Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Ekonomika jaazdy (ale bluźnię...)

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie Ekonomika jaazdy (ale bluźnię...)

Słuchajcie w jakim przedziale obrotów 1.6 boxer pali najmniej. Bo znowu moja kochana włoszka pod 14/100 będzie konsumowała. Lepiej jechać na II biegu z 3000 obrotów czy na IV z 2500 ?? Jaki to jest zakres bo się jeszcze gubię zupełnie.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

masz chyba kolego problem z sondą lambda. Podjedź na komputer i sprawdź po prostu. No chyba, ze jezdzisz piłując na dwójce 3000 obrotów po mieście)

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Popieram często wysokie spalanie to błędne działanie sondy. Jeśli chodzi o eko jazdę to najlepiej z tego gdzie piszą wrzucać biegi np. 2 przy 20km\h przy 30km\h 3 bieg i nie przekraczać 2tys rpm. Ja mniej więcej stosuje te zasady i na spalanie nie narzekam.
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 18-12-2009 o 23:29 Powód: byk

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Czy taka sonda będzie pasowała do boxera 1.6 ?

http://moto.allegro.pl/item824939553...a.html#gallery

Ewentualnie czego szukać ?? Jutro chyba poturlam się*na komputer.

Addios
    Gość

Domyślnie

U mnie w Boxerku 1,4 sonda ma 3 kable. Podnieś maskę i zobacz jaką masz wtyczkę do sondy czy ma 3 przewody czy 4. Polecam kupić sondę markową bo ta z allegro o ile zadziała to raczej na krótko więc szkoda kasy.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

najpierw SPRAWDZ SONDE a potem KUPUJ, jesli potrzeba))

skrzat
    Gość

Domyślnie

Możesz sprawdzić sondę (da rade nawet zwykłym woltomierzem), ale niczego pochopnie nie wymieniaj. Zależy jak jeździsz, bo te 14 litrów to wcale nie jest nic strasznego jak na boxera przy takich mrozach. Jak chcesz jeździć ekonomicznie, to między 2-3 tys. obrotów, ale ważne jest żebyś ruszał bardzo powoli i gwałtownie nie przyspieszał. Tylko czy taka spokojna jazda nie okaże się zbyt monotonna? Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

kolega skrzat ma racje ja smigam moim 1,6 1 do ruszenia potem 2 i do 2,5 tys nie wiecej i spalanie 9L po miescie ale to tych co umieja panowac na emocjami, wsumie to wole przycisnoc bo co to za roznica 3L a jaka przyjemnosc
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

slaw8
    Gość

Domyślnie

Ja mam czujnik spalania chwilowego w Boxerze 1.6 i zauważyłem, że jazda na 2jce i trójce to jest tylko i wyłącznie zjadanie benzyny.
    Najmniej pali przy:
    70 - 4rka
    80-90 5tka

Znowu
    około 50 na 3jce to tyle co 100 na 5tce

Tak przynajmniej to wygląda w lecie, w zimie właśnie badam to.

I nie popadajmy w skrajność, żeby nie kręcić ponad 3000 - a co z momentem obrotowym?

Pozdrawiam

Pingwin
    Gość

Domyślnie

kwestia długości przejazdu i stylu... jesli jedziesz dłuuugą prostą, na przykład Alejami Jero w Warszawie (tegp typu przejazdy miejskie) to spod świateł ruszasz dynamicznie, wchodzisz szybko na obroty, dwójka, trójka, cztery a potem dalej toczysz się, na biegu, rozpędzone auto nie spala wtedy praktycznie nic, opary może Jeśli natomiast masz krótsze fragmenty trasy w mieście, wąskie ulice, częste zatrzymania, to faktycznie, nie przekraczaj 2500 obrotów i szybko wchodź na wyższe biegi. W takich sytuacjach moment obrotowy niewiele znaczy.
    Na trasie natomiast najmniej ssie na piątce oczywiscie i prędkości 90 do 100. Ostro spalanie idzie w góre od mniej więcej 120 km/h, przy 130 to już ssie dziesięc na sto.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia