Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Pierwszy kaprys wściekłej włoszki

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie Pierwszy kaprys wściekłej włoszki

Otóż ni z tego ni z owego dziś postanowiła nie włączać prawego kierunkowskazu. Lewy działa prawy... cisza. Nawet nie ma tego cykania. Raz się włącza, raz nie i nie wiem czemu. Wszystkie żarówki sprawne, światła awaryjne też działają. Od czego zacząć szukanie ??? Bo do sewrwisu Alfa Romeo raczej nie pojadę ;/

slaw8
    Gość

Domyślnie

Witaj!

Pod kierownicą masz przerywacz kierunkowskazów - miałem ten sam problem, nie pamiętam czy mi się kostka popsuła czy styki zaśniedziały.

Pozdrawiam

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Przerywacz. Wymień go, ja zapłaciłem 25 złotych i 25 za wymianę, razem 50 ale mam taki z BMW głosniej cyka ale.... niezawodny))) Poważnie mówiąc, ten element zuzywa sie często.

Znajdz sobie w ogóle w pięknym mieście Krakowie jeden albo, bezpieczniej, dwa serwisy, gdzie wiesz na pewno, że dobrze i skutecznie robią alfy. I tylko tam witaj.

homel86
    Gość

Domyślnie

dokladnie przerywacz to samo mialem

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Dzięki... chętnie bym sam to wymienił ale pogoda nie sprzyja... To chyba jakiś uniwersalny przerywacz, mam nadzieję. Czy trzeba jakieś plastiki odkręcać czy wystarczy nurkować pod kierownicą bo tam jeszcze nie zglądałem.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

moze byc też ze przełącznik zespolony ci padł. Ekektryk ci to wyjasni. Ponawiam apel) znajdz w Krakowie dobry alfowski warsztat naprawde warto. BYle przydrożny mechaniura spaprze ci auto, bo sie go przestraszy jak zobaczy.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Do takiej naprawy nie jest potrzebny specjalista od Alfy, ja też uważam że to może być właśnie przełącznik skoro awaryjne działąją

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Do takiej naprawy nie jest potrzebny specjalista od Alfy, ja też uważam że to może być właśnie przełącznik skoro awaryjne działąją
    Niekoniecznie. U mnie kierunkowskazy działają za to jak włącze awaryjne to zaświeca się tylko jedna strona.
    Co do przekaźnika to nie znajduje się pod kierownicą tylko po lewej stronie od kierownicy. Trzeba zdjąć plastiki spod kolumny kierownicy, no przynajmniej u mnie tak jest, aby się do niego dostać. Nowy, oryginalny przekaźniki kierunkowskazów tani nie jest

Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Nowy, oryginalny przekaźniki kierunkowskazów tani nie jest
    Nowy jest niedostepny przynajmniej tak twierdzi sklep AR. No i wziałem się do rozbiórki, dokopałem się do przekaźnika. Wziąłem w garść i zwiedziłem na nogach trzy okoliczne sklepy. W żadnym z nich nie ma, po hurtowniach też nie mają. W jednym pan znalazł w jakiejś hurtowni do sprowadzenia oryginalny FIAT - 368 zł... koszmar, taniej samemu zbudować takie urządzenie od podstaw. No i tak pomyślałem.... i wziąłem się do mierzenia miernikiem jak tam prąd śmiga po tych pinach i... okazało się że włoszka miała tylko focha i setnie się ubawiła jak ganiałem po tych sklepach. Bo po wsadzeniu starego wszystko zaczęło działać. Prawdopodobnie któryś styk był poluzowany i stracił kontakt. Tak więc skończyło się na bieganiu i kręceniu wkrętami oraz analizą konstrukcji deski rozdzielczej. A ta zołza pewnie stała na parkingu i rechotała ze mnie pod maską...

Dla potomności.

Oryginalny przekaźnik ma numer 60570359

Pasuje także od BWM E34 o symbolu 1388533

Dziekuje wszystkim za cenne wskazówki. Zwłaszcza koledze który wspomniał o BWM.
    Ostatnio edytowane przez macminik ; 09-01-2010 o 13:27 Powód: literówki

Pingwin
    Gość

Domyślnie

kolego.... ponownie polecam: znajdz dobrego mechanika. Ja mam takiego, facet 7 lat pracowal w ASO gdzie rzeźbił w alfach. Załozył swój własny warsztat. Ma masę częsci, umie zrobić wiele, w tym prostą elektrykę. Zrobiłem u niego ten przerywacz w pół godziny, w sumie za 50 złotych, w tym robocizna i częsci. W Krakowie musi być tez ktoś taki, zapodaj tylko temat na forum, dostaniesz namiary.
    Tracisz czas, miotasz się, wydajesz pieniadze i chodzisz wkurzony
    Załozył mi własnie od BMW.

---------- Post dodany o godzinie 14:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:52 ----------

http://www.forum.alfaholicy.org/malo...y_krakowa.html