Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: klopot z alfa 156 ;/

tomask1987
    Gość

Domyślnie klopot z alfa 156 ;/

czesc mam problem z moja alfa 156 z 1998 1.8 TS 106 kw 120000 km mianowicie auto kupilem i falowaly obroty wiec wymienilem przeplywomierz sonde (oczywiscie orginaly Boscha tak jak pisaliscie bo troche juz tutaj czytalem ) i nic nie pomoglo a nawet moge powiedziec ze jest gorzej bo auto nie ma mocy tak jakby stracilo swoj charakter jezdzi caly czas na oleju silena 5K . Wedlug komputera wystepuje caly czas blad sondy "usterka dostrajania paliwa" niestety w moim miescie (bolesławiec ) nikt sie nie zna na tych autach i mam nadzieje ze cos mi poradzicie albo skierujecie do odpowiedniego warsztatu bo to moja pierwsza alfa i jestem troche zielony.Mechanik ktory do tej pory ja niby naprawial bo w sumie popsul mowi teraz ze wymienic trzeba sterownik ale jakos juz mu nie wierze czy te objawy moga byc spowodowane bo auto zachowuje sie tak jakby mu odcinalo paliwo powyzej 3 tys obrotow , faluje , nie przyspiesza a jak jechalem tylko falowal ;/ moze ktos wie co to moze bys i dlaczego wymiana czesci na orginaly pogorszyla sprawe ;/

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

nie zawsze oryginal moze byc dobry. nie zawsze moze sie przyjąć. nieraz uzywka lepiej podejdzie niz nowka boscha z chin..... (oni juz wszystko robia niestety). zaloz spowrotem stara przeplywke. sonde zostaw nowa i zobacz jak bedzie. falowanie obrotow w ts-ie pochodzi od silniczka krokowego.

tomask1987
    Gość

Domyślnie

ale zamowilem orginal z boscha nawet z takimi nalepkami sprawdzajacymi i co najgorsze wedlug komputera sonda nowa faluje i dziala poprawnie , przeplywka tez a silniczek nie wiem nie pokazywalo go w bledach wiec mozliwe ze jest dobry ( a jesli chcialbym go sprawdzic to jest jakis sposob ;>)

---------- Post dodany o godzinie 23:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:17 ----------

czy wadliwy silniczek krokowy moze powodowac rowniez brak mocy i to takie duszenie jakby nie bylo paliwa jesli znacie jakis dobry warsztat w boleslawcu bo moze jest a ja o tym nie wiem albo we wroclawiu to prosze o numer kontaktowy albo jakis namiar

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

silniczek krokowy odkrecic wymyc benzyna ekstrakcyjna ( nie zaleca sie rozpuszczalnikow) wyczyscic i zakrecic. ponadto zalozyc spowrotem stara p[rzeplywke jak juz mowilem i wtedy sprawdzic. poszukaj tez czy jak mechanik tam grzebal czy nie upierniczyl jakiegos weza od podcisnienia lub czy nie przerwal weza laczacego przeplywke z kolektorem ssacym. kazxda nieszczelnosc w ukladnie dolotowym zle sie dla alfy konczy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Sama wymiana sondy lambda nic nie da. Musisz przeprowadzić reset komputera, żeby silnik "przyzwyczaił" się do nowej sondy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Sama wymiana sondy lambda nic nie da. Musisz przeprowadzić reset komputera, żeby silnik "przyzwyczaił" się do nowej sondy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    to chyba zrobione gdyż kolega pisze ze sprawdzali wszystko kompem i bledow nie ma. moim zdaniem trzeba powrocic do starej przeplywki i sprawdzic czy auto bedzie lepiej smigac . jesli tak to nowa jest do dupy.

tomask1987
    Gość

Domyślnie

jutro wloze stara i pojade na kasowanie bledow moze cos z ta nowa jest nie tak ale to nie problem bo na orginaly jest gwarancja wiec niech sie mechanik martwi jeszcze raz moze macie jakis namiar na dobrego mechanika bo i tak chce doprowadzic to autko do ladu zebym mogl sie cieszyc z jazdy a nie wkurzac ze cos nie dziala albo nie chodzi tak jak powinno

---------- Post dodany o godzinie 01:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:57 ----------

jedyny blad jaki sie pokazuje to " usterka dostrajania paliwa " i po kasowaniu znika ale na drugi dzien jest od nowa i dlatego mechanik stwierdzil ze wszystko dziala a sterownik jest padniety i wyrzuca ten blad bo ma cos spalone ale moze to przez przeplywomierz (moze mialem pecha z orginalem ) jutro sprawdze i jak cos napewno napisze bo widze ze to forum dziala i posty nie zostaja bez odpowiedzi

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał SYSUNIAdq Zobacz post
    moim zdaniem trzeba powrocic do starej przeplywki i sprawdzic czy auto bedzie lepiej smigac . jesli tak to nowa jest do dupy.
    No chyba, że przyczyna leży zupełnie gdzie indziej...
    Na odległość ciężko zdiagnozować niestety co może być nie tak. Można jedynie zasugerować najczęściej pojawiające się usterki, czyli przepływomierz, sonda lambda, czyszczenie przepustnicy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Thumbs down 12345

jak kupiles dobra pod ten model nowa przeplywke to musi dzialac. Nie rozumiem co to znaczy oryginal musi sie przyjac?? Moze dotrzec? bez przesady

Wsiadz w auto i pojedz do wrocka masz na wjezdzie salon alfy z serwisem. Moze policza Ci wiecej za godzine ale zrobia i bedziesz mial gwarancje na robote. Takie wymienianie czesci w ciemno to tylko uszczupli Twoj portfel i niekoniecznie rozwiaze sprawe.
    pozdro

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szaq Zobacz post
    jak kupiles dobra pod ten model nowa przeplywke to musi dzialac. Nie rozumiem co to znaczy oryginal musi sie przyjac?? Moze dotrzec? bez przesady

Wsiadz w auto i pojedz do wrocka masz na wjezdzie salon alfy z serwisem. Moze policza Ci wiecej za godzine ale zrobia i bedziesz mial gwarancje na robote. Takie wymienianie czesci w ciemno to tylko uszczupli Twoj portfel i niekoniecznie rozwiaze sprawe.
    pozdro
    przeplywomierze to udreka nie tylko alfy.do jednego modelu wypuszcza sie kilka rodzaji przeplywek ktore niby pasuja a jednak nie.. zreszta na tym forum bylo juz kilkaset postow na ten temat i jakby kolega czytal i sledzil to by sie nie wysmiewal z tego ze nowy moze nie dzialac w danym samochodzie a np po zalozeniu do innego takiego samego dziala. kazda alfa jest inna tak samo jak czlowiek . one zyja wlasnym zyciem a jesli pojawia sie blad z dostrajaniem paliwa to jest to blad przeplywki. moze ma uszkodzony czujnik lub wade fabryczna. sa to urzadzenia robione masowo a nie raz na sto lat i dopracowywane przez 99 .