Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Pytanie dla prawdziwego znawcy ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Kolega s ordak ma rację - już nawet w fiacie 125 p tłoki miały przesuniętą oś sworznia od osi głównej tłoka o 2 mm, wiec pewnie w alfie też mają. Dlatego poprzednio napisałem, że wszystkie wymiary muszą być identyczne.
    Nie sugeruj się silnikami sportowymi bo tam fachowcy czuwają nad silnikami i robią odpowiednie zabiegi dot. wyważenia silnika.
    Jeśli tłoki będą lżejsze to układ nie będzie odpowiednio wyrównoważony - poczytaj może sobie trochę na ten temat, to na pewno zrozumiesz, np. tutaj http://www.zsms.bytom.pl/~silniki/Strona/42.html
    Co prawda pewne niewielkie różnice ciężarów są dopuszczalne, ale o tym zawsze decydują projektanci silnika.
    Przemyślałem też sprawę ewentualnego wyważania samych tłoków, o których wcześniej pisałem i doszedłem do wniosku, że z uwagi na fakt, że tłoki wykonują tylko ruch posuwisto-zwrotny to nie ma takiej potrzeby
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 26-11-2009 o 20:02

siwcu
    Gość

Domyślnie

OK teraz daliście mi do myślenia z tym odsunięciem od osi głównej. Możliwe że w ten weekend zagłębię się w temat nieco bardziej i to od strony praktycznej. Będę miał okazję zwymiarować tłoki z wersji 105KM i 120KM a wtedy rozwieje wszelkie wątpliwości.

Ps. kiedyś spotkałem się z przypadkiem, że w silniku jeden tłok był założony odwrotnie niż pozostałe i wszystko działało jak należy

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Działało jak należy, ale tylko z pozoru. Zauważ, że wtedy właśnie masa tego tłoka była, dalej, albo bliżej osi obrotu wału niż powinna - właśnie o to przesunięcie. A co za tym idzie siła odśrodkowa i masowa była odpowiednio większa lub mniejsza bo "R", które widzisz we wzorach tematu, ktorego link Ci podałem to jest właśnie ramię działania masy. Siła ta jest bardzo duża, ponieważ rośnie z kwadratem prędkości obrotowej wału, jak zresztą sam widzisz we wzorach. A więc taki silnik nie będzie już odpowiednio wyrównoważony i na pewno będą większe jego drgania oraz niekorzystny wpływ na ułożyskowanie wału i korbowodu.

siwcu
    Gość

Domyślnie

Muszę to przedyskutować z mechanikiem, na pewno będzie miał kilka zdań do dodania w tym temacie

a na poważnie to jak pisałem wcześniej... wszystko muszę przemierzyć.
    szkoda tylko, że nie znalazł się nikt kto miał już z czymś takim styczność i mógłby doradzić z punktu praktycznego.

ktoś musi być pierwszy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Raczej trudno będzie o kogoś, kto już zmieniał tłoki o innej wadze z innego silnika, ale próbuj, może akurat znajdziesz. A na mechaników uważaj bo oni mogą mieć mgliste pojęcie o wyrównoważaniu silników bo to trudny temat i w szkołach zawodowych tego się nie zgłębia. Do tego trzeba inżyniera konstruktora.

siwcu
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie. Udało mi się znaleźć tłoki od silnika 1.6 TS 105KM Jednym słowem szczęście w nieszcześciu, a dlatego, że musiałem kupić 4 tłoki na raz, nie było opcji żeby tylko jeden kupić i teraz mam aż 3 w nadmiarze Co prawda zabawa nie była tania, bo 250zł za sztukę, ale raz się żyje. Chociaż stan idealny. W sumie lepsze to niż 550zł w SERVISIE Alfy za sztukę.
    Jeśli ktoś by w przyszłości potrzebował to chętnie odstąpię.

No nic, zabieram się jutro za składanie mojej drugiej.. pff... trzeciej kochanki