prawda jest taka ze teraz salony nie zyja ze sprzedazy aut tylko wlasnie z serwisow dlatego robia tak auta zeby wszytsko trzeba bylo w serwisie
prawda jest taka ze teraz salony nie zyja ze sprzedazy aut tylko wlasnie z serwisow dlatego robia tak auta zeby wszytsko trzeba bylo w serwisie
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P
100% racji. Coraz więcej aut jest tak projektowanych aby wlaściciele wracali jak najczęściej do serwisu.
Ja poczekam sobie do wiosny na zmianę postojówki wg. sposobu, który opisał obserwator. Przynajmniej po odkręceniu nadkola nie będę się obawiał, że topniejący śnieg zamoczy mi rękawy![]()
A propos H6W - ostatnio kupiłem na allegro dwie sztuki w cenie 10zł z wysyłką, więc nie jest już tak drogo jak kiedyś (dwa lata temu płaciłem za sztukę 12zł!).
Wymiana obydwu zajęła mi nie więcej niż 5 min!
Pozdrawiam.
- Rafał
a masz w aucie fabryczne ksenony ?? jak nie masz to i wymiana zajęła 5 minut...
długi czas wymiany to nie zaśługa H6W tylko konstrukcji lamp ksenonowych a dokładniej ich zabezpieczenia
lampa zwykła = łatwo zdejmowalna klapka osłaniająca żarówki
lampa ksenonowa = osłona na śruby z bardzo trudnym dostępem > celowo tak aby nierozgarnięty dłubak z rozrusznikiem serca nie wymianiał żarówki sam i by przypadkiem nie trafił go zabójczy kopniak - koncerny nie mogą brać na siebie ryzyka i celowo tak konstruują lampy ksenonowe - nikt z producentów nie chce się narażać na procesy i odszkodowania (a być może jest jakaś norma która określa zabezpieczenie lamp ksenonowych przed zwykłym uzytkownikiem - tego nie wiem)
a wymiana w zwykłej lampie nie powinna być dla nikogo specjalnie kłopotliwa
oni pisali o wymianie w GT a Ty masz 156 moze tez dlatego mozesz wymienic w 5min a GT trzeba kilka godzin
gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P
oni pisali o KSENONACH a on o ZWYKŁYCH , wyjasnienie masz w poprzednim moim poście...
bez różnicy czy GT czy 156
Nie chcę się sprzeczać, ale wg moich informacji palnik ksenonowy jest odpowiedzialny za światło mijania i to jego zaślepka przykręcona jest śrubkami. Natomiast żarówkę H6W wymieniamy zdejmując zaślepkę od światła drogowego, która bez względu na to czy ma się ksenon, czy też nie, montowana jest tradycyjnie, czyli odkręcamy ją jak zakrętkę od słoika.
Poniżej zdjęcie:
- z lewej strony światło mijania - ksenon.
- z prawej strony światło drogowe - H7 - wygląda identycznie jak przypadku mojego reflektora.
Pozdrawiam.
- Rafał