Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Olej w intercoolerze

matni
    Gość

Domyślnie Olej w intercoolerze

Witam.
    Zacznę od tego, że Alfa 1,9 jtd 115KM 8V bierze dość znaczne ilości oleju (ponad 1 litr na 1000km). Zauważyłem też, że samochód jest znacznie mocniejszy, kiedy jest zimno na dworze. W związku z tym zdecydowałem się na przeczyszczenie intecoolera i na zbadanie szczelności przewodów do kolektora ssącego. Ku mojemu zdziwieniu intercooler był zalany olejem... wylałem z niego około 70ml oleju (w przewodach też był osad oleju). I teraz moje pytanie co jest przyczyną i co należy zrobić?
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Prawdopodobnie turbo do regeneracji. Popuszcza olej, który się spala a część z niego osadza w intercoolerze

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Kazda, nawet nowa turbina puszcza olej i jest to normalne. Sprobuj wymienic uszczelniacze zaworowe, koszt na pewno mniejszy niz regeneracja turbiny, a jedna z potencjalnych przyczyn usunieta.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Hubert155
    Gość

Domyślnie

Witam, tez mam troche oleju w intercoolerze i rurach ale oleju jak narazie ani kropli nie dolalem od 5 tys. niebierze nic. Mam tylko dziwne objaw jak bym mial dziurawy, nieszczelny? cooler bo przy niskich obrotach (1800-2100) jak turbina sie napedza to czasami tak dziwnie "pśuknie" i jest odczuwalne sekundowy spadek mocy i takie szarpniecie silnikiem co to moze byc ? Ogolnie sprawdzalem szczelnosc rur i wszystkie sa ok auto tez jezdzi normalnie i przyspiesza ale ten chwilowy spadek cisnienia mnie zaczal martwic. Podpowiedzcie cos.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał matni Zobacz post
    pytanie co jest przyczyną i co należy zrobić?
    Pozdrawiam
    czy auto kopci ? , bo za taki pobór oleju w jtd odpowiada turbosprężarka
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego jeśli w JTD masz pobór oleju rzędu 1l/1000km to masz do wymiany/regeneracji turbosprężarke i szkoda dalej bić piany
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie a

z tego co wyczytałem na forum, to w rurze od intercoolera ma prawo być troche oleju poniewarz jest tam odpowietrzenie odmy. Olej ten ta rura idzie do coolera i tam sie jakos przelewa
    Pozdrawiam

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Wielokrotnie już o tym pisałem - ja też mam u siebie trochę oleju w dolocie a jest on tam dostarczany przez odmę - sprawdzone. Mat tak już od 120 000 km i nic się nie dzieje, dodam że silnik ma już sporo ponad 200 tyś ( ok których ja wiem ) zużycie oleju niemierzalne w zasadzie zerowe, turbina też oryginał - nie regenerowana. Dotyczy to każdego turbo diesla sprawdzałem z ciekawości w różnych samochodach nawet nowych z przebiegiem kilku tyś km i zawsze w dolocie był olej.

arczimi
    Gość

Domyślnie

Potwierdzam,chyba,ze ci sie przelewa.Wtedy należy sie martwić,ale jezeli przewód jest zapocony lub jest w środku kilka kropel to nie należy się przejmować.

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Wszyscy mają rację na temat pocenia i oleju w IC... ma prawo tam być nawet przy nowych Turbo.

Tylko, że temu panu ucieka ponad litr oleju na 1000 km... to aż 100+ ml na 100 km...
    Także chyba nie ma o czym mówić..., że "gdzieś" olej puszcza napewno gdzie nie powinnien.

Spróbuj pierw tak jak opisał to Krajcok, a gdy nie pomoże to... prawie pewne że to Turbina. Zawsze gdzieś na warsztacie moga to "w miarę" sprawdzić.

A powiedz, czy podczas przyśpieszania masz duże kłeby dymu za sobą? bo jeśli Turbo puszcza nadmiar oleju i coś jest z nim nie tak to moim zdaniem powinno być to widoczne właśnie za Tobą gdy przyśpieszasz

A tak przy okazji zapytam czy ma ktoś dokładne numery (lub poleca gdzie kupić/jaki) węża idącego z IC do silnika oraz z turbo do IC? Wąż z IC do silnika mi popękał niestety (9 lat ma) i trzeba go prędko wymienić bo wstyd mi z tym dymem jeździć za sobą...
    Opis samochodu oczywiście po lewo
    <--------
    Ostatnio edytowane przez Izane ; 30-11-2009 o 19:51
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"