Zacznę od chwalenia się. Wczoraj "zakupiłem" Alfę 146 1.6 Boxer z 1996 r. (159000 km). Co prawda finalizacja ma być we wtorek ale autko jest już zaklepane. Mam nadzieję że nic się nie wydarzy. Samochód w rękach starszej kobiety od 8 lat a uprzednio 2 lata u teścia jej syna. Jedyną wadą jest przednia szyba która w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych z 1995 roku jest z 1997 roku. Wszystko wskazuje że samochód jest do jazdy.
Teraz mam takie pytanko. Jaki olej do Boxera 1.6 ? Instrukcja jaka jest na forum dotyczy TS-ów zasadniczo. Jaką pojemność ma zbiornik paliwa w tym aucie ? Pani nie bardzo pamięta i mówi że zawsze jak dochodziło do około 1/3 to jechała na stację i tankowała. Zresztą wyraża ona niewielkie zainteresowanie detalami technicznymi. Znamienne jest to, że są faktury z polskiego serwisu na takie duperele jak wymiana żarówek w desce rozdzielczej, faktura za zintegrowane wycieraczki itdAż boję się że to zbyt piękne by było prawdziwe
Ps: Zgodnie z radami zajrzałem przed odpaleniem na bagnet a tam oleju na 2/3 podziałki.