Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: rak mocy przy max otwarciu przepustnicy i po przekroczeniu 4500 obr.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ja co prawda nie mam lpg, ale przerabiałem podobną usterkę z miesiąc temu. Strasznie szarpał na zimnym, nie chciał przekroczyć około 4000obr/min. Na rozgrzanym w miarę jeździł. Po wymianie przepływki chodzi jak złoto, czuć przyrost mocy i dużo lepiej się zbiera. Acha, no i u mnie błędu nie wywalał żadnego, podobno wcale nie musi - dlatego raczej lepiej nie kupować używanych przepływek...

--
    Yoozef

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Nie widać, aby miał gdzieś łapać lewe powietrze. Znalazłem podobny post na forum dotyczący sondy lambda i opisana tam sytuacja pasuje do mojej.
    Co do przepływki jeszcze jedno pytanko - czy do 3.0 mogę włożyć przepływkę z JTD ? Na allegro znalazłem przepływkę Boscha, która wg sprzedającego jest do benzyn i diesli m.in. Alfy.
    Ostatnio edytowane przez Alfa166Nero ; 02-02-2011 o 20:38

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Lambdę jak dobrze pamiętam także brałem pod uwage tylko u Ciebie nie zgadza mi się że na zimnym to samo.

Przepływkę dobierasz po numerach a nie po tym że wg sprzedającego jest ok.
    Tylko Bosch, inne wynalazki kosztują podwójnie.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Panowie, trochę Was muszę sprostować, kolega używa potocznej nazwy "sekwencja" więc ma wtrysk LPG w fazie lotnej, czyli IV generacja. I teraz tak, do prawidłowej pracy tego typu instalacji LPG wymagana jest sprawność osprzętu wtrysku PB. Instalacja nie pomija pracy sondy, przepływomierza ani żadnego innego czujnika z układu wtrysku silnika, może inaczej, zasada działania wtrysku LPG jest taka że czyta on non stop sygnał wtryskiwaczy PB, wiec jeśli szwankuje PB z winy elektroniki auta to szwankuje i LPG, za skład mieszanki, korekty krótko i dlugoterminowe odpowiada ecu wtrysku auta, tak samo jak za dobór mieszanki względem temperatury silnika, sterownik PB nadal cały czas widzi wskazania sondy przy pracy na LPG i koryguje mieszankę [ten typ instalacji LPG nie emuluje sondy, jedynie czasem podpina się z niej sygnał dodatkowo w celu podejrzenia pracy instalacji przy regulacji LPG]. Sam sterownik LPG obrabia tylko sygnał wtrysku PB aby zapewnić prawidłową pracę wtrysków LPG, dodaje korektę po aktualnej temp. gazu, korektę po ciśnienie gazu, i stały współczynnik uwzględniający różnicę w wydajności wtrysków LPG/PB.

Jeśli auto na LPG pracuję "poprawnie" a problemy są jedynie z jazdą na PB to wyjścia są dwa:
    - rozjechana adaptacja sterownika wtrysku PB przez źle wyregulowaną lub źle dobrane elementy instalacji LPG, wtedy należy zrobić resecik adaptacji sterownika PB i na nowo nauczyć go pracy na PB, przez ten czas nie używać LPG, dopiero gdy auto zacznie znowu poprawnie na PB pracować w pełnym zakresie obrotów regulujemy instalację LPG.

- jeśli mimo resetu nic się nie zmieniło, auto na LPG śmiga jak należy, na PB nie chce rozwinąć pełnej mocy to przeważnie okazuje się że szwankują:
    a. pompa paliwa - przytarta ze względu na jazdę ze zbyt małym poziomem paliwa w zbiorniku, sprawdzić łatwo, zwłaszcza w V6, podpinamy zewnętrzny manometr do pomiaru ciśnienia paliwa do jednej z list wtryskowych i sprawdzamy ciśnienie paliwa zarówno na biegu jałowym jak i przy pełnym obciążeniu, i wtedy widać z czym problem
    b. wtryski - zapieczone, zdarza się niestety czasem, ratunek myjka ultradźwiękowa

Sprawa sondy i przepływomierz oczywiście do sprawdzenia ale na postoju w warsztacie tylko pomiar dynamiczny w czasie jazdy. Jednak jeśli byłby problem z przepływką lub sondą byłby i problem wtedy na LPG.

Narazie tyle, w razie czego pytać dalej, V6 to prosty silnik, łatwy do zdiagnozowania.

---------- Post dodany o godzinie 22:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:40 ----------

Cytat Napisał Scorpion Zobacz post
    czy do 3.0 mogę włożyć przepływkę z JTD ? Na allegro znalazłem przepływkę Boscha, która wg sprzedającego jest do benzyn i diesli m.in. Alfy. Ponieważ mam w kolekcji 166 JTD to mógłbym na próbę ją przełożyć do V6.

Podaj numer wkładki z przepływomierza lub samego korpusu wtedy Ci odpowiem.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    - rozjechana adaptacja sterownika wtrysku PB przez źle wyregulowaną lub źle dobrane elementy instalacji LPG, wtedy należy zrobić resecik adaptacji sterownika PB i na nowo nauczyć go pracy na PB, przez ten czas nie używać LPG, dopiero gdy auto zacznie znowu poprawnie na PB pracować w pełnym zakresie obrotów regulujemy instalację LPG.
    Zrobiłem to, tzn, pojeździłem na Pb, odłączyłem aku na ponad 12h, po czym zrobiłem na Pb ok. 40 km w różnych warunkach. Niestety nie pomogło.
    pompa paliwa - przytarta ze względu na jazdę ze zbyt małym poziomem paliwa w zbiorniku, sprawdzić łatwo, zwłaszcza w V6, podpinamy zewnętrzny manometr do pomiaru ciśnienia paliwa do jednej z list wtryskowych i sprawdzamy ciśnienie paliwa zarówno na biegu jałowym jak i przy pełnym obciążeniu, i wtedy widać z czym problem
    Poprzedni właściciel tankował do połowy i jeździł do ostatniej kreski, po czym tankował Pb, sam mi zwracał na to uwagę więc chyba uświadomiony. No ale to się okaże na diagnostyce
    wtryski - zapieczone, zdarza się niestety czasem, ratunek myjka ultradźwiękowa
    Też o tym pomyślałem. Na podstawie rozmowy sprzedający sam wiedział, że odpalamy na Pb i czekamy aż się przełączy na lpg. Ale nie sądzę aby ją od czasu do czasu przegnał na samej Pb. Instalacja BRC siedzi w niej około 2 lata.
    Narazie tyle, w razie czego pytać dalej, V6 to prosty silnik, łatwy do zdiagnozowania.
    Też na to liczę Dzięki !
    Przepływkę muszę wyciągnąć z JTD, ale już po Eperze widzę ze numeracja jest różna między JTD i V6

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpion Zobacz post
    Przepływkę muszę wyciągnąć z JTD, ale już po Eperze widzę ze numeracja jest różna między JTD i V6

Tak to nie sprawdzaj ;] Jasne że numery obudów są inne, marketing robi swoje, sprawdź numer samego wkładu pomiarowego w przepływce do V6 powinna siedzieć wkładka z numerem kończącym się na 044 lub 030, i zapewne w Twoim 2.4JTD siedzi ta sama wkładka, przynajmniej powinna ;] Wtedy przełóż sam wkład w obudowę V6 i sprawdź co i jak. Jednak nie możesz też być pewien sprawności przepływki z JTD ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Wtedy przełóż sam wkład w obudowę V6 i sprawdź co i jak. Jednak nie możesz też być pewien sprawności przepływki z JTD ;]
    Nawet nie wiedziałem, że można wkład wyciągnąć, byłem pewien że to monolit z obudową. JTD chodzi ok, więc powinna być dobra, choć od ostatniej diagnostyki minęło trochę czasu.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

JTD to i bez przepływki prawie że "normalnie" jeździ ;]

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Wracam do tematu. Rozpocząłem zabawę z Alfadiagiem i sprawa ma się tak:
    Mój ECU to ME2.1 (skasował mi się zrzut z zakładki ECU więc nie wkleiłem)
    I badania - w błędach znalazłem P0130 czyli problem z lambdą. Posprawdzałem parametry, ale ponieważ nie mam mobilnego internetu nie moglem posiłkować się forum. Błąd skasowałem.
    II badanie - uzbrojony w zapisane na dysku co ciekawsze posty dotyczące diagnostyki zrobiłem kilka pomiarów czyli: praca sony na jałowym, praca przepływomierza przy energicznym wciśnięciu gazu do odcięcia oraz z ciekawości praca przepływki podczas jazdy. Wszystko było robine na Pb i po osiągnięciu temperatury silnika 90-100 stopni C. Temperatura w garażu ok. 2 stopnie C.
    Wszystko przedstawiam poniżej wraz z błędem, który póki co nie powrócił. Ciekawostka, że po skasowaniu błędu, opisywane objawy minęły, tzn. bella zbiera się na Pb tak jak na lpg wcześniej.
    Proszę fachowców od diagnostyki o wypowiedzenie się i radę co jeszcze zmierzyć.
    P.S. Jak robicie, że pokazuje wam wartości minimalne w Alfadiag ? U mnie zawsze minimalna to 0.

Podczas jazdy:
    Ostatnio edytowane przez Alfa166Nero ; 07-02-2010 o 13:00

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Ktoś się wypowie czy wszystko jest ok patrząc na te wykresy ? Może powinienem jeszcze jakieś inne parametry zmierzyć ?