Pomyślał bym jeszcze na twoim miejscu nad 3.0 24v, czy nie byłby lepszy niż 2.0TB. 3.0 24v pewnie ma taką samą moc (jeżeli nie nieco większą) a rozwija ją płynniej...
Pomyślał bym jeszcze na twoim miejscu nad 3.0 24v, czy nie byłby lepszy niż 2.0TB. 3.0 24v pewnie ma taką samą moc (jeżeli nie nieco większą) a rozwija ją płynniej...
Ostatnio edytowane przez QuadriFoglio ; 21-11-2009 o 23:56
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
A więc wywnioskowałem że wszystkkie V6 by Alfa Romeo są świetne
Ale ja najbardziej chciałbym mieć 2.0TB bo zawsze chciałem mieć gwizdek podczas przyspieszania.
POZDRO![]()
Ostatnio edytowane przez QuadriFoglio ; 21-11-2009 o 23:56
Tak jak pisałem wześniej jeśli twoje doznania idą w kierunku "wyscigowym" to tylko TURBO jeśli zaś chcesz mieć poprostu szybką i mocną limuzynę to 3.0 V6 12v. Dwudziesto cztero zaworówka niby powinna dorównać modelowi TURBO ale jest to okupione większym spalaniem i MOIM zdaniem nie dorównuje uturbionej 164.
Łoł, widzę że tych postów trochę się nazbierało...
Ja też jestem przekonany do 2.0TB. Kupno planuje na marzec/kwiecień, więc jakiś ładny egzemplaż się z odrobiną szczęścia znajdzie.
dzięki wielkie wszystkim za posty.
Pozdro![]()
Moim zdaniem, jeżeli chcesz przeznaczyć na auto do 20tys. to powinieneś rozejrzeć się za wersją Q4. Co z tego, że 2,0 TURBO ma 205, albo i nawet 250 KM, skoro przy starcie ta moc przerabiana jest na kupę dymu... Nie wspomnę już o jeździe po mokrym. Chociaz dużo tu zależy od techniki.
Miałem kiedyś 3,0 12v i pamiętam jak ciężko było w deszczu ze świateł z omegą A 2,0i 8v... Za to do spokojnej jazdy cudo.
Można poszukać szpery, powinno pomóc, a Q4 jest baaardzo trudno znaleźć i pewnie są problemy z częściami. Q4 to auto na pewno świetne, ale do jazdy w wekkendy, nie na codzień, szkoda niszczyć takie cudo na drogach.PL
Co do Q4 masz racje,zwłaszcza z tym że szkoda by jej było.
Podoba mi się Twoje podejście, bo masz kwotę za którą można by na siłę szukać czegoś nowszego, ale z tymi pienędzmi możesz szukać 164 w bardzo dobrym stanie. W PL może być o taką trudno, może więc sprowadzić? W kwestii turbo to faktycznie może ona dostarczać najwięcej fun-u, weź jedynie pod uwagę fakt, że prawdopodobnie najtrudniej ten silnik znaleźć w bardzo dobrym stanie. Jest on wg mnie bardziej wysilony i może nosić większe oznaki zużycia, zwłaszcza że wcześniej mogł nią jeździć ktoś z podobnym FUNatycznym podejściemWarto na wstępie wydać kasę na porządne sprawdzenie, najlepiej z otwarciem pokrywy zaworów jeśli to możliwe.Jeśli góra silnika ( wałek itp) będzie w dobrym stanie, do dól na pewno.Dla sprzedającego może to być jakiś koncert życzeń, ale bądź wybredny.