Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: Tempomat. Nie działa regulacja prędkości

Keeperek
    Gość

Domyślnie

http://img265.imageshack.us/i/kab2.jpg/ jescze raz druga fotka. Do każdego pinu przychodzi jedna żyła. (6 żył)

dodam jeszcze że jest włącznik na pedale sprzęgła taki jak na rysunku
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 16-11-2009 o 18:51

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

jest to zupełnie inne złącze od tego ze schematu /chodzi o jego kształt/ , a czy na nim jest jakieś oznaczenie styków gdzie jest pierwszy i ostatni
    Ostatnio edytowane przez agentzo ; 16-11-2009 o 19:10

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Oj czyli lipa z moich planów. Ciekawe co to za złącze. Ma on ponumerowane piny od 1-6, na kostce ledwo widoczne jest oznaczenie E3

Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Oj czyli lipa z moich planów
    to że masz inny kształt złącza od tego ze schematu nie oznacza że nie masz instalacji przystosowanej do funkcjonowania tempomatu, obawy w 100% może rozwiać Examiner, który zdiagnozuj instalację Cruise Control- koszt takiego sprawdzenia 40zł
    Ostatnio edytowane przez agentzo ; 17-11-2009 o 12:55

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Ok, 40 zł nie dużo, ale co z tego ..nawet jeśli się okaże że sterownik(instalacja) jest przystosowany do tempomatu to zostanie mi spory problem jak podłączyć tą nieszczęsną manetke.. To złącze pewnie jest od czegoś innego.. Mogłbym to też zlecic ASO ale pewnie koszty będą potworne:/

Mimo wszystko dziękuje bardzo za pomoc, przynajmniej nie wydałem kasy na nieprzydatną manetke . A w przyszłości jeszcze podrąże ten temat..

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Nie poddałem się. Popytałem trochę tu i tam okazało się że manetki od tempomatów mają różne złącza. Znalazłem na allegro taką:
    http://img46.imageshack.us/img46/7108/dsc07005n.jpg

Ona pasuje do mojego złącza. Niestety po podpięciu i włączeniu kontrolka tempomatu nie załącza sie. Manetke sprawdziłem miernikiem, co prawda kolejność przewodów jest inna niż w prostokątnej kostce ale wygląda na to że manetka jest sprawna, prawidłowo zwiera odpowiednie styki (on, off, +, i i RES). Do złącza przychodzi 12V, co jescze mogę sprawdzić? Nie poddam sie

Jeszcze 3 pytnia:
    1. Czy po przekreceniu kluczyka pojawia w aucie z tempomatem pojawia sie na chwilę kontrolka na blacie tak jak pozostałe kontrolki?

2. Jesli auto jest zapalone, a przełącznik na manetce jest na ON, to czy od razu zaświeci sie kontrola tempomatu czy dopiero jak auto osiagnie 30km/h ? Czytalem w instrukcji ale nie jest to jednoznacznie wyjasnione.

3. Gdzie moge znaleźć te schematy bardziej czytelne?
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 04-12-2009 o 20:34

Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

1. Czy po przekreceniu kluczyka pojawia w aucie z tempomatem pojawia sie na chwilę kontrolka na blacie tak jak pozostałe kontrolki?
    kontrolka nie pojawia się

2. Jesli auto jest zapalone, a przełącznik na manetce jest na ON, to czy od razu zaświeci sie kontrola tempomatu czy dopiero jak auto osiagnie 30km/h ? Czytalem w instrukcji ale nie jest to jednoznacznie wyjasnione.
    kontrolka tempomatu zapala się po przekręceniu manetki na ON, nie jest to zależne od prędkości samochodu

3. Gdzie moge znaleźć te schematy bardziej czytelne?
    Alfa Romeo 156 eLEARN.rar

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Mam jescze jedno pytanie o eLarn. Wszystko fajnie, znalazłem schematy, kable są oznaczone symbolami C, ZN, CB, R itp. Gdzie w tym programie jest legenda jakie to kolory? Szukam szukam i nie moge znaleźć;/

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Ona pasuje do mojego złącza. Niestety po podpięciu i włączeniu kontrolka tempomatu nie załącza sie. Manetke sprawdziłem miernikiem, co prawda kolejność przewodów jest inna niż w prostokątnej kostce ale wygląda na to że manetka jest sprawna, prawidłowo zwiera odpowiednie styki (on, off, +, i i RES). Do złącza przychodzi 12V, co jescze mogę sprawdzić? Nie poddam sie
    a czy wogóle jeździłeś już z podłączoną manetką tempomatu???

w mojej alfie w po podłączeniu po raz pierwszy manetki i włączeniu tempomatu nic się nie zaświeciło.też straciłem nadzieję...

dopiero po rozpędzeniu się do ok 60km kontrolka zaświeciła się i tempomat zaczął działać.
    potem zrobiłem wycięcie w dolnej części obudowy kierownicy no i mam wszystko "oryginał".

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

próbowałem jechać ale bezskutecznie. Sprawdziłem kolejne rzeczy: 1.Wyświetlacz jest wyposazony w diode do tempomatu.
    2.Włącznik sprzęgła działa prawidłowo
    3.Włacznik hamulca działa prawidłowo
    4.Wszystkie bezpieczniki sprawne

Zastanawia mnie tylko fakt że kostka pasuje do mojej manetki, jednak do mojego złącza przychodzi +12V (pin 5) w innym miejscu niż powinno, i dodatkowo +5V(pin 4) . Próbowałem nawet sztucznie włączyć tempomat zwierając różne styki i nic.

Zaczynam się zastanawiać czy to aby napewno kostka do tempomatu.. lokalizacja by się mniejwięcej zgadzała.