Napisał
Przemo1903
A więc tak. Samochód nie picowany do sprzedaży tylko umyty co jest plusem.Silnik nawet ładnie chodzi raczej nie kopci, napedy działają, nie wiem jak turbina i jak to przyspiesza bo po drodze nie miałem możliwości się przejechać. Z tego co zaglądałem pod samochód to tylny most suchy, auto bez rdzy pod spodem. W środku ładnie czysto tapicerka nie powycierana, tylko pedały trochę zniszczone i ta gałka zmiany biegów. Biegi jak w każdej alfie wchodza pasownie. W samochód trzeba troszke kasy dołożyć.
Po pierwsze trzeba go opłacić
po drugie zmienic oleje, rozrząd, z tego co zauwazyłem klocków z przodu oraz tarcz już jest mało, kupić przede wszystkim 4 opony bo te na których stoi się do jazdy zbytnio nie nadają, moim zdaniem sprzęgło też jest do roboty bo jest twarde i bierze pod koniec.
Niepokojące jest to chrobotanie, trzeszczenie czy ten stukot w prawym przodzie. Ja sądziłem że może to od mrozu bo oglądałem to auto po tych największych mrozach a ono cały czas na polu stoi. Ale żeby być pewnym co to to należy dokładnie sparwdzic w jakimś serwisie.
Samochód posiada książkę serwisową i wszystkie papiery. Jednak jedno jest zastanawiajace bo przez pierwsze dwa lata samochód robił po 20 tys km w ciągu 3 miesięcy czyli rocznie 60 tys km, więc po dwóch latach miał 120 tys km, później jakoś przebiegi są dużo mniejsze a z dokumentów wynika że samochód we Włoszech miał jednego właściciela. Dlatgeo to troszkę dało mi do myślenia, lecz oczywiście nie jestem pewny czy licznik był cofany.
Cena z tego co pamiętam 30 500 zł do negocjacji i do stargowania jest te 500 zł, wiec za auto dajemy 30 tys złotych, opłaty podobno 1400-1500 zł bo to silnik do 2000 ccm.
Wiec trzeba jeszcze doliczyć tak:
około 2000 zł opony
klocki około 300 zł Ferodo bo tam sa 4 tłoczkowe zaciski
tarcze około 600 zł
sprzęgło około 1000 zł + robocizna
rozrząd około 1000 zł
Oleje itd
I dalej niewiadomą jest to co słychac w tym zawieszeniu.
Moje prywatne zdanie jest takie że samochód miał ponad 200 tys km sadze ze tak o około 50 tys km jest licznik cofnięty, ponieważ żeby móc sprzedać w Polsce samochód cały nieuszkodzony świeżo sprowadzony za taka cenę to jego przebieg musiał być większy. Można tez wejść na mobile de czy tam autoscout24 i zobaczyć jakie tam są ceny. Poza tym samochód ma poniżej 200 tys km teraz na liczniku bo jak wiadomo dla wielu osób 2 z przodu to jest magiczna granica.