tak jak wyżej pisałem w "Viamot" Kraków pytałem czy moja AR GT jest w niego wyposażona i otrzymałem powyższe odpowiedzi, też się zdziwiłem z tego co czytałem DPF montowany jest w układach wydechowych silników wysokoprężnych
tak jak wyżej pisałem w "Viamot" Kraków pytałem czy moja AR GT jest w niego wyposażona i otrzymałem powyższe odpowiedzi, też się zdziwiłem z tego co czytałem DPF montowany jest w układach wydechowych silników wysokoprężnych
coś nie za bardzo zorientowani w tym Viamocie;
DPF-y są tylko w silnikach wysokoprężnych;
a z tego co wiem DPF w alfie obywa się bez konieczności uzupełniania czynnika katalizującego (w przeciwieństwie np.do peugotowskich FAP-ów), dzieki czemu jezd zdecydowanie bardziej przyjazny dla portfela![]()
była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Muszę chyba podjechać do Viamotu i powiedzieć im, żeby mi pokazali gdzie mam ten zbiorniczek na płyn, bo się im chyba coś pochromolilo i może jak przechodzili szkolenie to pomylili miejsca i pojechali na to organizowane przez PSAJa mam na 100% dpf i procedura wypalania odbywa się poprzez zwiększenie dawki paliwa, a co za tym idzie temperatury, bez dodatkowych płynów katalitycznych - to jest chyba III genracja filtra (bezobsługowa), II generacja jest zamontowana np. u mojego ojca w peugeocie 807 2,2 HDI i on musi dolewać płyn co jakiś czas.
To ja może podam VIN
ZAR93700003281985
Jeśli to nie problem to niech mi ktoś powie czy mam ten cały DPF czy nie![]()
ja po vinie nie znalazłem.. chyba nie masz
ale tak jak mówie jestem po vinie![]()
Nie słyszałem nigdy nazwy II i III generacja. Słyszałem za to filtr mokry i suchy. Różnią się właśnie sposobem wypalania nagromadzonych cząstek. Oba mają swoje wady i zalety. FAP w silnikach HDI z powodzeniem czyści się mechanicznie (np. Karcharem), dodatkowo dolewa się płyn i regeneracja zamyka się w kwocie kilkuset złotych.
W tej chwili samochody z filtrami cząstek stałych powoli wchodzą w wiek, w którym technologia regeneracji, czyszczenia i wymiany zacznie być tańsza. Będzie to podobne zjawisko do tego, które można było obserwować kilkanaście lat temu gdy wprowadzono katalizatory, wtryski wielopunktowe, turbiny i masę innych skomplikowanych i drogich w obsłudze elementów, które dziś uznaje się za normalne i nie sprawiające jakiś większych problemów.
Czy mogę prosić o info gdzie można odkodować z vinu jaką normę spełnia konkretny model Alfy?