Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Migająca kontrolka zużycia okładzin

signordave
    Gość

Domyślnie Migająca kontrolka zużycia okładzin

Witam. Od pewnego czasu w mojej 146 TS pomruguje kontrolka zużycia okładzin hamulcowych (foto poniżej). Dzieje się tak na przykład gdy wyjeżdżam autem spod domu gdzie droga jest kamienista i auto drży. W tym samym momencie zauważam, że tak to nazwę "drżące" pomrugiwanie kontrolki. Mechanik powiedział, że możliwe, iż jakaś kostka w okolicy tylnych hamulców jest niedopięta. Z przodu hamulce mam wymienione, a z tyłu wymieniali łożyska więc może coś ruszyli przy tej operacji. A może po prostu okładziny już się zużyły. Czy ktoś miał może podobny problem? Jeżeli tak to proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie. Pzdr

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

o ile pamiętam tylne klocki nie maja czujnika zużycia.wiec problem jest z przodu.mozliwe jest np.przetarcie przewodu.odłącz czujnk zaizoluj i zobaczysz czy mruga nadal.jesli nie to klocek..
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar msl
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2,0 TS 2001r.

Domyślnie

Z tyłu nie ma czujnika. Jeżeli masz dobre klocki to przejżyj połączenie, musi gdzieś nie łączyć.

pozdr,

msl
    Alfa Romeo 156 2,0 TS SportWagon '01
    nadal Lancia Lybra SW 2,4 JTD '02
    i Opel Astra III 1,4 Twinport '08

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał signordave Zobacz post
    Witam. Od pewnego czasu w mojej 146 TS pomruguje kontrolka zużycia okładzin hamulcowych (foto poniżej). Dzieje się tak na przykład gdy wyjeżdżam autem spod domu gdzie droga jest kamienista i auto drży. W tym samym momencie zauważam, że tak to nazwę "drżące" pomrugiwanie kontrolki. Mechanik powiedział, że możliwe, iż jakaś kostka w okolicy tylnych hamulców jest niedopięta. Z przodu hamulce mam wymienione, a z tyłu wymieniali łożyska więc może coś ruszyli przy tej operacji. A może po prostu okładziny już się zużyły. Czy ktoś miał może podobny problem? Jeżeli tak to proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie. Pzdr

Masz zbyt niski poziom płynu w zbiorniczku i dlatego czujnik podczas wstrząsów Ci wskazuje jego brak, lub zużycie klocków. To normalne, gdy już klocki mają mało okładziny. Dolej płynu trochę i powinien zniknąć problem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

z tym płynem to nie do końca. Kontrolka od recznego jest podłączona pod zbiorniczek płynu hamulcowego wiec jak jest go mało to murga kontrolka od recznego.
    ta kontrolka u mnie zapalala sie gdy byly małe klocki i z przodu i z tyłu sa u mnie podłączone bo na 4 mam tarcze... ( przynajmniej tak mi sie wydaje ze do tyłu tez mam podciagniete bo z przodu nowki były klocki a z tyłu troche starte i mrugała dioda) ale było jeszcze tak że jak był zbyt wysoko ustawiony to robił na tablicy rozdzielczej "stroboskop" no i to co powiedzieli koledzy ze przetarty kabelek to czesty przypadek

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

U mnie kabelek sie przetarł, ucialem go całkiem i nic mi nie swieci. Klocki już sie skonczyly prawie, wiec wymiana mnie nie ominela.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    z tym płynem to nie do końca. Kontrolka od recznego jest podłączona pod zbiorniczek płynu hamulcowego wiec jak jest go mało to murga kontrolka od recznego.
    ta kontrolka u mnie zapalala sie gdy byly małe klocki i z przodu i z tyłu sa u mnie podłączone bo na 4 mam tarcze... ( przynajmniej tak mi sie wydaje ze do tyłu tez mam podciagniete bo z przodu nowki były klocki a z tyłu troche starte i mrugała dioda) ale było jeszcze tak że jak był zbyt wysoko ustawiony to robił na tablicy rozdzielczej "stroboskop" no i to co powiedzieli koledzy ze przetarty kabelek to czesty przypadek
    Przeoczyłem, że to nie kontrolka od ręcznego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

spoko

a właściwie ta kontrolka pomarańczowa to nie jest kontrolka od ASR ?? bo gdzies już ją widzialem żę mrugała

signordave
    Gość

Domyślnie

Znalazłem już problem. Przy przednim czujniku był przetarty kabelek. Zdjąłem trochę koszulki, zalutowałem, zaizolowałem i problem zniknął.