Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Alfa 145 boxer - częśći

skrzat
    Gość

Domyślnie

Kolego Pingwin tak szczerze, to ile przejechałeś twoją Alfą, bo te trzy lata jeszcze nic nie mówią, równie dobrze auto mogło stać większość czasu w garażu? Ja jeżdżę daleko do pracy i w delegacje (jednorazowo od kilkuset do kilku tysięcy km od domu). Jak jesteś tak daleko, to ostatnią rzeczą, którą chciałbyś żeby się wydarzyła, to jest awaria samochodu. Alfę mam w super stanie i wszystko zrobione na bieżąco (nawet przed czasem, żeby nic nie stukało i pukało), ale i tak nie jestem jej pewny, dlatego obowiązkowo opłacam assistance. Porównując starsze samochody, to miałem kiedyś 17-to letniego Hyundaia Pony, ile miał przejechane sam nie wiem, ale na pewno kilkaset tys. Był wolny i brzydki (jak Polonez) i tylko dlatego go sprzedałem, ale do samego końca mogłem jechać tysiąc kilometrów i byłem pewny, że dojadę i wrócę. A z Alfą jest jak z kobietą, jest kapryśna i zmienna, dlatego nigdy do końca nie można jej zaufać.

slaw8
    Gość

Domyślnie

A wszystko co mogło, zaczęło się od grających zaworów, potem urwał się korbowód.
    Szkoda gadać - ważne, że teraz jeździ

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rocky_rybnik
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR 145 1,6 boxer, AR 156 SW 1,9j JTD 115KM; AR 159 SW 1,9 JTDm 8v 115 KM

Domyślnie

no koledzy mają racje...alfy z boxerem są dość kapryśne o innych się nie wypowiadam, bo jeszcze nie miałemteż w 100% nie jestem pewny udanych dłuższych wypadów...zawsze gdzieś coś chodzi po głowie, że coś może nawalić i będzie potrzebna pomoc! Raz już tak miałem jadąc na narty obróciło mi panewkę i zostałem z autem na wiślance hehe to była akcja ogólnie dużo kasy pochłonęła moja bella, ale nie żebym narzekał bo wiem, że kupiłem zaniedbany samochód i musiałem go "zrobić"...a że lubie mieć wszystko na cacy to trochę kasy poszłoWydaje mi się, że dobrą radą co do boxerka to przede wszystkim dbać o niego (olej, nie szaleć na zimnym, popychacze, wałki rozrządu, i oczywiści pompa oleju!!)hmmm... to tyle co tu dużo pisać, jak ktoś zacznie się bawić alfami to albo od razu rezygnuje, albo już ciągnie do końca! pozdro dla wytrwałych

slaw8
    Gość

Domyślnie

A właśnie takie pytanie mam - czy to prawda, że już nie można kupić nowej pompy oleju do boxerów ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rocky_rybnik
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR 145 1,6 boxer, AR 156 SW 1,9j JTD 115KM; AR 159 SW 1,9 JTDm 8v 115 KM

Domyślnie

na pewno jest problem, kiedyś chciałem kupić nową to czas oczekiwania ponad miesiąc, i do końca nie było wiadomo czy jest na stanie magazynowym w turynie;/ ewentualnie tryby z pompy zawsze można regenerować, ale wiadomo, że to już nie będzie jak nowehehe

Pingwin
    Gość

Domyślnie

koledzy, dlaczego wam sie obracają panewki? chyba dlatego, ze piłujecie silnik wyżej 6 tys obrotów a są to silniki już wiekowe, najmłodszy ma przecież 13 lat. Nie można piłować starego silnika i wysilać go na maxa
    Skrzat: na długie trasy używam innego auta, to prawda. Z powodów oszczędnosci i z powodów miejsca (duzo większy jest ten drugi).
    Boxerkiem jeżdzę mniej, 15 tys rocznie około, choć pare tras po Polsce zrobiłem, rzędu do tysiąca km w dwie strony. Nie kupiłem jednak tego auta do wypraw na Spitzbergen Owszem, będe jezdził daleko, ale 159, ktorą zamierzam w tym roku nabyć.