Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Ciężka sprawa ...

boruwa
    Gość

Domyślnie Ciężka sprawa ...

Siema, sprawa wygląda bardzo cieżko. Jest wiele wad które ma moja alfa . jest to 156-ka, 160 tys przebiegu, 2.0 ts z instalacja gazową, 98 rok. Najbardziej priorytetowa sprawa to taka, że ona wogule nie odpala. Sobotniego wieczoru po przejechaniu ok 15 km auto pod domem przypadkiem zgasło. po przekreceniu kluczyka zapaliły się kontrolki, lecz code i wtrysk nie zgasł, po próbie odpalenia auto milczy, rozrusznik nawet nie ruszyl, tylko przetwornik strzela :/. Auto odpaliło tylko za pomocą linki i 2go auta które je ciagło. Nie mogło przekroczyć ok 3 tys obrotów. Mechanik stwierdził że być może nie ma masy, gdyż tego samego dnia wymieniałem skrzynie biegów. jednak masa była podłączona dobrze. Z późniejszych wiadomości dowiedziałem się że miałem zwarcie w instalacji, spaliły sie kable, cos poszło z centralka :/, i spalil sie rozrusznik. Po wymianie rozrusznika na krótko auto odpala na szczała, natomiast przez kluczyk nie rusza wogule. milczy. podobno nie ma błedów, a centralka była dana do naprawy elektrykowi. lecz nadal auto nie odpala. mechanik prawdopodonie mnie oszukuje troche, gdyż nie kwapi się robić tego auta, bo chyba sam nie wie co z nim jest nie tak. może ktoś wie coś wiecej. ogulnie elektryka chyba gdzies zamokla bo padł mi jakis dokladany alarm, który został usuniety, a z nim kilka bezpieczników które sie spaliły, później po założeniu przetwornic od xenonu i żarówek wyskoczył mi błąd od lamp, lecz to tylko raz czy dwa przez 3 miesiace. niesety mam bardzo wadliwa alfe (, juz kiedyś spaliła mi rozrusznik :/ na chwile obecna to najwazniejsze sprawy .

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

może twoja alfa ma gdzieś zwarcie w instalacji i co jakiś czas tak to się objawia,żeby tylko nie skończyło się to pożarem.
    myślę że powinieneś pomyśleć nad wymianą całej przedniej wiązki instalacji elektrycznej.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

a moze poprostu padlo ECU przez to zwarcie ;/ skoro swieci mu sie CODE i wtryskiwacz to cos jest nie tak z kompem raczej, ale moze sie myle

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- ECU jesli padło to nie mozna go naprawić, ECU to M1.5.5
    - być może elektryk wukasował immo i teraz jest w trybie virgin state, i tak ma być.
    - jedyna rada to zmienić mechanika.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

boruwa
    Gość

Domyślnie

A mógłbyś powiedzieć co to jest to ECO ?? no bo ogulnie czego nie napisałem to code niekiedy znikało, ale wtrysk nigdy :/. no mechainka musze zmieniać, lecz bardzo cieżko znaleść w rejonie leszczyńskim dobrego mechanika od alfy. A serwis troche kasuje :///

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał boruwa Zobacz post
    Auto odpaliło tylko za pomocą linki i 2go auta które je ciagło.
    Kolego tak nie rób bo pasek rozrządu może Ci przeskoczyć klub co gorsza urwać się przy takim odpalaniu, to nie maluch czy PF 125p...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał boruwa Zobacz post
    lecz bardzo cieżko znaleść w rejonie leszczyńskim dobrego mechanika od alfy. A serwis troche kasuje :///
    Niedaleko masz do Nagórskich w Łęczycy pod Poznaniem. Dobrzy fachowcy od alf tyle, że tani to oni nie są, niestety.

boruwa
    Gość

Domyślnie

A czy przyczyna tego może być luz w kluczyku, tzn. kluczyk gdy jest w stacyjce ma luz, można go delikatnie unieść, obniżyć a po odpaleniu silnika wyciągnać ponieważ zapadki są już wyjechane i nie trzymają ???