Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Zima centralny....

Pingwin
    Gość

Domyślnie Zima centralny....

Zwariował mi centralny. Parę dni temu, jak zaczęły sie mrozy, nie mogłem otworzyć prawych drzwi.. od pasażera. Zapomniałem pomalować silikonem uszczelek po prostu z prawej. Próbowałem od środka, klamką. Odnoszę wrażenie, ze minimalnie puściło ale zaprzestałem otwierania (uszczelki, wiadomo). Otworzyłem jak mróz puścił w dzień, posmarowałem silikonem, jest OK.
    Tyle, ze mi centralny zamek oszalał. Działa normalnie, znaczy miga, włącza, wyłącza. Tylko drzwi NIE ZAMYKA. Jak go włączne, działa. Aler drzwi nie zamyka, muszę kluczem i tylko od lewej strony. Od prawej, pasażera, nie przekręca mi się klucz. Jest tak: zamykam drzwi, właczam pilotem centrala. Są migania, dzwięk. Słychać jak próbuje zamykac... Alarm się załącza, ale drzwi pozostają otwarte: biorę za klamkę, otwiera się, alarm wyje. Wyłączam alarm.
    Daje się zamknąć kluczem, ale tylko z lewej. Wyłączam alarm.Drzwi zamknięte. Kluczem otworzę, spoko. Załączam alarm, działa, ale drzwi nie zamyka. Muszę kluczem, ale TYLKO z lewej. Prawa nie reaguje na nic. Słowem, mam auto otwarte z prawej strony. Jak przyjdzi zły człowiek, otworzy ale alarm się odpali..

Co się kurna, stało?

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Macie jakieś pomysły?

goral31
    Gość

Domyślnie

Mi czasem zamarzał centralny kiedy samochód postał na dużym mrozie. W tedy przytrzymywałem kluczyk w zamku drzwi, w przekręconej pozycji aż centralny się rozruszał i w tedy po chwili otwierał. Nie wiem czy to będzie sposób skuteczny w Twoim przypadku?

Pepesz
    Gość

Domyślnie

heh doraźnie możesz psiknąć wd -40 w otwory na klucz i zatrzaski w drzwiach. Na wiosnę rozbiórka drzwi i smarowanie wszystkiego. Też z tym walczę, jeśli otwierają się chociaż 1 drzwi to szybko je otwieram zanim się znów nie zamkną i od wew. otwieram poszczególne drzwi. Parking mam strzeżony więc na alarm nie zostawiam ze względu na i tak skatowanego akusia w te temperatury.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Odmrażacz do zamków. Też mi zwariował, drzwi nie zamyka, naciskam pilota a potem zamykam ręcznie kluczykiem i jest ok. Na uszczelki kupiłem jakiś preparat, pomogło. Ew. zamykaj prawą od środka (powinno zadziałać). I tak przez te jaja z centralnym ze 3 razy właziłem przez tylną klapę i dwa razy nieświadomie zostawiłem auto otwarte pod uczelnią...
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Pingwin
    Gość

Domyślnie

No od środka udało mi się zamknąć... ale jak potem wysiąść)? nacisnałem w prawych drzwiach ten przycisk ręcznego zamykania/blokowania. Najpierw nie chciał, potem zaskoczył i zamknął oba drzwi. No ale musiałem wysiąść)
    Teraz jest tak, ze zamykam z klucza lewe drzwi, prawych mi się nie udaje. Potem włączam alarm. Jak wracam, wyłączam alarm, ale nie powoduje to otwarcia drzwi. Otwieram lewe z kluczyka. Prawe dalej raz tak, raz tak.

sław
    Gość

Domyślnie

U mnie problem jest identyczny centralny nie zamyka drzwi(zamka) słychać jak najpierw zamyka a potem odrazu automatycznie otwiera lecz alarm mam właczony. Ktoś mi powiedział,że to wina słabego aku a u mnie taki jest.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał sław Zobacz post
    Ktoś mi powiedział,że to wina słabego aku
    Nieprawda

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Witam,

mam ten problem od lat kilku
    Przyczyn jak zwykle jest kilka...
    Mądre głowy z którymi się konsultowałem, stwierdziły że z biegiem lat do wnętrza drzwi dostał się brud, który przy większych mrozach zamarza wraz z cięgnem centralnego i go blokuje. To dlatego kierunkowaskazy migają, słychać że zamki klikają, ale nie zamykają.
    U mnie najgorsze są pierwsze dni - włażenie do auta przez bagażnik, etc.
    Później jest już OK.
    Co zrobić? - podobno rozebrać każde drzwi poczy scić, posmarować i ma być OK.
    Jak ktoś sie zdecyduje na taki zabieg to ciekaw jestem wyników.

pzdr

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Krótko i na temat-podczas mrozów ja tylko uzbrajam alarm, a nie zamykam zamków. Robię to tak, że po wlączeniu alarmu pilotem otwieram centralny ręcznie kluczykiem.Dla złodzieja otworzenie zamka szydełkiem to i tak kwestia 3 sekund, a wiem, że rano otworzę dzwi.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!