Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Wałki rorządu z 2.0 ts do 1.4 ts

lukih
    Gość

Domyślnie Wałki rorządu z 2.0 ts do 1.4 ts

Witam szanownych Alfaholików!
    Chciałbym co nieco usprawnić moje 1.4 ts i niedawno wraz z moim alfamechanikiem wpadliśmy na pomysł wsadzenia ostrzejszych wałków rozrządu z silnika 2 litrowego. Do tego wywalić katalizator, który i tak już pewnie dawno zdechł. Ciekawy jestem jaki realny przyrost mocy mogłoby to przynieść Chciałem zasięgnąć opinii co o tym myślicie. Czy ktoś z Was przerabiał już coś podobnego?

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Ktoś z forumowiczów już opisywał taką operacje, poszukaj.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Sama wymiana wałków i wywalenie katalizatora raczej nie wiele zmieni. Chcesz się bawić w tuning osiągów to kup lepiej od razu silnik 2.0 lub 3.0 (o ile wejdzie pod maskę) cenowo wyjdzie Ci podobnie
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

lukih
    Gość

Domyślnie

kilka dni temu spędziłem wieczór na drążeniu tego tematu ale nic satysfakcjonującego odnośnie wałków rozrządu nie znalazłem. Ale skoro tak piszesz, to jeszcze raz popatrzę.

---------- Post dodany o godzinie 19:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:30 ----------

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Sama wymiana wałków i wywalenie katalizatora raczej nie wiele zmieni. Chcesz się bawić w tuning osiągów to kup lepiej od razu silnik 2.0 lub 3.0 (o ile wejdzie pod maskę) cenowo wyjdzie Ci podobnie
    Oj, nie wydaje mi się żeby koszta były podobne. Wałek ssący bym miał prawie za frico, a jak patrzylem za wydechowym to 200- 300 zeta można spokojnie kupic. Moje pytanie dotyczy przede wszystkim czy zmiana taka ma sens. Bo jeśli przybędzie 10-15 koników to moim zdaniem jest warto. Robić 3 litrowego potwora nie mam czasu, potrzeby ani kasy. Autka tez nie chciałbym zmieniać, bo w moim mam wszystko porobione, sprawne i po prostu wiem co mam.

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Wg mnie jeśli uzyskasz 5KM to będzie już dobrze, na więcej bym nie liczył. Kolejna kwestia, a co z zaworami? Są takie same jak w 2.0? Chodzi mi o długość jak i średnicę grzybka. Jeśli już chcesz się dobierać do góry silnika pomyśl również o większych zaworach i o polerce dolotu. Ponoć TSy są bardzo czuje jeśli chodzi o poprawę kolektora - oczywiście na plus
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 20-11-2009 o 20:18
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Chyba chodzi Ci o polerowanie kolektora wydechowego, bo dolot akurat jest w całości plastikowy.

A tu cały wątek z zaprzyjaźnionego forum
    http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=18341

lukih
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki Gonzo za linka!! Ciekawe co koledze adk ostatecznie z tego wyjdzie. Jestem bardzo mocno zainteresowany takim usprawnieniem silniczka. A Ty za swoją nie masz ochoty się zabrać?

---------- Post dodany o godzinie 22:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:52 ----------

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Wg mnie jeśli uzyskasz 5KM to będzie już dobrze, na więcej bym nie liczył. Kolejna kwestia, a co z zaworami? Są takie same jak w 2.0? Chodzi mi o długość jak i średnicę grzybka. Jeśli już chcesz się dobierać do góry silnika pomyśl również o większych zaworach i o polerce dolotu. Ponoć TSy są bardzo czuje jeśli chodzi o poprawę kolektora - oczywiście na plus
    link od gonza trochę niektóre wątpliwości rozwiewa

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Tak to prawda ale mimo wszystko zastanawiam się jak to wpłynie na żywotność a póki co na alfaclub-ie jeszcze temat nie został zakończony

lukih
    Gość

Domyślnie

Oczywiście że zostaje wiele niewiadomych. Dlatego pewnie poczekam jeszcze chwilę, aż kolega z alfaklubu poda jakieś konkrety odnośnie efektów tej modyfikacji. A puki co sądzę, że warto będzie spróbować. W końcu bez ryzyka nie ma zabawy. Z nowym rokiem sam się za coś takiego zabiorę

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Pewnie że bym miał ochote na małe mody Tak jak wszystich blokuja mnie finanse... Proza życia, niestety!
    Ja bym bardziej myślał nad zmianą całego silnika z innej Alfy. 2,5v6 albo 2.0v6turbo Z tym ostatnim już jeden na forum kombinuje Jestem bardzo ciekaw wyników

Nie jestem mechanikiem i to czysta teoria z mojej strony
    Pewnie jak każdy z Nas gdybym miał kasy na tyle to bym zaszalał!!! A co tam....