Ile potrzeba oleju do 1.6 boxer ? 4 litry wystarczy ? Wszelkie info w necie mówią o TS-ach :/ Albo kiepsko dziś*u mnie z googlaniem...
Ile potrzeba oleju do 1.6 boxer ? 4 litry wystarczy ? Wszelkie info w necie mówią o TS-ach :/ Albo kiepsko dziś*u mnie z googlaniem...
Teoretycznie tak, jak piszesz - 4 litry powinny wystarczyć, bo będzie chyba nawet ponad max. Jednak nie zastanawiaj się i bierz od razu 5 litrów. Na pewno się nie zmarnuje - będziesz miał od razu na dolewki![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Ja zawsze biorę 4+1 litr. Większa bańka wchodzi idealnie przy wymianie, a druga jest na dolewki w ciągu roku.
dokładnie, zgadzam się z przedmówcami od razu lepiej 5l kupić w razie ewentualnych ubytków, 4l to prawie max na bagnecie. Polecam Valvoline Maxlife 10W40pozdro
wlewaj 4 litry .. będzie akurat .. boxerki oleju nie biorą ale warto mieć w zapasie 1 litr![]()
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
boxerki biorą olej, owszem. To własnie jedna z cech tego silnika, bierze olej. Niedużo ale bierze. Powie Ci to kazdy mechanik znający te silniki i powie ci to każdy artykuł fachowy o tym silniku.
do 1.4 wlewam 3,8l więc do 1.6 wejdzie ciut więcej.
jak miałem boxera 1.4 to brał 150 ml oleju na 10 tys. .. więc nie pisz mi Pingwinie, że sprawny silnik będzie łykał tyle co TS![]()
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Instrukcja jasno zastrzega że biorą. I biorą.
Bokserki piją olej, ja do swojego dolewam tak koło 0,5l na 12kkm (taki mam mniej więcej roczny przebieg).
Taka ich natura i nie ma co wydziwiać.
A jak komuś to przeszkadza, to niech sobie posłucha dzwięku tego silnika i mu zaraz przejdzie![]()