u mnie dzieje się to samo ale tylko w wilgotne i zimne dni
do tej pory tłumaczyłem sobie to tak że światło przeciwmgielne uruchamia się automatycznie jak wyczuje zwiększoną wilgotność powietrza a tym samym możliwość wystąpienia mgły :-)
u mnie też sie tak dzieje w zimne dni i tylko wtedy gdy po zapaleniu wrzuce wsteczny bieg.
Też czasem samo mi się światło przeciwmgielne samo zapala. Do tego, jakby tej magii było za mało, jak w czasie jazdy chce poprawić ustawienie lewego lusterka, to otwiera mi się centralny zamek
Ten typ tak widocznie ma...
Pzdr
W moim przypadku też się załącza przeciwmgłowy.... doszedłem do wniosku że jest to spowodowane spadkiem napięcia po kręceniu rozrusznikiem.... Wtedy sam się załącza jak włączamy światła mijania...
Jaki czujnik?o czym nie wiem?
Kolego superalfa.pl w instrukcji chyba nie ma o tym mowy? Skad masz takie informacje? Nawet w ASO nie wiedzieli o tym... Cos mówił że może zwarcie itd?
Za tą usterkę odpowiada centralka połączeń wzajemnych (zielona skrzyneczka w okolicach skrzynki z bezpiecznikami nad lewym kolanem). Za tą i każdą inną (~90%) związaną z "choinką" na światłach. Niestety w 166 (nie wiem, jak w innych Alficzkach) jest ona bardzo czuła na przepięcia, zmiany temperatury, wilgotności etc. Proponuję zacząć od tego elementu, bo myślę, że w 156 może być podobnie...
Ostatnio edytowane przez szerszeń ; 21-02-2010 o 21:25
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
u mnie w ASO nie wiedzieli że jest Croma z silnikiem 2,4 więc daj spokój z ASO
w alfie 156 jest :czujnik deszczu, czujnik zapachów, czujnik zaparowania szyby(oczywiście to jest opcja w golasach tego nie ma)
kiedyś jakiś baran w ASO pytał czy mam nawigacje bo mam odbiornik GPS wskazując palcem na czujnik zaparowania szyby przedniej, zrobiłem w tył zwrot i uciekałem tak szybko jak się tam zjawiłem
czujnik zaparowania szyby przedniej powoduje też uruchomienie klimatyzacji+nawiew na szybę w celu szybszego odparowania
---------- Post dodany o godzinie 22:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:15 ----------
kolego szerszeń w 156 nie ma zielonej skrzynki jest tylko w 166