurat to miałem w garażu i przykleiłem, oczywiście rozebrałem pozostałe drzwi, żeby mieć już spokój z tym tematem. Na podsumowanie....jeżeli ktoś kiedyś naprawiał drzwi jest duża szansa, że nie ma tej pianko/folii, bo może ktoś nie założył, lub po prostu się odkleiła. Najlepiej zdjąć tapicerkę i oglądnąć co i jak. Co do świstu powietrza, to nie patrzyłem jak jest w 147, ale w 156 jest uszczelka przyklejona do drzwi mniej więcej od lusterka w dól do końca drzwi zasłaniająca szczelinę między drzwiami i błotnikiem, więc może jej nie masz i gdzieś tu coś świszczy, ale nie jestem pewien czy 147 to ma.

mj3
    Gość

Domyślnie

Dzis po sciagnieciu tapicerki pod nogami wyszlo ktoredy woda wcieka, otoz lewym progiem, natomiast dostaje sie ... no wlasnie tego jeszcze nie wiem ale wycieka tylko wtedy jak zalewam okolice i lewa wycieraczke a doklaniej gniazdo w ktorym jest umiejscowiona. Moze ktos mial podobny motyw?

Bob1897
    Gość

Domyślnie

A jesteś pewien, że ten gwizd ma przyczynę w nieszczelności? Ja miałem taki problem i też myślałem, że gdzieś się dostaje powietrze, ale okazało się, że gwizdały zardzewiałe tarcze hamulcowe z tyłu. Może to, co pisze wyda ci się skrajnie laickie, ale po prostu miałem taki problem, więc się odzywam

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał mj3 Zobacz post
    Dzis po sciagnieciu tapicerki pod nogami wyszlo ktoredy woda wcieka, otoz lewym progiem, natomiast dostaje sie ... no wlasnie tego jeszcze nie wiem ale wycieka tylko wtedy jak zalewam okolice i lewa wycieraczke a doklaniej gniazdo w ktorym jest umiejscowiona. Moze ktos mial podobny motyw?
    może twoja alfa miała kiedyś uszkodzoną podłogę i po jej naprawieniu nie zostały fachowo uszczelnione wszystkie spawy i zgrzewy.teraz woda ma otwartą drogę,a wiem z własnego doświadczenia że walka z przeciekami jest cholernie irytująca i wyczerpująca...

moja druga ulubienica...

mj3
    Gość

Domyślnie

Podloga raczej ok, wiesz w tym momencie chodzi tylko o lokalizacje miejsca ktoredy woda sie dostaje bo powinna zostac odprowadzona a tu ewidentnie widac ze jak polewam okolice mocowania i samo gniazdo wycieraczki to gdzies sie dostaje i tyle. Poza tym gdyby bylo cos nie tak, woda lala by sie od poczatku a tak zaczelo sie dziac jakis tydzien temu.

I wyszlo co sie stalo, w jakis dziwny sposob pekla oslona ktora jest tak jakby obok gniazda wycieraczki, poki co zalatana "domowymi sposobami" ale czeka mnie wymiana. I tu natepne pytanie, moze ktos zna jakis sklep z czesciami karoserii + plastiki oprocz allegro
    Ostatnio edytowane przez mj3 ; 21-11-2009 o 22:59 Powód: Znaleziona przyczyna.