Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Problemy z ruszaniem na zimnym silniku

brooklyn10
    Gość

Domyślnie Problemy z ruszaniem na zimnym silniku

Witam, od jakiegoś czasu szukam rozwiązania problemu i nie potrafię sobie poradzić, a może ktoś miał już podobny przypadek więc...

Problem dotyczy AR 146 14 TS, a objawia się tym, że po odpaleniu silnika (gdy chodzi jeszcze na benzynie) nie mogę ruszyć autkiem. Silnik sie dusi, wchodzi na max 1300 obrotów, po wciskaniu pedału gazu przygasa. Jeśli chodzi o sam moment odpalania to niema z tym żadnego problemu... odpala od strzału, ale muszę wyczekać kilka minut, aż temperatura osiągnie te 30 stopni i instalacja zacznie podawać gaz ... wtedy wszystkie problemy znikają, auto jedzie i na gazie i na benzynie, nie szarpie, wchodzi płynnie na obroty.

Czasem tez mam takie sytuacje, że jak już uda się ruszyć na benzynie to po 100m zafalują obroty i silnik gaśnie... po ponownym odpaleniu problemy znikają...

Instalacja jest nowa(2 mc) ze sterownikiem stag 300
    Wymienione są: świece, kable, cewki

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Bez zerknięcia w ustawienia sterownika LPG, mapy PB i LPG oraz odchyłkę to wróżenie z fusów. Jedź do gazmena który zagazował Ci auto i niech poprawia regulację i nie tylko autokalibracja w warsztacie i Ci powie że OK ale ustawienie instalacji z czasie jazdy w pełnym zakresie obciążeń.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

brooklyn10
    Gość

Domyślnie

Pojechałem na serwis i po podpięciu do komputera było tylko jedno "ale"
    Komputer oczekuje przeprowadzenia "autoadaptacji"
    Będę robił ją sam wiec, dam znać czy pomogło - może komuś sie przyda.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

no dobra, ja mam tak samo. Ale wytłumacz mi co ma gaz do benzyny? Mi nie chce chodzić na benzynie tak jak koledze brooklyn10 ale po przłączniu na LPG jest już luz tylko co z tego jak nie mogę z miejsca ruszyć na zimnym silniku...

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    no dobra, ja mam tak samo. Ale wytłumacz mi co ma gaz do benzyny? Mi nie chce chodzić na benzynie tak jak koledze brooklyn10 ale po przłączniu na LPG jest już luz tylko co z tego jak nie mogę z miejsca ruszyć na zimnym silniku...
    Uwierz ale ma bardzo wiele.Ps.Na Twoje pytanie znajdziesz odpowiedz jak poszukasz w dziale lpg.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

brooklyn10
    Gość

Domyślnie

Tu raczej gaz trochę zamydla sprawę, a bardziej chodzi o temperaturę.
    Ogólnie jest tak, że jeśli odepniemy akumulator na więcej niż 12h to cała pamięć komputera jest kasowana. Potem po odpaleniu samochodu komputer zaczytuje dane od zera i dopasowuje działanie do "pokazanych" warunków. (tak mają wszystkie fiaty do 2003 roku + punto do dziś). Wydaje mi się, że mój silnik pracuje jakby było gorące lato a mój styl jazdy to była daleka trasa.

Zalecono mi zastosowanie takiego rozwiązania:
    - kończymy jazdę na benzynie!
    - odpinamy klemę na min 12h
    - zapalmy auto na benzynie
    - grzejemy je do 90 stopni
    - jeździmy przez 20 minut (jazda różna = ruszanie, przyspieszanie, płynna, jazda, wyprzedzanie itp)

Komputer ma w tym czasie zaczytać nowe dane i dostroić prace silnika do nowych warunków (stare kasują sie po tych 12h).

Rafcio - jeśli jesteś w stanie to przetestować jeszcze przed wigilią to daj znać czy to coś pomogło. Ja narazie nie mam czasu żeby nie jeździć przez 12 h

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

kurcze, czas mam ale nie chce teraz się bawić w żadne eksperymenty bo mam przed sobą 2000km i wszystko musi działać a znając życie to zaraz coś mi wyskoczy jak zacznę kombinować

brooklyn10
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    kurcze, czas mam ale nie chce teraz się bawić w żadne eksperymenty bo mam przed sobą 2000km i wszystko musi działać a znając życie to zaraz coś mi wyskoczy jak zacznę kombinować
    Ja już jestem po eksperymencie
    Posłuchałem mechanika i podczas wypadu sylwestrowego bezproblemowo śmigałem autkiem po górach. Zawsze paliła, zawsze ruszała, bez żadnych zgrzytów, duszenia się itp.
    Problemy ustąpiły.

Tak więc sposób mogę polecić, sprawdzone, działa.
    Ostatnio edytowane przez brooklyn10 ; 08-01-2010 o 19:06

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Ja miałem tak jak tutaj opisujecie i w moim wypadku pomogła WYMIANA akumulatora.. Po jego naładowaniu prostownikiem odczuwałem już poprawę, ale nie na długo. Dodam, że stary akus miał ledwo dwa lata i była to Centra Futura.. Może dziwne, ale pewnie ktoś nim gdzieś kiedyś stuknął parę razy i go zabił

Tylko upewnij się, że w ECU alfy nie ma ŻADNYCH błędów. Bo czasem jak coś połapie to dziwnie się motor może zachowywać... Gaz nowy to może źle mieszanki ustawione są i sądy lambda mogą mieć błędy.
    Ostatnio edytowane przez minciu ; 09-01-2010 o 01:31
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

masterix
    Gość

Domyślnie

Ja mam podobny problem jak autor wątku. Jednak po ponownym odpaleniu problemy nie znikają. Co więcej wydaje mi się, że samochód jest trochę mulasty, brak mu przyśpieszenia. Wczoraj jak jechałem to tak naprawdę pojeździć się dało dopiero jak zrobiłem trasę ponad 70km - silnik miał wtedy nieco ponad 50 st dopiero(to normalne w takie mrozy czy coś z tym też jest nietak?). Problemy zaczęły się bardzo dawno, ale były delikatniejsze i jakoś zawsze miałem coś do zrobienia innego no i czekało to. Byłem kiedyś w międzyczasie na sprawdzeniu instalacji gazowej to komputer nic nie wykrył. U elektryka byłem to też żadnych błędów. Niestety samochód po odpaleniu strasznie się trzęsie, jakby miał się rozlecieć na kawałki zaraz. Słychać strzały(sam nie wiem czy z wydechu czy z silnika). Co więcej jak wciskam gaz to obroty w dół i silnik się dusi, jak wcisnę tylko na chwilę i puszczę to obroty po tym chwilowym spadku lecą często trochę w górę. Nie da się też utrzymać obrotów powiedzmy na poziomie 3000 - spadają nawet przy gazowaniu, po prostu wskakują na chwilę.

Świece wymieniałem niecałe pół roku temu(jedna para była trochę zalana).

Co mogę z tym zrobić? Czego tu się chwycić? Kable WN? Aku nie jest za mocny, ale jak go naładuję to nie czuję poprawy a jeszcze przy tych mrozach stojąc na dworze to potrafi 3 doby wytrzymać bez odpalania więc nie jest taki zły(choć ponad 7-letni).

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Tej adaptacji opisanej nie próbowałem, przy tych śniegach bez zimowych opon to ciężko raczej poszaleć

pzdr.