Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wiosenny nadchodzący remont zawieszenia przód

Użytkownik Ogier Avatar tomaszko79
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.

Domyślnie Wiosenny nadchodzący remont zawieszenia przód

witam serdecznie

Niestety moje zawieszenie już się kończy i jak przyjdą ciepłe dni to zamierzam włożyć w swoje cudeńko pierwsze pieniądze :-(
    Poleciała mi zbieżność i zaczęło mi brać oponki z przodu i z tyłu od wewnętrznej strony :-(
    Mechanik po wnikliwej analizie powiedział mi że większość części z przodu mam do wymiany i tuleje na zwrotnicy z tyłu
    Samochód mój zrobił 141 kkm po niemieckich drogach i 15 kkm ze mną już po polskich i okazało się że są prawdopodobnie oryginalne wahacze

Zrobiłęm rozeznanie w cenach części i mam w swojej okolicy możliwość zakupu następujących części:
    - wahacze TRW FiatAlfaLancia Ricambi Orginale górne - po 188 zł/szt
    - wahacze TRW FiatAlfaLancia Ricambi Orginale dolne - po 358 zł/szt
    - drążki kierownicze RTS - 55 zł/szt
    - końcówki drążków RTS - 50 zł/szt
    - łączniki stabilizarorów TRW FiatAlfaLancia Ricambi Orginale - po 60 zł/szt
    - gumy stabilizatora - 25 zł/szt

Powiem szczerze że części kosztować będą bardzo dużo
    Oglądałem wahacze na allegro i już za 500-600 zł mogę mieć wszystko co opisałem powyżej firm QAP, FAST

Czy warto tyle dopłacać do Oryginałów??????
    Czy ktoś spotkał się z firmą produkującą części zawieszenia RTS?? co to za firma?? dobre to??
    Czy FAST i QAP są aż takiej kiepskiej jakości??

będę wdzięczny za jakieś Wasze posty

TomeK.
    AR 156 SW 2.4 JTD 10v 150 KM - X.2002 - nero
    GLIWICE
    http://club.roadlook.pl/TomeK-/alfa-romeo-156.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Ja montowałem w 147 wszystko TRW tylko drążki i końcówki były VEMA. Jeśli zastanawiasz się nad zamienikami to poszukaj jeszcze własnie Vemy a jak nie to FAST najgorzej chyba wypada QAP z tego co inni piszą.
    Gumy stabilizatora to można z poli zamontować.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

nie wiem jak mam w dedrze QAP i jeszcze nic nie stuka, a jezdze nią codziennie po najwiekszych dziurskach.

Te całe Vemy to ja miałem w Alfie i po dwóch latach trzeba zmienic.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

ja kupilem komplet qap, nie polecam, wykonanie spoko ale juz przy zamontowaniu skrzypialy przednie gorne ... jesli mam cos kupic to tylko oryginal...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156 SW 2,5 V6 2002

Domyślnie

Kolega Puotek może będzie w stanie Ci coś taniej załatwić. Uderz do niego na pm.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dokładnie, zapytaj Puotka.
    Jeśli chcesz mieć spokój przez kolejne dziesiątki tys. km, to kup wszystko co najważniejsze TRW, albo Delphi.
    Fast to porażka, jak sama nazwa wskazuje szybko... się zyżywa, QAP to podobna półka. No, ale co jest tanie to jest drogie...
    O firmie RTS nie słyszałem, ale obecnie mnoży się tego jak grzybów po deszczu i "no name" zalewają rynek, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów...
    Co do gum stabilizatora polecam poliuretany, są znacznie wytrzymalsze od gumowych tulei i niewiele droższe - komplet poniżej 50zł. Natomiast wymiana wyjątkowo kłopotliwa i kosztowna.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Sparco123
    Gość

Domyślnie

Mam ten sam problem i od jakiegoś czasu dużo o tym cztam. Z tego co się dowiedziałem to FAST montujesz jeśli sam je zmieniasz (jeśli u mechanika to niska cena części nie wynagrodzi ceny wymiany), jeśli robisz to na warsztacie to lepiej kupić wszystko od TRW tylko wahacze górne DELPHI albo VEMA, QAP to podobno porażka.
    To tylko to co sam wyczytałem co do przedniego zawieszenia

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

łączniki, itp. duperele - ale przede wszystkim górne wahacze - TYLKO oryginał !!! żadne vema, fast, qap itp itd bo to szajs, za to z dolnymi zdecydowanie można pokombinować.

Ja zamawiałem 2 lata temu całość oryginał (RICAMBI, nie TRW - ale to chyba jeden kij), niestety w ostatniej chwili pojawiły się problemy z dolnymi wahaczami i musiałem na szybko załatwiać z innego źródła – niestety zamienniki.
    W Rezultacie dolne wahacze mam fasta, zrobiłem na tym zawieszeniu ponad 20tyś km i narazie nie wykazują żadnych luzów (na szarpakach - a nie na 'oko'), więc myślę, że dolne wahacze fast nie są złe. Natomiast tak jak wspomniałem - bardzo ważne są górne, bo to one są konstrukcyjną kwintesencją gówna, więc tylko oryginał, no i masz ciszę nawet przy -20st - nic nie piszczy nic nie skrzypi

Kolega zamontował cały zestaw QAP, przy niskich temperaturach już po pierwszych tygodniach piszczą jak stare łóżko

diesel power http://je.pl/qeuy

kilu
    Gość

Domyślnie

Potwierdzam, górne QAP wysiadły u mnie po ok 20 tyś km. Rozerwało sworznie kulowe, a do tego gumowe tuleje też już miały dość. Założyłem TRW i spokój.