Tak więc zamówiłem optime yellow top 75Ah. Wyszła mnie z transportem 984zł ale mam nadzieje, że chociaż rok dobrze posłuży. Dzięki za porady. Pozdrawiam.
Tak więc zamówiłem optime yellow top 75Ah. Wyszła mnie z transportem 984zł ale mam nadzieje, że chociaż rok dobrze posłuży. Dzięki za porady. Pozdrawiam.
Posłuży dużo dłużej.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Ja mam założonego Boscha silver 74 ah, jak poprzedni zdechł ( był 90 ah ) to miałem taki więc założyłem, użytkuję go już drugą zimę, latem jest ok ale zimą trochę brakuje, jak są mrozy to ciężko kręci, czasami go podładowuje wtedy na jakiś czas jest lepiej ale moim zdaniem to za mały akumulator do tego auta. Dodam że instalacje ( pobór, ładowanie ) mam regularnie sprawdzane i jest wszystko super. Akumulator po ostatnich pomiarach pokazał - stopień naładowania 96% sprawność 89% a jak wczoraj odpalałem przy -13 to ciężko kręcił.
Przeprowadź taki test przy tych -13 to zobaczysz dlaczego słabo kręci, możesz poczytać na necie jak ma się sprawność aku. w funkcji temperatury. Choćby był tam 150ah to będzie słabo kręcił, do tego dochodzą większe opory mechanizmów w zimie.
Przed odpaleniem dobrze jest włączyć światła na kilka,kilkanaście sekund "rozgrzeje" to co nieco akumulator i powinien kręcić trochę lepiej.
Pojemność akurat nie ma wpływu na to jakim silnikiem ma zakręcić rozrusznik, największe znaczenie ma ile amperów potrafi dać dany akumulator, a ta optoma akurat bije na łeb tradycyjne baterie. Nawet jakby miała 10ah i prąd rozruchowy 700A to dałaby radę bez problemu. Nawet jak napięcie spadnie do 11,5V zakręci a tradycyjny- zapomnij.
Nigdzie przecież nie napisałem że ten zakupiony przez Alexradom będzie zły, ja tylko opisałem swoje doświadczenia, a one doprowadziły mnie do jednego - ten jest za mały. W przypadku żelowego pewnie sytuacja będzie lepsza ale nie mam z nimi doświadczenia więc mogę podpowiedzieć tylko jedno jak ktoś ma kupić zwykły kwasowy to nich kupuje 100 ah - taki podaje producent.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
No tak, bez sensu, zapomniałem że to diesel, więc aku "rozgrzeje" się od świec.
Kurde, zazdroszczę takiej elektrowni. Też mam prądożerne audio i śniło mi się takie rozwiązanie, ale jak padł latem (klima, światła i muzyczka) i nie odpalił to trza było szybko brać jakiegoś ołowiaka i teraz go szkoda wywalać.
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
wrzuciłem optime do alficzki i jak na razie super! pali na dotyk (-15*C). Wyjeżdżam na święta do anglii i autko bedzie stało przez 5 dni nieruszane na lotnisku tak więc jak wróce będzie test i na pewno napiszę jak zdał egzaminPozdrawiam
P.s Akumulator mieści siębez problemu na fabryczne miejsce trzeba jedynie dać troszkę dłuższą śrubę do tej blokady aku