Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Asr

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Moje dotychczasowe doświadczenia są takie, że pojawiający się błąd VDC (świecące na stałe kontrolki ASR + VDC - mam wersję Distinctive):

- nie jest to kwestia "wyjechanego" zawieszenia - mam całkowicie wyremontowaną zawiechę i błąd okresowo i tak się pojawia,

- nie jest to problem opon - kupiłem nowe Dunlopy Winter Sport i jw.

- nie jest to problem kiepskiego akumulatora, bo kupiłem mojej alfie nową Centre Futurę 100Ah 900A i błąd wyskakuje,

- nie jest to problem masy przy silniku (mam nową)

Ze zgłoszonych możliwych przyczyn tego błędu pozostaje taśma w kierownicy ewentualnie kwestia dużego poboru prądu. Zauważyłem, że błąd - podobnie jak u Mansonera - wyskakuje tylko rano zaraz po ruszeniu z miejsca. Dodam, że problem kiedy wystapił ostatnio nie został zapisany w komputerze (mechanik mówi, że komp nic nie wskazywał. Poprzednio był błąd czujnika obrotu auta wokół osi). System VDC, po skasowaniu błędu, tzn. ponownym uruchomieniu silnika, działa znakomicie o czym miałem okazję przekonać się wielokrotnie przy okazji ostatnich mrozów i intensywnych opadów sniegu.
    Jeśli komuś uda się trwale wyeliminować ten błąd dalcie znać.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Moja Alfa postanowiła podnieść poziom zagadnienia i do ASR i VDC świeci jeszcze ABS i co kilkadziesiąt sekund miga "ręcznym". Mimo tego ABS działa lecz jakoś nerwowo i gwałtownie. Poziom płynu w układzie o.k, amorki nowe, zawias sztywny... Jak się rozwidni idę zwalić koła..

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Remi Zobacz post
    Moja Alfa postanowiła podnieść poziom zagadnienia i do ASR i VDC świeci jeszcze ABS i co kilkadziesiąt sekund miga "ręcznym". Mimo tego ABS działa lecz jakoś nerwowo i gwałtownie. Poziom płynu w układzie o.k, amorki nowe, zawias sztywny... Jak się rozwidni idę zwalić koła..
    No właśnie tak się zastanawiam, czy to właśnie ręczny nie jest tu główną przyczyną. Zwykle mam zwyczaj zaciągania go na postoju a błąd pojawia się (przynajmniej u mnie) głównie rano. Co prawda mam też nowe linki do ręcznego, ale może hamulec trzyma nawet lekko jeszcze przez jakiś czas któreś z kół i dlatego pojawia się błąd. Po przejechaniu kilkuset metrów hamulec "puszcza" i wszystko jest ok.

Mansoner
    Gość

Domyślnie Ja uważam, że to nie hamulec ręczny

Ja uważam, że to nie hamulec ręczny bo ja u siebie zaciągam stosunkowo bardzo rzadko ale jak już zaciągam to nigdy nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości - działa w 100 % tak jak bym tego oczekiwał. Prędzej jest to związane z taśmą przy kierownicy bo wiem, że przy tym coś miałem grzebane i prędzej tam coś nie działa/nie styka. O ile dobrze kojarzę to od tej taśmy miałem chyba błąd poduszki powietrznej (zapalała się lampka) i miałem właśnie tą taśmę poprawianą - tak mi się coś skojarzyło jak napisaliście o niej. Jeśli macie możliwość i wiecie jak do niej się dostać i przy niej pogrzebać to sprawdźcie i odpiszcie co i jak. Ja się niestety na tym nie znam i wolę nei ruszać sam bo zepsuję

demmonn
    Gość

Angry

Witam, mam ten sam problem, asr wyłącza się z tak zwanego nienacka i bez widocznej przyczyny. Odczyty ma z czujników abs, ten sam układ, wymieniłem na nowe i ten sam problem. Teoria taśmy kierownicy dla mnie jest najbardziej prawdopodobna, bo przestało mi działać sterowanie radiem w kierownicy. Do poduchy jest oddzielna taśma. Niestety nie zdejmę poduchy, bo upier........lił mi się ampol w jednej z 3 śrób i za cholerę nie mogę tego kawałka wydłubać.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto

Domyślnie

U mnie problem ASR zniknął. Myślę, że problemem był albo kiepski akumulator albo czujnik położenia pedału sprzęgła, który wymieniłem jakiś czas temu (nie działał przez niego tempomat - teraz śmiga).

Uprawnienia