Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: ICS-nie aktywny SDR-Jak ustawić czas manualnie?

jair
    Gość

Domyślnie ICS-nie aktywny SDR-Jak ustawić czas manualnie?

Alfa 166 Super, 3,0, 226KM z 1998r. -
    Po rozłączeniu akumulatora i naładowaniu nie można ustawić aktualnego czasu w komputerze.
    Funkcja SDR jest nieaktywna, co wskazywałoby na to, że GPS nie działa.
    Czy jest jakaś możliwość ustawienia czasu manualnie?
    W instrukcji jest tylko opis ustawienia przez SDR.
    Czy jest na to jakaś rada?
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.
    Jacek

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Można pobrać czas z RDS ustawia się z poziomu TRIP - seting - time/date - time RDS

jair
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    Można pobrać czas z RDS ustawia się z poziomu TRIP - seting - time/date - time RDS
    ... to wiem, ale jak pisałem, funkcja "time SDR" jest niestety nieaktywna. Nie można jej zaznaczyć.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomek166
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Alfa Romeo 166 rok prod. 2002 poj. 2400

Domyślnie

U mnie nie ma takiej opcji po prostu wrzuciłem płytkę z mapą i dopiero po paru dniach jak navi załapało to czas się ustawił.
    Wcześniej czytałem, że po odłączeniu nawigacji od ICS będzie możliwość ustawienia czasu, ale tego nie sprawdzałem i szczerze mówiąc nie wiem czy tak się uda. Powodzenia.

jair
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomek166 Zobacz post
    U mnie nie ma takiej opcji po prostu wrzuciłem płytkę z mapą i dopiero po paru dniach jak navi załapało to czas się ustawił.
    Wcześniej czytałem, że po odłączeniu nawigacji od ICS będzie możliwość ustawienia czasu, ale tego nie sprawdzałem i szczerze mówiąc nie wiem czy tak się uda. Powodzenia.
    ... fakt, że Navi przestała czytać płytkę, być może, że to jest powodem nieaktywnej funkcji SDR.
    Może i mnie po kilku dniach GPS załapie i ustawi czas. Uzbroję się w cierpliwość

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lucek
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    166-2.4 JTD-99r

Domyślnie

Również borykałem się z tym problemem. Czasu nie mogłem ustawić manualnie, z GPSu również się nie ustawiał automatycznie, a o funkcji RDS również mogę zapomnieć. Na nic oryginalna płyta w napędzie NAVI.
    Gdzieś na forum odnalazłem pewien sposób. Mianowicie - po odłączeniu klemy [-] z akumulatora - resetuje się cały ICS. Po nałożeniu klemy ICS się ożywia i tu jest gra na czas. Przez kilka chwil dostępna jest funkcja manualnego ustawiania czasu, lecz po jakiejś może niecałej minucie funkcja ta się znowu dezaktywuje. Zakłada się klemę, biegiem do środka, wpisywanie kodu, dostać się do menu TRIP, i patrząc na inny zegarek pozostaje nam jak najszybciej ustawić czas, bo za chwilę znowu to samo Mi udało się za chyba 9 razem, a kolejnym razem prosiłem kogoś innego aby on operował klemą, a ja byłem juz w środku przy ICS'ie. Warunkiem jestoczywiście posiadanie kodu do własnego ICS'a i trochę cierpliwości, bo zawsze można się pomylić, lub nie zdążyć
    Swoją drogą czas ustawiłem niemalże z dokładnością do 10 sekund-a było to późną jesienią. Dziś zegarek mi zapóźnia o jakieś 10 minut Nie mam bladego pojęcia czym jest to spowodowane.

demmonn
    Gość

Smile

Witam, Panowie, trzeba odłączyć czytnik nawigacji, uaktywni się opcja manualnego ustawiania czasu i daty. Po ustawieniu podłączyć czytnik ponownie. Jeżeli macie jakąkolwiek mapę do nawigacji, czas ustawi się sam.

Pozdrawiam.
    P.S. ustawiałem tak u siebie kiedy nie miałem płyt z mapami.

WUJ LEDI
    Gość

Domyślnie

Można wypiąć kostkę przy nawigacji , wtedy uaktywni się rds . Ale najlepiej zrobić tak jak kolega tomek 166 , ja tak zrobiłem i czas się sam ustawił .

jair
    Gość

Domyślnie

... z tego co piszecie wnoszę, że to sprawka walniętego czytnika Navi, bo niestety oryginalnej płytki nie czyta, a SDR uaktywnia właśnie ta płytka, tak?

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomek166
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Alfa Romeo 166 rok prod. 2002 poj. 2400

Domyślnie

masz rację tylko, że nie raz trzeba długo czekać aby wczytał płytkę z navi. Ja co jakiś czas włączałem nawigacje i zostawiałem niech próbuje się włączyć i po pewnym czasie chyba po dwóch dniach się załączył i ustawił czas. Wspomne tylko, że mi zegar przyspieszał o pięć minut - a długo nieużywałem nawigacji a po wgraniu wszystko wróciło no normy.
    Jeszcze mała rada jak czytnik nie czyta to wyczyść laser w navi i sprawdź płytkę jak jest porysowana to przegraj ją w CD CLON. Powodzenia