Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: problem ze skrzynią 1,6 boxer

Uszatek
    Gość

Domyślnie problem ze skrzynią 1,6 boxer

Witam

Niebawem przystępuję do autopsji SB. Auto kupiłem za "psie" pieniążki z niesprawną skrzynią, z takimi objawami:

Po zapaleniu auta na sprzęgle - cicho, po puszczeniu pedału, chroboce jak cholera. Po ponownym wciśnięciu i rozłączeniu skrzyni, chrobot zamiera i dalej jest cicho.Dzwignia biegów chodzi nieco ciężko, ale biegi wchodzą bez zgrzytów ( nawet wsteczny) i włącza sie je intuicyjnie bez żadnego "gmerania" Wykluczam łozysko oporowe, ponieważ powinno cichnąć w czasie jazdy po wciśnięciu sprzęgła, a tak nie jest. Biegi nie wyskakują.

Odgłos dochodzą z tylnej części SB. Miał już ktoś podobne objawy???

Pozdrawiam
    Marcin

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

A zobacz wysprzęglik czy nie jest zapowietrzony. Ja mialem cos takiego w 155. tez takic chrobot. Ale jak odpowietrzylem to momentalnie ustało.

Myśle czy to nie łozysko oporowe.... Najpierw zerknij na wysprzęglik. Zawsze bedzie czas żeby skrzynie rozebrać
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Nie, to nie jest wysprzęglik :|?: ani łożysko oporowe. Na postoju jak wcisnę sprzęgło, to jest ok, i tak też powinno być w czasie jazdy. A nie jest . Dzwięk jest bardzo podobny do jazgotu biegu wstecznego, tyle że 100x intensywniejszy. Tak myśle czy to nie jakieś łozysko odmówiło wspólpracy :?:

Pozdrawiam
    Marcin

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Witam

Wszystko wiadomo 8(((

Nie mam łożyska na wałku głównym. sie rozleciało. Cud że w pozostałych przekładniach zęby całe. Mechanizm róznicowy też nie ucierpiał.

Ciekawe gdzie ja teraz dostane takie łożyska?????

Pozdrawiam
    Marcin

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Napewno w ASO, albo w sklepie z łożyskami. JEdno jest jednak pewne. Nie będą tanie
    No chyba, że sprawisz sobie drugą skrzynię.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

tytan18
    Gość

Domyślnie Oferta

Witaj jesli chcesz moge ci w jakiś sposób pomóc mam w piwnicy rozebrana skrzynie biegów tzn rozkrecona w czesciach korpus cały i wałek główny jeśli byś chciał odkupic to nie ma problemu łożyska sprawne walneło trybo 1 bieguu tak wszytsko ok

tytan18
    Gość

Domyślnie Oferta

Witaj jesli chcesz moge ci w jakiś sposób pomóc mam w piwnicy rozebrana skrzynie biegów tzn rozkrecona w czesciach korpus cały i wałek główny jeśli byś chciał odkupic to nie ma problemu łożyska sprawne walneło trybo 1 bieguu tak wszytsko ok

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Hej, dzięki tytan18

Fajnie wiedzieć że pomoc w zasięgu ręki 8)

Na razie zdiagnozowałem owe łożysko, jestem w trakcie sprawdzania, co jeszcze trafił szlag. Niestety, wczoraj uciachałem sobie kawałek opuszka na palcu i jestem chwilowo wyłączony z naprawy autka...... Nie wolno podnosić ręki z młotkiem na bellę <patykiem>

Ok. łożysko wymienione. Skrzynia jak wyła tak wyje 8((( . Czy luzy pomiędzy zębami mogą być przyczyną hałasu? Odgłos przypomina wyjechane łożysko, dodam że olej był b.czysty, bez opiłków. Co za cholera trawi moja Alfunie???

Pozdrawiam
    Marcin

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Witam

Czy skrzynia biegów z AR 33 1.7 Boxer 92r, bedzie pasowała do AR146 1.6 boxer?????

Cierpliwość moja na wyczerpaniu.....skrzynia spędza mi sen z powiek.

Poprosze o informację

Pozdrawiam
    Marcin

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Witam, u mnie ten sam problem tyle że chrubocze ale delikatnie za specjalnie tego nie słychać na poczatku myślałem ze przy katalizatorze cos luźno i tak chrubocze ale zauwarzyłem właśnie że po wciśnięciu sprzęgła problem znika.
    Co do jazdy jest zjawisko odgłosu biegu wstecznego ale tylko na 1- wszym biegu, pozostałe jest ok (tak mi sie wydaje bo nic nie słychać).
    Nie wiem ile jest ojelu w skrzyni bo dopiero w poniedziałek zamierzam sie za to zabrać czekam na uszczlniacze do skrzyni :/ żeby nie spuszczac 2 razy oleju.
    Czy to możliwe że po zalaniu nowego oleju ten odglos (przynajmniej troche) zaniknie, albo czy chociaż nie rozleci mi sie skrzynia ???
    Apropo oleju jaki polecacie i ile wchodzi (nie chce kupić za dużo) do skrzyni w 1.6 boxer.

Cytat Napisał Uszatek
    Hej, dzięki tytan18

Ok. łożysko wymienione. Skrzynia jak wyła tak wyje 8((( . Czy luzy pomiędzy zębami mogą być przyczyną hałasu? Odgłos przypomina wyjechane łożysko, dodam że olej był b.czysty, bez opiłków. Co za cholera trawi moja Alfunie???

Pozdrawiam
    Marcin
    Ja pamietam jak w polonezie miałem taki problem tyle że nie w skrzyni a tylnym moście też pozmieniałem lożyska, myslalem że po tym przestanie wyć ale jednak myliłem sie, jedyna rzecz jaka nie zmieniłem to talerza i tych wszystkich trybików więc wniosek z tego taki ze tryby moga wydawać taki dzwięk.

Co z moją skrzynią bedzie to nie wiem kupe uszczelki zaleje olej i bede jezdził puki sie nie rozsypie, tak w ciekawosci jaki może być koszt urzywanej skrzyni ??
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA