Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Temat: GTV dla początkującego Alfoholika :)

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cenu części nie są takie przerażające, np.
    - pompa wspomagania 700zł lub zamiennik albo szczerze odradzam
    - silniczek krokowy 700zł (nie ma zamienników) tylko bosh
    - tarcze hamulcowe np Mikody płaciłem o ile dobrze pamiętam 140zł za szt
    - tuleję zawieszenia pływające ok 50zł, tzw silentblock-i też ok 50zł (na jedna stronę z tyłu potrzebujesz 1xpływająca, 5x silentbock
    - sprężyny zawieszenia ok 1000zł za kpl (nie oryginał)

EDIT:
    Zapomniałem dodać, te znaczki które znajdują się na klapie niestety są kradzione, ja już sam 1 wymieniałem
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 02-02-2010 o 10:04
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

jas.bu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alan90 Zobacz post
    a co do tych 2 silników no to teoria teorią ale najlepiej poprostu będzie jak się garne obiema i porównam sobie. zawsze tego 1.8 można troszke podkręcić o pare kucy bez wiekszych ingerencji jakaś trumienica, filterek.. olejek i coś tam zawsze się wyciągnie
    Z tym to raczej się mylisz... Silniki alfy to nie silniki fiata, ze wsadzisz wałek z lepszej wersji, liźniesz głowice i +10 KM. Do alfy ciężko zrobić wydech, żeby trzymał taka moc jak seria, a co dopiero tym coś ugrać - te informacje pochodzą od GMS...

Tak czy inaczej - dużej różnicy nie dostrzeżesz. Poprostu szukająć wozu nie zwracaj na to uwagi. Jak znajdziesz ładną to pogódź się z tym TS-em jaki jest...

drvitek
    Gość

Domyślnie

A ja bym koledze Alan90 szczerze odradził gtv-kę Moim zdaniem to samochód ewidentnie nie dla niego.

Po pierwsze sportowe cupe jakiej marki by nie było jest drogie w zakupie i eksploatacji, a zwłaszcza jeżeli ma już 10 lat. I to bez względu jakiej pojemności będzie silnik. Alfa jest ciężka, dynamiczna jazda musi kosztować. Duże niskoprofilowe opony są drogie, hamulce i zawieszenie wymaga inwestycji a części dedykowane tylko do gtv są często dostępne tylko w ASO za duże pieniądze. Za cenę jednej gtv utrzymasz trzy seicento 900.

Alfa Romeo gtv słabo sprawdza się w mieście. Słaba widoczność do tyłu, duża średnica zawracania i szerokie nadwozie sprawiają, że parkuje się ciężko. Siedzi się nisko drzwi są długie więc aby wysiąść trzeba je szeroko otworzyć co w mieście pod hipermarketem stanowi dużą gimnastykę.
    gtv oznacza gran turismo veloce czyli auto do wielkiej turystyki dla którego żywiołem są autostrady a nie miejskie korki.

Uważam, że kupowanie najsłabszej wersji silnikowej z planami, że tu się przyspawa strumienicę, tam przykręci filtr stożkowy, da magnetyzer jest złym pomysłem. Wszystkie te wynalazki to głównie metoda wyciągania pieniędzy. Profesjonalny tuning jest z całą pewnością droższy od zakupu mocniejszej wersji.

Mnie akurat nie dziwi zależność, że auta z większym silnikiem cząsto lepiej wyposażone są droższe od tych z podstawową jednostką z tego samego rocznika. Dlatego za dwulitrówkę musisz zapłacić więcej niż za 1.8 albo zdecydować się na starsze auto.

Moim zdaniem gtv to auto dla pasjonata. Nie ma się co czarować, trzeba liczyć się z wydatkami. Sportową AR kupuje się sercem a nie rozumem. Dlatego wielu traktuje to auto jako drugie lub trzecie w rodzinie i eksloatuje głównie dla przyjemności. Młodemu człowiekowi bez stałych dochodów będzie ciężko utrzymać takie auto.
    Leprzym wyborem będzie 147 z jednym z mniej skomplikowanych diesli, a za jakiś czas Brera lub Spider jako dodatek do rodzinnego minivana

Alan90
    Gość

Domyślnie

Odpowiadając głównie na wypowiedź drvitek. Nie wiem czy Twoja wypowiedź nie jest troche podyktowana faktem, iż używasz wersji turbo która napewno nie byłaby osiągalna dla mnie ze względu na koszty zakupu jak i utrzymania, ale jest w tym wszystkim napewno cześc racji. Z regóły zakładam, że samochody o sportowym zacięciu nie są tanie w użytkowaniu i łatwe. Ale powiem szczerze... nie należe do osób (bez obrazy) które jeżdza Golfami III, Hondami V, BMW e36 i pochodnymi. Nie jarają mnie te auta. Są już tak opatrzone... tak mi sie znudziły i przejadły.. po drugie nie podobają mi się. Szukam auta do którego jak będę szedł na parkingu będę dumny, że się tak wyróżnia kształtami w śród innych, a nie wsiadać do "przemieszcza" i udawać, że jest fajnie i wmawiać sobie, że fajne wozidło mam. Niestety ja mam takie zdanie TO CO JEST ŁADNE - W ZDECYDOWANEJ WIEKSZOŚCI PRZYPADKÓW NIE JEST PRAKTYCZNE. Niestety...
    Ale Twoja wypowiedź trzeba przyznać wygarnia wszystkie moje obawy i to czego na głos sobie nie powiedziałbym, za co dzięki
    Co Do Brerry - to raczje daleka przyszłość sam zakup auta to ponad 60.000 za uzywke. Spider skrajnie nie prkatyczny w moim przypadku - szmaciany dach nie ma prawa bytu w mieście na osiedlowym parkingu :] Co do stałych dochodów - bez nich nawet na seicento by mnie stac nie było taka prawda... samochód to zrzeracz $ każdy kto jeździ autem o tym wie

Może kożystając z okazji zapytam - Co Twoim zdaniem z innych marek jest rozsądnym wyborem z aut o bardziej sportowym zacięciu?
    Ostatnio edytowane przez Alan90 ; 02-02-2010 o 21:18

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Fiat Coupe
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Użytkownik Znawca Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk kręcę się tu i tam
    Auto
    jakieś alfy

Domyślnie

a moze zrobić swapa i miec jakies cichociemne auto o naprawde sportowym zacięciu bo mozna wygladac super sportowo z silnikiem 1.6 pod maska lub wygladac bardzo pzrecietnie z potworem pod maska ( moje odwieczne marzenie 145 v6 )
    Zaczęło się niewinnie od pięknej 147 po 30sztuce tej marki stwierdzam że virus Alfa działa
    Aktual:
    AR 166FL 3.0 v6
    AR GT
    AR 166FL 2.4jtd 20v
    Zastava 750

Alan90
    Gość

Talking

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Fiat Coupe
    oj nie.. ten tył mi się kojarzy z samochodzikami z wesołego miasteczka ;D ten samochód to jak kiedyś określił mój kolega "ferrari dla biednych" i trochę w tym racji jest biorąc pod uwagę np. fakt, że ma wspólną płytę podłogową z Punto...

a co do "cicho ciemnych" to racja... widuje takie wynalazeczki czasami na Bora Komorowskiego (jak ktoś jest z Krk to wie o co chodzi... ;]). Golfik I z jakiś spawem i do tego chyba bez wydechu i kilka innych małych warjacików ;]

Tak nakłoniłem się dzisiaj do refleksji nad innymi modelami coupe i powróciłem myślami do auta, które też kiedyś skupiało moją uwagę, a mianowicie - HYUNDAI COUPE – ‘’96-‘’99 bo tylko ten ładny no i najnowszy, ale to nie ten przedział finansowy...;] oczywiście mowa o tym silniku od Mitsubishi 2.0 16v - 139kucy. Ceny części chyba niższe niż do fiatów z tego co patrzyłem no i silnik chwalony. tylko ten środek... eh.. tutaj nie dorasta GTV-ce nawet do progów... hehe

Co myślicie o tym Koreańczyku? Macie inne propozycje do rozważenia?

jas.bu
    Gość

Domyślnie

ma wspólną płytę podłogową z Punto...
    Raczej Tipo, ale tez nie do końca. Tak naprawde Fiat Coupe ma dużo wspólnego z Alfa Gtv. (Do Gtv też pasuja wahacze od Tipo - zawieszenia przednie oparte na tej samej konstrukcji...) Na Punto bazuje Barchetta.

Tak nakłoniłem się dzisiaj do refleksji nad innymi modelami coupe i powróciłem myślami do auta, które też kiedyś skupiało moją uwagę, a mianowicie - HYUNDAI COUPE – ‘’96-‘’99 bo tylko ten ładny no i najnowszy, ale to nie ten przedział finansowy...;] oczywiście mowa o tym silniku od Mitsubishi 2.0 16v - 139kucy. Ceny części chyba niższe niż do fiatów z tego co patrzyłem no i silnik chwalony. tylko ten środek... eh.. tutaj nie dorasta GTV-ce nawet do progów... hehe

Co myślicie o tym Koreańczyku? Macie inne propozycje do rozważenia?
    Miałem wczesniej 4 fiaty i 1 alfę (kilka razy zboczyłem z właściwej scieżki i miałem BMW e36, Seata Leona, Renault Clio...) i szukałem coupe - rozważałem Alfę Gtv, Fiata Coupe i właśnie Hyundaia Coupe...

Wybrałem sercem, mam Gtv. Ale nie uważam, żeby wybór któregokolwiek z pozostałych aut był zły.

Hyundai będzie najbardziej bezobsługowy. Koniecznie przejedź się Hyundaiem i Alfa 2.0. Dźwięk silnika Hyundaia - no cóż k***s... brzmi jak pony czy elantra, no nie ma startu do Alfy, gorzej się też prowadzi, za to komfort in plus. na pewno ładnie wygląda i póki nie jesteś alfisti i nie wpadłeś po uszy - tak jak ja - możesz się przymierzyć do Hyundaia.

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Być może i ferrari dal biednych ale mi osobiście ten samochód podoba poza tym Paninifiorino zaprojektowało go tak jak Gtv-ke. A tak z innych samochodów wg mnie godnym uwagi jeszcze jest Smart Radster "od" Brabusa ale to już inny przedział cenowy. Wracając do tematu, sam kiedyś miałem Lancera 1.5 do którego chciałem zrobić swapa 2.0 z eclipsy ale pomysł umarł gdy pojawiła się na horyzoncie moja bella. Hyundaj też jest dobrym rozwiązaniem a szczególnie jednostki turbo czyli hyundau coupe
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 04-02-2010 o 13:10

jas.bu
    Gość

Domyślnie

godnym uwagi jeszcze jest Smart Radster "od" Brabusa
    Hmm, tylko ta moc nędzna. Ale wóz mnie tez rozbraja :]

Hyundaj też jest dobrym rozwiązaniem a szczególnie jednostki turbo czyli hyundau coupe
    Tylko, że to chyba poprzednia generacja Hyundaia Coupe. Poza tym bez tuningów to to 1.5 T też nie jechało - trzeba było dorobić IC i podnieść doładowanie, wtedy tak.