Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Nie świecą światła mijania

Krzychu25wroc
    Gość

Domyślnie Nie świecą światła mijania

Chłopaki mam problem wieczorem bede wracal do domu ,a przestały świecic przednie swaitla :/ zegary podswietlone,lampy tyl swieca ,a przod z jakiegos powodu przestal. moze mi ktos podpowiedziec ,gdzie szukac przyczyny i wogole gdzie sa bezpieczniki bo wieczorem nie bede mial jak wrocic do domu. Aha swiatla fabryczne ksenonowe. Dodoakowo centralny przestal otwierac tył, ale to nie stanowi w tym momencie problemu.Pozdrawiam

77alfisti
    Gość

Domyślnie

już był na forum ten temat, przyczyną może być uszkodzenie centralki sterującej oświetleniem zewnętrznym, znajdziesz ją zdejmując panel pod kierownicą tam po prawej stronie przy tunelu znajdziesz zieloną lub niebieska puszkę, posprawdzaj wtyczki mogą być luźne, mogą też być powypalane końcówki we wtyczkach, lub uszkodzony sterownik, znam przypadki że zalewany był płynem z cieknącej nagrzewnicy,

Krzychu25wroc
    Gość

Domyślnie

dzięki za podpowiedź, problem czesciowo sie wyjaśnił... tzn. wypalony bezpiecznik, po wymianie swiatla działały jak należy...do momentu wrzucenia wstecznego! :/ robiłem kilka prób i zakażdym razem kiedy wrzucam wsteczny bieg momentalnie strzela bezpiecznik i światła gasną mam tylko nadzieję że to wina tego mega mrozu i niebawem wszystko wroci do normy bo elektrycy jak zobaczą alfe to zazwyczaj rozkładają ręce :/

77alfisti
    Gość

Domyślnie

najwyraźniej powodem palących się bezpieczników jest jakieś zwarcie, poszukaj pomiędzy tylną klapą a nadwoziem, po lewej stronie idzie wiązka i wchodzi w nadwozie, są tam ostre krawędzie które mogą przecierać przewody, skoro pali się bezpiecznik jak włączasz wsteczny możliwe że właśnie tam jest "goły" przewód i zwiera z blachą karoserii tworząc zwarcie

Krzychu25wroc
    Gość

Domyślnie

dzieki za podpowiedz, mysle ze ma to sens bo od paru dni pali mi sie kontrolka niedomknietego bagaznika i nie ma podswietlenia bagaznika. POZDRAWIAM! dzis wywalilo mi caly plyn ze wspomagania i teraz to jest dla mnie duzy problem bo znow nie moge jezdzic tym autem i musze jezdzic 155 ,o ktora nie dbam a wciaz spisuje sie bez zarzutu, a w 166 w ciagu miesiaca padlo sprzeglo, wymienilem rozrzad bo cos tam halasowalo i napinacz wielorowkowego bo sprezyna siadla :/ juz myslalem ze bedzie dobrze a tu dzis taka przygoda ale i tak ja uwielbiam

Użytkownik Świeżak Avatar piotrek1110
    Mieszka w
    w Niemcach\ Lublin
    Auto
    ALFA 166 2.0TS 2001r. BOSCH ME7.3.1 EOBD

Domyślnie

Witam!!! Po przekręceniu włacznika świateł załaczają się wszystkie swiatła i podświetlenia oprócz swiateł pozycyjnych które właczają się po 2-3 minutach lub gdy na chwile wlącze swiatła długie, czy to oznacza że centralka sterująca oświetleniem zewnętrznym jest uszkodzona??? czekam na sugestie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KwachuGSE
    Mieszka w
    Góra Siewierska (Śląsk)
    Auto
    Byla 156 1.8 TS, 166 2.5 V6 !,jest Golf IV 1.9 TDI 155 PS 327 Nm i BMW 7 e38.

Domyślnie

Cytat Napisał Krzychu25wroc Zobacz post
    dzieki za podpowiedz, mysle ze ma to sens bo od paru dni pali mi sie kontrolka niedomknietego bagaznika i nie ma podswietlenia bagaznika. POZDRAWIAM! dzis wywalilo mi caly plyn ze wspomagania i teraz to jest dla mnie duzy problem bo znow nie moge jezdzic tym autem i musze jezdzic 155 ,o ktora nie dbam a wciaz spisuje sie bez zarzutu, a w 166 w ciagu miesiaca padlo sprzeglo, wymienilem rozrzad bo cos tam halasowalo i napinacz wielorowkowego bo sprezyna siadla :/ juz myslalem ze bedzie dobrze a tu dzis taka przygoda ale i tak ja uwielbiam
    No widzisz nie dbasz o 155 to 166 ja broni robiac Ci psikusy co siostry to siostry
    "Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale Ci którzy są świadomi, Ci którym zależy, Ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - Ci kupują Alfy" - J. Clarkson